Ελλάδα: Δημιουργήθηκε γκέι φοιτητική ένωση στο ΤΕΙ Καστοριάς

στις .

090526-teikastorias-120Στη δημιουργία της Gay Ένωσης Φοιτητών του Παραρτήματος Καστοριάς του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας προχώρησαν σπουδαστές του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ιδρύματος. Πρόκειται για την πρώτη γνωστή γκέι φοιτητική ομάδα στην Ελλάδα, ενώ, όπως επισημαίνουν οι σπουδαστές, ανάλογη κίνηση ετοιμάζεται και στο ΤΕΙ Καβάλας.

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΑΤΕΙ Καστοριάς Π. Γιαννά (με κοινοποίηση στους προέδρους των τριών τμημάτων του ΑΤΕΙ και σε καθηγητές), ζητούν την αναγνώριση της Ένωσης από το Ίδρυμα.

Υποστηρικτική επιστολή στον πρόεδρο του ΑΤΕΙ απέστειλε και η ΟΛΚΕ.

Οι δύο επιστολές έχουν ως εξής:


Επιστολή της Gay Ένωσης Φοιτητών του ΑΤΕΙ Καστοριάς προς τον πρόεδρο του ΑΤΕΙ Καστοριάς Π. Γιαννά

«Αγαπητέ/ή κ. Γιαννά,

Ήμαστε σπουδαστές στο τμήμα δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας. Όπως ίσως ήδη γνωρίζεται από κάποιες φήμες που κυκλοφορούν στο χώρο του ιδρύματος αποτελούμε την gay ένωση φοιτητών του ΑΤΕΙ Καστοριάς.

Αρχικά θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ποιος λόγος αποτέλεσε την αφορμή για την δημιουργία της ένωσης. Από την πρώτη μέρα της ένταξης μας στο τεχνολογικό ίδρυμα όλοι νιώσαμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας από τους φοιτητές περισσότερο καθώς και από κάποιους κατοίκους του νομού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συζητήσουμε μεταξύ μας και καταλήξαμε ότι για να ενημερώσουμε τους συμφοιτητές μας αλλά και τους κατοίκους της Καστοριάς θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ένωση προάσπισης των δικαιωμάτων μας.

Από εκείνη την μέρα πέρασαν περίπου 3 μήνες. Όλο αυτόν τον καιρό κάναμε κάποιες έρευνες σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και εντοπίσαμε και άλλες ενώσεις παρόμοιες με την δική μας. Επίσης υπήρξαν συζητήσεις με κάποιους καθηγητές πανεπιστήμιων, σεξολόγους, ψυχολόγους καθώς με άτομα του νομικής κοινότητας αλλά και των πολίτικων επιστήμων. Όλοι ήταν σίγουροι ότι μια τέτοια ένωση είχε μόνο θετικά αποτελέσματα στο ίδρυμα.

Φυσικά μια ένωση φοιτητών μπορεί να υπάρχει και χωρίς την αναγνώριση του προέδρου του τμήματος ή του προέδρου του παραρτήματος στο οποίο βρίσκετε. Πιστεύουμε όμως και στοχεύουμε στην από κοινού ενημέρωση των φοιτητών καθώς και των πολιτών του νομού για θέματα σεξουαλιαλικου προσανατολισμού. Συνεπώς μια αναγνώριση από εσάς θα μπορεί να θέτει το ίδρυμα αρωγό κάποιων εκδηλώσεων ( ενημερωτικών φυλλαδίων μέχρι και ημερίδων ) με θέματα που αφορούν την ένωση αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Και δεν αναφερόμαστε σε χρηματική αρωγή αλλά περισσότερο σε ηθική αρωγή. Θα νιώθουμε απλά ότι αυτό που κάνουμε έχει μια υποστήριξη από το τεχνολογικό ίδρυμα στο οποίο βρισκόμαστε.

Θα θέλαμε να τονίσουμε επίσης ότι η αναγνώριση από εσάς για εμάς είναι σημαντική. Δεν θέλουμε με τίποτε να προσβάλουμε το ίδρυμα και σεβόμαστε την ιστορία του. ένας λόγος επίσης που θέλουμε να δημιουργηθεί στην καστόρια η πρώτη ελληνική ένωση gay φοιτητών είναι αυτός. Θέλουμε το τεχνολογικό επαγγελματικό ίδρυμα Καστοριάς το δικό μας ίδρυμα να αποτελέσει πρότυπο στην καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε από συμφοιτητές μας είναι αν θα συμμετέχουμε στις φοιτητικές εκλογές θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στόχος μας δεν είναι αυτός. θέλουμε απλά να δημιουργήσουμε μια ένωση φοιτητών χωρίς οποιαδήποτε πολιτική δράση.

Τέλος θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι και στο τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα Kαβάλας γίνεται μια προσπάθεια δημιουργίας μιας παρόμοιας ένωσης με την δική μας. Οι φοιτητές στο ίδρυμα παίρνοντας ως πρότυπο την δική μας θέλησαν να δημιουργήσουν κάτι παρόμοιο και εκεί. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που θέλουμε την αναγνώριση σας. Θέλουμε να αποτελέσουμε μια ένωση πρότυπο για τα αλλά ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας μας.

Σας ευχαριστούμε»


Επιστολή της ΟΛΚΕ προς τον πρόεδρο του ΑΤΕΙ Καστοριάς Π. Γιαννά

«Αγαπητέ/ή κ. Π. Γιαννά,

γνωρίζουμε ότι φοιτητές του ΤΕΙ Καστοριάς έχουν οργανωθεί και επιθυμούν να ιδρύσουν μέσα στα πλαίσια του εκπαιδευτικού ιδρύματος ένωση gay φοιτητών. Θεωρούμε ότι αυτό το εγχείρημα είναι εξαιρετικά σημαντικό και θετικό και για αυτό το λόγο πρέπει να τύχει της απόλυτης και αμέριστης στήριξης της διοίκησης του ΤΕΙ Καστοριάς. Θα θέλαμε, επίσης, να σας ενημερώσουμε ότι σε πολλά ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής υπάρχουν σύλλογοι gay και λεσβιών μέσα στα πλαίσια των ιδρυμάτων αυτών.

Η Ευρώπη έχει μακρά παράδοση καταπολέμησης των διακρίσεων που εδράζεται στην αρχαία ελληνική κουλτούρα ισότητας, ισονομίας και δημοκρατίας. Οι αρχές αυτές που διέπουν τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό είναι απαραβίαστες και εξασφαλίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουν θεσμοθετηθεί νομικώς δεσμευτικά κείμενα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Συγκεκριμένα:

• Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών προστατεύει από διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στο άρθρο 14 και κατοχυρώνει το δικαίωμα στην εκπαίδευση στο άρθρο 2 του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου. Με βάση αυτές τις δύο διατάξεις προσφάτως η Κροατία οδηγήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την κατηγορία παρακώλυσης του δικαιώματος στην εκπαίδευση.

• Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και έχει προτρέψει τα κράτη μέλη του να προστατεύσουν τους πολίτες τους από τέτοιες διακρίσεις.

• Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταδικάσει με σειρά ψηφισμάτων την ομοερωτοφοβία, την βία και τις αρνητικές διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού (P6_TA-PROV(2006)0018 / P6_TA(2006)0273 / Α3-0028/94 / RC-B6-0512/2007 / A6-0159/2008 / A6-0479/2008).

• Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταδικάσει τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και έχει αναλάβει δράση εναντίον τους τόσο στο πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο (Συνθήκη Άμστερνταμ αρ. 13, Συνθήκη Λισαβόνας αρ. 6 Συνθήκης για την Ε.Ε., αρ. 10 και αρ. 19 Συνθήκης για την Λειτουργία της Ε.Ε., Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων αρ. 21), όσο και στο παράγωγο δίκαιο (οδηγία 78/2000). Με σκοπό την πλήρη εξάλειψη των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού σε όλους τους τομείς της ζωής το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπουργών μετά από θετική εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαπραγματεύεται την υιοθέτηση οδηγίας για την εξάλειψη των διακρίσεων στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της παροχής αγαθών και υπηρεσιών.

• Ο νόμος 3304/2005 έχει θεσπίσει στην Ελλάδα το γενικό πλαίσιο ρυθμίσεως για την καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ο νόμος αυτός απαγορεύει ρητά τις διακρίσεις στην επαγγελματική εκπαίδευση.

• Πρόσφατα, ο συνήγορος του πολίτη σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τον προϊστάμενο της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με αφορμή την λογοκρισία παράστασης όπερας λόγω ενός φιλιού μεταξύ δύο ανδρών είπε τα εξής: «Η ομοφυλόφιλη ερωτική επιθυμία αποτελεί ... κοινωνικό δεδομένο και προστατεύεται στην συνταγματική μας έννομη τάξη , στο πλαίσιο της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος) και του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 του Συντάγματος). Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η έκφρασή της ... δεν την καθιστά, άνευ άλλου τινός επίμεμπτη και δεν επιτρέπει την επιβολή περιορισμών...».

Θεωρούμε ότι η ίδρυση της ένωσης αυτής θα συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση των αρνητικών στερεοτύπων που ισχύουν στην Ελλάδα και στο εκπαιδευτικό σύστημα, λόγω της άγνοιας και της παραπληροφόρησης σχετικά με την ομοφυλοφιλία. Σε αυτό συνδράμει και η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που, δυστυχώς, δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμα στην Ελλάδα, εξαιτίας της αντίδρασης συντηρητικών κύκλων. Ο συνδυασμός των παραπάνω στοιχείων οδηγούν σε κηρύγματα και εγκλήματα μίσους τα οποία αποτελούν συχνό φαινόμενο στη χώρα μας και καταγράφονται στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό από την ΟΛΚΕ και διεθνείς οργανώσεις.

Στην εγκαθίδρυση των στερεοτύπων αυτών έχει συμβάλλει αποφασιστικά η στερεοτυπική προβολή των λεσβιών, gay, αμφισεξουαλικών και τρανσέξουαλ από μεγάλο μέρος των ΜΜΕ. Για το λόγο αυτό, θεωρούμε σημαντικό να έχουμε οι ίδιοι και οι ίδιες την διαχείριση της εικόνας μας, ώστε να υπάρξει σωστή και πραγματική προβολή της ομοερωτικής επιθυμίας, μακριά από ακραίες, παρακινδυνευμένες και ανακριβείς αναπαραστάσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση της ομοφυλοφιλίας από τους συμπολίτες και τους συμφοιτητές μας που για τους προαναφερθέντες λόγους δεν είχαν σωστή και αμερόληπτη ενημέρωση και επαφή με αυτήν την διαφορετικότητα.

Η ένωση των gay φοιτητών θα μπορέσει να συνδράμει σε όλα τα παραπάνω στο τοπικό επίπεδο του νομού Καστοριάς και όχι μόνο. Επίσης, θα μπορέσει να ξεκινήσει στα πλαίσια της εκπαιδευτικής κοινότητας ειλικρινής κοινωνικός διάλογος για ένα θέμα που θεωρείται ταμπού. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΤΕΙ θα ωφεληθούν, καθώς θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τους gay συμφοιτητές τους, να ενημερωθούν για τις διακρίσεις και τη βία που υφίστανται αυτοί, να συζητήσουν και να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση και προσέγγιση ενός θέματος και μιας κοινωνικής ομάδας που για χρόνια βρισκόταν και σε μεγάλο βαθμό συνεχίζει να βρίσκεται στο περιθώριο. Ακόμα, οι gay φοιτητές του ΤΕΙ Καστοριάς θα αναπτύξουν το αίσθημα του ανήκειν, πράγμα πολύ σημαντικό για την υγιέστερη και πληρέστερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, της αυτοπεποίθησής τους και της κοινωνικοποίησής τους, στοιχεία σημαντικά για την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι αρνητικές στερεοτυπικές αντιλήψεις θα καμφθούν και η απαραίτητη εκπαίδευση που δεν παρέχεται πουθενά αλλού στην ελληνική παιδεία θα έχει θετικά αποτελέσματα και για όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Με την στήριξή σας στην επίσημη ίδρυση της ένωσης gay φοιτητών θα αποτελέσετε ένα φωτεινό παράδειγμα και θα δείξετε έμπρακτα το ενδιαφέρον σας για τις διακρίσεις που υφίστανται οι λεσβίες, οι gay, οι αμφισεξουαλικοί/ές και οι τρανσέξουαλ στο χώρο της παιδείας και θα κάνετε ένα θαρραλέο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε όλοι οι φοιτητές και όλες οι φοιτήτριες να μετέχουν ισότιμα στην ελληνική παιδεία. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, ζητάμε να δώσετε την έγκρισή σας στην ίδρυση αυτού του συλλόγου και να δείξετε την αμέριστη και χωρίς όρους στήριξή σας προς τα μέλη του».