Ειδήσεις

Tύπος: Συντήρηση και ομοερωτοφοβία για το Σύμφωνο Συμβίωσης (Ελευθεροτυπία, 25/7/09)

Μόνο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης

Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ

(Ελευθεροτυπία, 25/7/09)

090727-vouli-120Τις συντηρητικές και ομοερωτοφοβικές τάσεις της κοινωνίας μας πρόδωσαν οι απόψεις που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της διαρκούς επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπου συζητήθηκε η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Στην προσπάθεια να καλύψει νομοθετικά κενά η πρόταση περιελάμβανε τη δυνατότητα επέκτασης του θεσμού και στα ομόφυλα ζευγάρια και επιχειρούσε να θεμελιώσει την πραγματική εξομοίωση του συμφώνου συμβίωσης με την έγγαμη συμβίωση. Απορρίφθηκε όμως από Ν.Δ., ΛΑΟΣ, ΚΚΕ, ενώ μειοψήφησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλά είναι τα «μαργαριτάρια» που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη και δεν σχολιάστηκε από τα ΜΜΕ.

Το στίγμα της συνεδρίασης έδωσε η ίδια η εισηγήτρια της πρότασης και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, που στην προσπάθειά της να συνηγορήσει υπέρ της αποκατάστασης της ισοπολιτείας στο επίπεδο των ελεύθερων ενώσεων ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών ώστε να καταργηθούν οι de facto διακρίσεις που δημιουργεί η ισχύουσα νομοθεσία, υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός σεξουαλικά διαφορετικών». Το γεγονός αυτό έδωσε την αφορμή στη βουλευτή της Ν.Δ. Κατερίνα Παπακώστα να χαρακτηρίσει την πρόταση ρατσιστική και αντιφατική.

Ενδεικτική η θέση του ΚΚΕ, η αγορήτρια του οποίου Εύα Μελά σχολιάζοντας την πρόταση νόμου παρατήρησε κατά λέξη ότι «ιστορικά ο πυρήνας του γάμου δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει την αναπαραγωγή, τη διαιώνιση του είδους και την προστασία των παιδιών και δεν έχει να κάνει με τη σεξουαλική σχέση ή με σχέσεις αγάπης, συντροφικότητας κ.λπ.».

Το ΛΑΟΣ ασχολήθηκε με την αντιφεμινιστική πτυχή του νομοσχεδίου θεωρώντας ότι το σύμφωνο συμβίωσης θα πλήξει τη γυναίκα και την οικογένεια. Μάλιστα, ο εκπρόσωπός του Γ. Γεωργίου για να τονίσει ότι η κοινωνία νομοθετεί πάντα υπέρ των ανδρών παρεξήγησε και μετέφρασε το ιταλικό μότο «κάτω με τη societa buffone» (κάτω με την κοινωνία των γελωτοποιών) ως κάτω με τη μυστακοφόρο (baffona στα ιταλικά ) κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχτηκε υπέρ της πρότασης του ΠΑΣΟΚ διαφωνώντας όμως με την τελευταία διάταξη του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η υιοθεσία ανήλικων από τους συμβιούντες.

Σχολιάζοντας την απόρριψη του νομοσχεδίου του ΠΑΣΟΚ η ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος) τόνισε: «Σεβόμαστε τις ομοερωτοφοβικές απόψεις της Ν.Δ., του ΛΑΟΣ και του ΚΚΕ, αλλά θα θέλαμε να τους πληροφορήσουμε ότι με το να εθελοτυφλούν δεν κάνουν πολιτική. Η οργάνωσή μας έχει δεχθεί επανειλημμένα αιτήματα ζευγαριών της κοινότητάς μας, τα οποία αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους επειδή αυτή τη στιγμή δεν μπορούν ούτε να παντρευτούν ούτε να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης».

Πηγή: Ελευθεροτυπία

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 246 guests και κανένα μέλος