Ειδήσεις

Ελλάδα: Ανακοίνωση της ΟΛΚΕ για τη συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης στη Βουλή

Ανακοίνωση για τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ να θεσμοθετηθεί σύμφωνο συμβίωσης που θα περιλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια έβγαλε η ΟΛΚΕ.

Η οργάνωση επισημαίνει τη χρήση «προσβλητικών» και «ανακριβών» όρων («σεξουαλικά διαφορετικούς» και «σεξουαλική προτίμηση») από όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Xαρακτηρίζει επίσης τις θέσεις όλων των κομμάτων, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, ομοφοβικές, διότι περιορίζουν τη συζήτηση στο σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο, κατά την οργάνωση, «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί λύση στο ζήτημα της αναγνώρισης των ομόφυλων ζευγαριών».

Ενόψει των εκλογών, η οργάνωση έχει ετοιμάσει ερωτηματολόγιο προς όλα τα κόμματα, προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις τους σχετικά με ΛΟΑΤ ζητήματα.

Η ανακοίνωση της ΟΛΚΕ έχει ως εξής:

«Στις 3 Σεπτεμβρίου 2009 τελευταία ημέρα εργασιών του Κοινοβουλίου πριν τις εκλογές συζητήθηκε χωρίς ψηφοφορία, στο Β΄θερινό τμήμα της Βουλής, η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για σύμφωνο συμβίωσης, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η κ. Καϊλή έκανε μια συνοπτική παρουσίαση των διατάξεων του νόμου ισχυριζόμενη ότι αποτελεί ένα θετικό μέτρο και για τα ομόφυλα ζευγάρια που συντείνει προς την ισότητα. Ο κ. Παπουτσής έκανε λόγο για αναφαίρετο δικαίωμα σε ισονομία και ισοπολιτεία, την οποία ακατανόητα και άδικα αρνήθηκαν τα δικαστήρια πρόσφατα, παραπέμποντας στην ακύρωση των γάμων της Τήλου. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ισότητας σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η εργασία, η ασφάλιση και η φορολογία. Στήριξε το δικαίωμα στην διαφορετικότητα και το δικαίωμα να ζει κανείς όπως επιθυμεί, τάχθηκε κατά της περιθωριοποίησης και  είπε ότι η αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών αποτελεί ένδειξη πολιτισμού. Παρά τον προεκλογικό οίστρο περί ισότητας των δύο εκπροσώπων, τους ενημερώνουμε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αποκλείει το ενδεχόμενο τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, καταστρατηγώντας έτσι την αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας.

Ο κ. Τσούκαλης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη εφαρμογής τόσο συμφώνου συμβίωσης όσο και πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και στο γεγονός ότι τα σύμφωνα συμβίωσης επινοήθηκαν και εφαρμόζονται για τα ζευγάρια αυτά παρά για τους ετεροφυλόφιλους.

Τη Ν.Δ. εκπροσώπησε η κ. Κόρκα-Κώνστα η οποία επανέλαβε όσα είχε πει στην αρμόδια επιτροπή η κ. Παπακώνστα, ότι δηλαδή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι ρατσιστική, κάνει διαχωρισμούς και διακρίσεις, ότι ο σεβασμός που δείχνει μια χώρα στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχει καμία σχέση με την συμπεριφορά απέναντι στις λεσβίες, του γκέι και τους/ις αμφισεξουαλικούς/ές και ότι τέτοιες συγκρίσεις είναι άδικες. Το λόγο πήρε και ο υφυπουργός εσωτερικών κ. Ζώης ο οποίος είπε ότι η ΝΔ επεξεργάζεται το θέμα παρόλο που η κοινωνία δεν είναι ακόμα ώριμη για κάτι τέτοιο. Εξέφρασε επίσης, τη θέληση της ΝΔ να διερευνήσει σε βάθος το θέμα και όχι με προχειρότητα. Ενημερώνουμε τη Ν.Δ. ότι και οι λεσβίες, οι γκέι, οι αφμισεξουαλικοί/ες και τρανσέξουαλ είναι άνθρωποι και συνεπώς τα δικαιώματά τους ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να σέβεται, ανεξαρτήτως ωριμότητας της κοινωνίας.

Η κ. Μελά του ΚΚΕ εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το σύμφωνο συμβίωσης πλησιάζει πάρα πολύ τον πολιτικό γάμο, καθώς αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά θα υπάρξει και ζήτημα υιοθεσιών από ομόφυλα ζευγάρια. Για το ΚΚΕ «εκεί υπάρχει πρόβλημα». Παρόλ� αυτά η εκπρόσωπος του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της ισότητας και του σεβασμού των ομοφυλοφίλων. Ενημερώνουμε την κ Μελά ότι το θέμα των τεκνοθεσιών από ομόφυλα ζευγάρια το έχουμε θίξει πολλές φορές.

Ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ κ. Γεωργίου ξεκίνησε συγκρίνοντας τις προϊστορικές οικογένειες με εκείνες των λιονταριών και συνέχισε λέγοντας ότι τα ομόφυλα ζευγάρια καλύπτονται ήδη από το Αστικό Δίκαιο, αλλά ότι δεν έχουν αντίρρηση στην επέκταση του συμφώνου ώστε να τα περιλαμβάνει. Εξέφρασε όμως τους φόβους του ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει μελλοντικά την έλευση της πολυγαμίας, την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών και την υπονόμευση του γάμου. Ενημερώνουμε τον κ. Γεωργίου ότι στα λιοντάρια όπως και σε άλλα είδη παρατηρούνται σταθερά ομοερωτικές πρακτικές.

Όλοι οι εκπρόσωποι έκαναν λόγο για «σεξουαλικά διαφορετικούς» και «σεξουαλική προτίμηση», όρους τους οποίους βρίσκουμε προσβλητικούς και ανακριβείς.

Η ΟΛΚΕ εμμένει στην άποψή της ότι το σύμφωνο συμβίωσης είναι ένα νομοθέτημα το οποίο αρνείται την ισότητα στα ομόφυλα ζευγάρια και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί λύση στο ζήτημα της αναγνώρισης των ομόφυλων ζευγαριών. Ως εκ τούτου οι θέσεις όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου πλην του ΣΥΡΙΖΑ κρίνονται ομοερωτοφοβικές και μακριά από κάθε έννοια ισότητας. Εν όψει εκλογών και μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσης, η ΟΛΚΕ έχει ετοιμάσει ερωτηματολόγιο σχετικά με τις θέσεις των κομμάτων για τα ζητήματα που αφορούν την κοινότητά μας και προτίθεται να συναντηθεί με όλα, ώστε να τους εκθέσει τις θέσεις της.

Γνωρίζοντας ότι οι γκέι και οι λεσβίες βρισκόμαστε παντού, αναρωτιόμαστε λοιπόν ποιες είναι οι απόψεις των λεσβιών και γκέι κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, δεδομένου ότι ουδέποτε έχουν εκφράσει ανοιχτά την άποψή τους σε συζητήσεις του κοινοβουλίου που αφορούν την κοινότητά μας».


  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 116 guests και κανένα μέλος