Ειδήσεις

ΗΠΑ: Αίρεται η απαγόρευση εισόδου οροθετικών στη χώρα

Αίρεται η απαγόρευση εισόδου φορέων του HIV στις ΗΠΑ, με την τροπολογία που ψήφισε την Παρασκευή, 18 Ιουλίου, η αμερικανική Γερουσία. Η τροπολογία, την οποία συνέγραψαν ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, υποψήφιος των Δημοκρατικών στις περασμένες προεδρικές εκλογές, και ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Γκόρντον Σμιθ, περιλαμβανόταν σε νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ.

Η απαγόρευση εισόδου  οροθετικών στις ΗΠΑ ισχύει ως διοικητική πράξη από το 1987 και έγινε νόμος το 1993. Σύμφωνα με το νόμο, όσοι επισκέπτονται τις ΗΠΑ υποχρεούνται να αποκαλύψουν αν είναι φορείς του HIV. Στους οροθετικούς δεν επιτρέπεται η μόνιμη διαμονή στις ΗΠΑ ή και η συντομότερη επίσκεψη, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις πολύ σύντομης παραμονής που απαιτεί ειδική βίζα, η απόκτηση της οποίας είναι δύσκολη.

Η απόφαση της Γερουσίας δίνει τώρα το πράσινο φως στο Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ να άρει την απαγόρευση.

Εκτός από τις ΗΠΑ, άλλες δώδεκα χώρες απαγορεύουν την είσοδο σε οροθετικούς. Ανάμεσά τους, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και το Σουδάν.

Η απαγόρευση εισόδου οροθετικών στις ΗΠΑ αποτέλεσε αντικείμενο των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την αμερικανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της κατάργησης της αμερικανικής βίζας για τους πολίτες της ΕΕ.

Τον Μάιο το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε οι οροθετικοί Ευρωπαίοι να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα κατάργησης της βίζας και απαίτησε την ίση μεταχείριση όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για απαγόρευση ταξιδιών στους οροθετικούς, ενώ και ο ΟΗΕ έχει ταχθεί εναντίον των περιορισμών στις μετακινήσεις των οροθετικών, με τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Κι Μουν να κάνει λόγο για «στιγματισμό» και «διακριτική μεταχείριση».

Σύμφωνα με την επιτροπή του ΟΗΕ για το ΑΙDS UNAIDS, εβδομήντα τέσσερις χώρες επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα σε οροθετικούς, μεταξύ των οποίων η αναγραφή της ασθένειας στα διαβατήρια.

50 δισεκατομμύρια δολάρια για το AIDS

Η Γερουσία ενέκρινε επίσης τη χρηματοδότηση του Προεδρικού Προγράμματος Επείγουσας Δράσης για την Αντιμετώπιση του AIDS με 50 δισεκατομμύρια δολάρια.  Τα χρήματα θα δοθούν κυρίως για την πρόληψη του HIV και τη θεραπεία του AIDS στην Αφρική και την Καραϊβική, αλλά και την αντιμετώπιση της ελονοσίας και της φυματίωσης.

Πηγή: pinknews.co.uk

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 125 guests και κανένα μέλος