Ειδήσεις

Το σύμφωνο συμβίωσης στα δικαστήρια

Η Ελλάδα δικάζεται για το σύμφωνο συμβίωσης που αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια, μετά από προσφυγή της Σύνθεσης και 3 ζευγαριών.


symfwno_01Στις 8 Φεβρουαρίου 2011 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μετά από προκαταρκτική εξέταση του παραδεκτού, αποφάσισε να εξετάσει επί της ουσίας την προσφυγή της MKO Σύνθεσης και τριών ομόφυλων ζευγαριών κατά της Ελλάδας για παραβίαση των δικαιωμάτων τους από το νόμο 3719/2008 για το σύμφωνο συμβίωσης. Η προσφυγή είχε κατατεθεί τον Μάιο του 2009, εξ ονόματος δύο ζευγαριών γυναικών, ενός ζεύγους ανδρών και της ΜΚΟ Σύνθεση. Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλλει τις παρατηρήσεις της έως τις 31.5.2011.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η εξαίρεση των ομόφυλων ζευγαριών από το πεδίο εφαρμογής του νόμου αυτού είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρα 8 και 14), καθώς έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμά τους να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και να διαμορφώσουν αυτόνομα τη ζωή τους, επιλέγοντας ελεύθερα τον σύντροφό τους.

Περαιτέρω, ισχυρίζονται ότι ο νόμος αυτός (ο οποίος μάλιστα αποτελεί το –μοναδικό παγκοσμίως– σύμφωνο συμβίωσης που δεν περιλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια) συνιστά διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων: αυτούς που μπορούν να συνάψουν τόσο γάμο όσο και σύμφωνο συμβίωσης (ετερόφυλα ζευγάρια) και αυτούς που αναγκάζονται να βρίσκονται στο περιθώριο (ομόφυλα ζευγάρια). Συνεπώς επιτείνει ακόμα περισσότερο τα στερεότυπα, την αδικία και τις διακρίσεις τις οποίες υφίστανται.

Δικηγόροι των ζευγαριών και της Σύνθεσης είναι ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος και ο Διδάκτωρ Νομικής Βαγγέλης Μάλλιος.

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 52 guests και κανένα μέλος