Ειδήσεις

Ψηφίστηκε ο νόμος για τα γκέι ζευγάρια στη Βρετανία

britain marriageΕξαιρετικά διχαστικό αναδεικνύεται το ζήτημα της νομιμοποίησης των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών για τη βρετανική κυβέρνηση. Το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή των Κοινοτήτων με 400 ψήφους υπέρ και 175 κατά.

Υπέρ του νομοσχεδίου είχε ταχθεί και η αντιπολίτευση των Εργατικών. Ωστόσο, το μέτρο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει διάσπαση στο Συντηρητικό Κόμμα. Σύμφωνα δε με ορισμένους αναλυτές, ενδέχεται να θέσει ακόμη και ζήτημα αλλαγής ηγεσίας του κόμματος, αντικατάστασης δηλαδή του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Πριν από την ψηφοφορία το επίμαχο νομοσχέδιο αναμενόταν να ψηφίσουν τουλάχιστον οι μισοί από τους 303 βουλευτές των Συντηρητικών. Ωστόσο, πολλοί άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ανάμεσά τους και υπουργοί, δήλωναν ότι θα το καταψηφίσουν, προτάσσοντας ηθικά και θρησκευτικά επιχειρήματα. Ενδεικτική του κλίματος διάσπασης που επιφέρει το νομοσχέδιο στους Τόρις είναι η πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Οζμπορν, του υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ και της υπουργού Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, που με κοινή επιστολή τους στην εφημερίδα Daily Telegraph ζήτησαν από τους συναδέλφους τους βουλευτές να το υπερψηφίσουν.

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές στους Τόρις που ισχυρίζονται ότι ο Κάμερον δεν είναι πραγματικός Συντηρητικός και ότι θυσιάζει τις παραδοσιακές αξίες του κόμματος στον βωμό του λαϊκισμού. Τόσο αρνητικό είναι το κλίμα κατά του Κάμερον, ώστε στον βρετανικό Τύπο δημοσιεύθηκαν άρθρα στα οποία ορισμένοι Συντηρητικοί βουλευτές θέτουν ζήτημα αντικατάστασής του, κάτι ωστόσο που πολλοί αναλυτές θεωρούν μάλλον απίθανο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Το νομοσχέδιο λειτουργεί ως κόκκινο πανί για τους πολέμιους του Κάμερον, που επιπλέον τον θεωρούν επηρμένο και πολύ φιλοευρωπαϊστή. Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Sunday Times, 55% των Βρετανών τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο τα ομόφυλα ζευγάρια σε Αγγλία και Ουαλλία θα έχουν τη δυνατότητα να παντρεύονται με πολιτικό και θρησκευτικό γάμο, όπου οι θρησκευτικές αρχές το επιτρέπουν. Οι θρησκευτικές αρχές, ωστόσο, αρχής γενομένης από την Αγγλικανική και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, είναι αντίθετες.

Πηγή: skai.gr
  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 166 guests και κανένα μέλος