Ισα προνόμια στους συντρόφους ομοφυλόφιλων από τον αμερικανικό στρατό

στις .

Νέο βήμα ενίσχυσης των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων κάνει το αμερικανικό Πεντάγωνο, 16 μήνες μετά την απόφασή του που τους επιτρέπει πλέον να υπηρετούν στις αμερικανικές δυνάμεις χωρίς να αναγκάζονται να «κρύβουν τον ερωτικό προσανατολισμό τους».

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, που διοχέτευσαν τα σχέδια στα ΜΜΕ επικαλούμενοι ανωνυμία, ο αμερικανικός στρατός θα παρέχει τα ίδια προνόμια στους συντρόφους ομοφυλόφιλων με αυτά που απολαμβάνουν οι σύντροφοι των ετεροφυλόφιλων, που υπηρετούν στις τάξεις του.

Πρόκειται κυρίως για κάλυψη σε ασφαλιστικά προγράμματα υγείας, κοινωνικά επιδόματα, πρόσβαση σε καταστήματα που πωλούν προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές. Εκτιμάται ότι η αλλαγή προωθείται στο πλαίσιο των προεκλογικών υποσχέσεων του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για «ίση μεταχείριση όλων των Αμερικανών πολιτών».

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες από το Πεντάγωνο, καθώς, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ο υπουργός Αμυνας Λέον Πανέτα και οι σύμβουλοί του εξετάζουν τις νομικές προεκτάσεις της απόφασης αναζητώντας «νομική φόρμουλα» διατύπωσης, που δεν θα παραβιάζει το νομοθετική πλαίσιο της DOMA. Η νομοθετική πράξη του 1996 αναγνωρίζει ως γάμο, αλλά και όσα δικαιώματα απορρέουν από αυτόν, μόνο την ένωση μεταξύ ετεροφυλόφιλων. Σημειώνεται πάντως ότι το Ανώτατο Αμερικανικό Δικαστήριο επανεξετάζει τη συνταγματικότητα της νομοθετικής πράξης και θα αποφανθεί τον Ιούνιο. Εάν το ισχύον νομοθετικό καθεστώς κριθεί αντισυνταγματικό, εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για πλήρη εξίσωση των κοινωνικών επιδομάτων των ομοφυλόφιλων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Πηγή: Ελευθεροτυπία