Ειδήσεις

Ομοφυλόφιλοι όλων των χωρών, ενωθείτε (με τα δεσμά του γάμου)

του Παναγιώτη Παπαϊωάννου

gay marriage large 2Την τελευταία δεκαετία, η νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων -και κατ' επέκτασιν σε ορισμένες χώρες του δικαιώματός τους στην υιοθεσία παιδιών- μοιάζει πλέον αδύνατο να αναχαιτιστεί. Γεγονός που πυροδοτεί διαμάχες σε αρκετές χώρες, την ίδια στιγμή που η κοινή γνώμη εμφανίζεται όλο και πιο «ανοιχτή» στα νέα ήθη και έθιμα.

Λίγες ημέρες αφού η Γαλλία έγινε η 9η ευρωπαϊκή χώρα -και 14η παγκοσμίως- που νομιμοποιεί τους gay γάμους, το Κοινοβούλιο της Κολομβίας τους απέρριπτε. Και αν η απόρριψη της «πρότασης γάμου» στην Κολομβία έγινε με... πολιτισμένο τρόπο, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί το ίδιο για τη Γαλλία. Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς από τη θεωρητικά φιλελεύθερη γαλλική κοινωνία, το πράσινο φως στους gay γάμους δόθηκε εν μέσω... πολεμικού κλίματος τόσο εντός της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης που κλήθηκαν να ψηφίσουν όσο και εκτός.

Ξυλοδαρμοί ομοφυλοφίλων, απειλές σε βουλευτές, επεισόδια, ακραίες φραστικές επιθέσεις, παρ' ολίγον μετατροπή των δύο Σωμάτων σε... ρινγκ, ακόμη και αποστολή επιστολής με... πυρίτιδα στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Κλοντ Μπαρτελόν, σημάδεψαν το «ναι» της Γαλλίας στους γάμους ομοφυλοφίλων. Που «πέρασε» τελικά με 331 ψήφους υπέρ και 225 ψήφους κατά, χάρη στις ψήφους των Σοσιαλιστών που έχουν τη πλειοψηφία.

Η νομιμοποίηση των gay γάμων αποτελούσε άλλωστε βασική προεκλογική δέσμευση και υπόσχεση του Φρανσουά Ολάντ. Αν μη τι άλλο όμως, πρόκειται για μία «πικρή» νίκη του Γάλλου προέδρου, τη στιγμή που η δημοτικότητά του έχει υποστεί καθίζηση, η χώρα κινδυνεύει να αποτελέσει το επόμενο «ντόμινο» στην κρίση της Ευρωζώνης και πολλοί του προσάπτουν ότι αυτός ευθύνεται για τη... χαμένη αίγλη της Γαλλίας στη Γηραιά Ηπειρο. Το οξύμωρο άλλωστε της υπόθεσης είναι ότι οι Γάλλοι εμφανίζονται υπέρ των gay γάμων σε ποσοστό 55% έως 60%, ενώ ακόμη και το 50% που λέει «ναι» στις υιοθεσίες παιδιών από ζευγάρια του ίδιου φύλλου είναι υψηλότερο αυτών που αντιτίθενται στο μέτρο.

Προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο

Κι ενώ τα πρώτα gay ζευγάρια ετοιμάζονται να πουν «δέχομαι» από τον Ιούνιο, η αντιπολίτευση οργανώνεται προκειμένου να καταθέσει το ταχύτερο δυνατό προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο κατά της απόφασης. Αποφασισμένοι να μην καταθέσουν τα όπλα εμφανίζονται και οι πολέμιοι των gay γάμων. Το σύνθημά τους είναι άλλωστε «διαδήλωση για όλους», ως απάντηση στο νομοσχέδιο «γάμος για όλους» της γαλλικής κυβέρνησης.

Ένα κίνημα όχι και τόσο αυθόρμητο σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς παρέχει στέγη σε κάθε «αντιφρονούντα» της πολιτικής Ολάντ και όχι μόνο σε βαθιά συντηρητικούς ή πιστούς Καθολικούς που εκ των πραγμάτων θεωρούν ιεροσυλία τους gay γάμους. Δεδομένης της έντονης δυσφορίας που προκαλεί η οικονομική κρίση, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εκμετάλλευση του θέματος από ακροδεξιές ομάδες που δεν διστάζουν να απειλήσουν ότι θα ακολουθήσουν «ριζοσπαστικές μεθόδους» σε αυτό τον «πόλεμο».gay marriage large

Στον αντίποδα, τόσο στη Γαλλία όσο και διεθνώς, η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και ανακούφιση όχι μόνο από τους ομοφυλόφιλους, αλλά και από οργανισμούς και φορείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλές χώρες στον κόσμο όπου η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με φυλάκιση, βασανισμούς, ακόμη και θάνατο. Η αποδοχή των gay γάμων φαίνεται πάντως να βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε όλο και περισσότερες χώρες. Και δεν πρόκειται πια για ένα «προνόμιο» που παρέχεται στους πολίτες «προηγμένων» χωρών, όπως είναι οι Σκανδιναβικές.

Τις ενώσεις ατόμων του ίδιου φύλλου έχουν ήδη ευλογήσει χώρες-προπύργια του καθολικισμού, όπως η Ισπανία. Το επόμενο μεγάλο μέτωπο είναι στις ΗΠΑ, όπου εκκρεμεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Μία απόφαση στην οποία η κοινωνία έχει ήδη απαντήσει «Δέχομαι», σύμφωνα με πρόσφατο εξώφυλλο του περιοδικού Time.

Ο πραγματικός πονοκέφαλος για τους νομοθέτες θα έρθει στη συνέχεια. Οταν ανοίξει περισσότερο το θέμα της υιοθεσίας, που διχάζει ακόμη περισσότερο την κοινωνία. Μέχρι τότε, όπως έγραφε περιπαιχτικά το περιοδικό Paris Match στη Γαλλία, αυτοί που τρίβουν πλέον τα χέρια τους είναι οι δικηγόροι διαζυγίων, βλέποντας μια νέα αγορά να ανοίγεται μπροστά τους...

Πηγή: Ημερησια

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 573 guests και κανένα μέλος