Ειδήσεις

Νέα προσφυγή 162 oμόφυλων ζευγαριών κατά της Ελλάδας

eddaΕκατόν εξήντα δύο ζευγάρια ομοφυλόφιλων αντρών και γυναικών προσφεύγουν για δεύτερη φορά εναντίον της Ελλάδας, αναζητώντας το δίκιο τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η πρώτη προσφυγή είχε γίνει από τέσσερα ζευγάρια, τα οποία δικαιώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου 2013. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση!

Αυτή τη φορά την προσφυγή υπογράφει το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), το οποίο συγκέντρωσε τα 162 ζευγάρια με τη σημαντική συμβολή του σωματείου Σύνθεση, με το οποίο εξάλλου είχαν καταθέσει τις δύο χωριστές προσφυγές με τέσσερα ζευγάρια την τελευταία φορά.

Στις 21 Ιουλίου 2014, το ΕΠΣΕ ταχυδρόμησε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) την προσφυγή Ελίζας Μπαρμαξίζογλου-Γκορόγια και λοιπών κατά της Ελλάδας 162 ομόφυλων ζευγαριών (166 γυναικών, 157 ανδρών και ενός διεμφυλικού άτομου), για το συνεχιζόμενο αποκλεισμό τους από το σύμφωνο συμβίωσης, παρά την καταδίκη της χώρας από το ΕΔΔΑ στις 7 Νοεμβρίου 2013.

Τα 162 ζευγάρια κατηγορούν την ελληνική πολιτεία για παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική-οικογενειακή ζωή, για διακρίσεις, αλλά και για το ότι δεν συμμορφώθηκε με την προηγούμενη καταδικαστική απόφαση.

Η άρνηση της κυβέρνησης να καταργήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης, επικαλούμενη επιχειρήματα που έρχονται σε αντίθεση με όσα ισχυριζόταν μέχρι πρότινος η ίδια, οδήγησε σε δεύτερη προσφυγή ομόφυλων ζευγαριών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αυτή τη φορά ιδιαιτέρως μαζική.

Η προσφυγή (Μπαρμπαξίζογλου-Γκορόγια και λοιπών κατά της Ελλάδας) υπογράφεται από 162 ομόφυλα ζευγάρια (166 γυναίκες, 157 άντρες και ένα τρανς άτομο). Ζητούν να αποζημιωθούν και να καταδικαστεί η Ελλάδα όχι μόνο για παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή (άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) και για διακρίσεις (άρθρο 14), λόγοι για τους οποίους είχε καταδικαστεί η Ελλάδα από την ευρεία σύνθεση του Δικαστηρίου τον Νοέμβριο, αλλά και για τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας με την προηγούμενη απόφαση.

Η πρώτη προσφεύγουσα Ελίζα Μπαρμαξίζογλου-Γκορόγια (εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ και των PoustiRiot) δήλωσε: «Κάποιοι θα γιορτάσουν αυτές τις ημέρες τα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης και της αποκατάστασης για αυτούς της δημοκρατίας. Αυτοί ανήκουν αποκλειστικά στην πλειονότητα των λευκών, ετερόφυλων, ελληνόφωνων, ορθόδοξων χριστιανών, εθνοτικά Ελλήνων. Όλες και όλοι εμείς οι διαφορετικές και διαφορετικοί στο σεξουαλικό προσανατολισμό, στην ταυτότητα φύλου, στη μητρική γλώσσα, στις θρησκευτικές πεποιθήσεις (ή στην απουσία τους), στην εθνοτική ταυτότητα και στην ιθαγένεια περιμένουμε ακόμα τη μεταπολίτευση που θα οδηγήσει σε μια δημοκρατία χωρίς διακρίσεις. Μέχρι τότε θα διεκδικούμε την ισονομία με κάθε τρόπο και θα καταφεύγουμε στο ΕΔΔΑ και στους διεθνείς οργανισμούς ζητώντας και πετυχαίνοντας την καταδίκη της Ελλάδας, που σίγουρα έχει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των θεωρούμενων ως παραδοσιακών δημοκρατιών σε καταδίκες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Δεν υπάρχει δημοκρατία αλλά θεσμοποιημένη ομοερωτοφοβία σε μια χώρα που, π.χ., τιμωρεί τα φιλιά ομόφυλων ζευγαριών και ανέχεται την ομοερωτοφοβία στην τηλεόραση. Δεν είναι κράτος δικαίου αυτό που δίνει εντολή στις νομικές συμβούλους του να περιφρονούν την απόφαση του ΕΔΔΑ για το σύμφωνο συμβίωσης και να εμπαίζουν το Συμβούλιο της Ευρώπης αρνούμενο τη συμμόρφωσή του. Οποιοσδήποτε συνδυασμός φύλων συναινούντων ενηλίκων πρέπει να έχει δικαίωμα στη συμβίωση, στην οικογενειακή ζωή και στην παιδοθεσία, έχει δικαίωμα να απαιτεί να αναγνωρίζονται και να προστατεύονται από το κράτος. Όσο η έμφυλη κανονικότητα επιχειρεί να μας οριοθετήσει, εμείς θα σπάμε σε κάθε κατεύθυνση. Όσο η Ελλάδα θεωρεί τους/τις συντρόφους και τα παιδιά μας αόρατα, εμείς θα αντικαθιστούμε τις λευκές σημαίες με πολύχρωμες. Δεν κρυβόμαστε. Δεν σιωπάμε. Δεν απολογούμαστε.»

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 199 guests και κανένα μέλος