Ειδήσεις

HIV/AIDS και εφορία

hivΜε τις τελευταίες, αναγκαίες προσπάθειες για περισσότερη διαφάνεια στο πώς χορηγούνται τα επιδόματα, όταν ένα άτομο υποβάλλει τη φορολογική δήλωση και δηλώνει ότι έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, τότε καλείται να υποβάλει στη ΔΟΥ του την απόφαση των ΚΕΠΑ που πιστοποιούν τα ποσοστά αναπηρίας. Μέχρι εδώ καλά.

Ωστόσο, η απόφαση των ΚΕΠΑ συμπεριλαμβάνει την αναλυτική διάγνωση της παθήσεως του φορολογούμενου. Κατά συνέπεια, η διάγνωση του κάθε οροθετικού ανθρώπου (που του έχει αναγνωριστεί ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%) είναι άμεσα προσπελάσιμη οποιαδήποτε στιγμή από οποιονδήποτε υπάλληλο ΔΟΥ όλης της χώρας, αν ερευνήσει στο πεδίο καταχώρησης αναπηριών βάσει ονοματεπωνύμου ή ΑΦΜ του ανάπηρου φορολογούμενου.

Τα μη κερδοσκοπικά σωματεία Σύνθεση Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση και Έρευνα για το HIV/AIDS και Θετική Φωνή (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος) υπέβαλαν γραπτή διαμαρτυρία στις 19 Μαΐου προς τον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να διερευνηθεί αυτό το σοβαρό ζήτημα.

Εξάλλου, δεν υπάρχει κανείς λόγος να γνωστοποιείται η διάγνωση προς τις ΔΟΥ. Η μόνη περίπτωση διαφοροποίησης του τρόπου φορολόγησης λόγω αναπηρίας ισχύει για ποσοστά αναπηρίας 80% και πάνω. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται μόνο να γνωστοποιείται στην ΔΟΥ αν το συγκεκριμένο ποσοστό οφείλεται σε κινητική αναπηρία ή τυφλότητα. Επομένως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η εγγραφή της αναλυτικής διαγνώσεως δεν βοηθά σε κάτι περισσότερο τη ΔΟΥ.

Ειδικά όσον αφορά  το HIV/AIDS, μια πάθηση που συνοδεύεται από έντονο κοινωνικό στίγμα, η αποκάλυψή του ενέχει μεγάλο κίνδυνο διαπόμπευσης, κοινωνικού αποκλεισμού ακόμη και εκβιασμού των οροθετικών ατόμων, ιδίως σε μικρές κοινωνίες.

Η διαμαρτυρία κοινοποιήθηκε επίσης στους εξής φορείς: Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων , ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας, Αρχή Προσωπικών Δεδομένων, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ΚΕΕΛΠΝΟ, Κέντρο Ζωής, ΠΡΑΞΙΣ, ACT UP.

Ακολουθεί η επιστολή διαμαρτυρίας.

letter

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 269 guests και κανένα μέλος