Ειδήσεις

ΗΠΑ: «Όχι» στα LGBT δικαιώματα από τέσσερις πολιτείες

081105-rainbow-flag-120Αρνητική εξέλιξη για τα LGBT δικαιώματα επιφύλαξαν οι εκλογές της Τρίτης στις τέσσερις πολιτείες, όπου, εκτός από την επιλογή προέδρου, οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν σχετικά με το γάμο και την τεκνοθεσία ομοφύλων ζευγαριών. Στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα, την Αριζόνα και το Άρκανσο οι ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ διατάξεων που απαγορεύουν το γάμο ή και την τεκνοθεσία ομοφύλων ζευγαριών.

Καλιφόρνια: Πρόταση 8 (Proposition 8)

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ως το μεσημέρι της Τετάρτης, το 52% των ψηφοφόρων της Καλιφόρνια ψήφισαν υπέρ της Πρότασης 8 που απαγορεύει το γάμο ομοφύλων στην πολιτεία. Το αποτέλεσμα δεν θεωρείται τελικό, καθώς δεν έχουν συμπεριληφθεί στη μέτρηση των ψήφων κρίσιμες περιοχές της πολιτείας, ωστόσο τα πράγματα δεν φαίνονται καλά για όσους αντιτάχθηκαν στην πρόταση.

Η μάχη στην Καλιφόρνια για την Πρόταση 8 συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Περίπου 73 εκατομμύρια δολάρια ξοδεύτηκαν στην εκστρατεία υπέρ και κατά της πρότασης, στην οποία πήραν μέρος σταρ του Χόλιγουντ και της αμερικανικής τηλεόρασης.

Η πρωτοβουλία για την πρόταση ήταν αποτέλεσμα της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Καλιφόρνια τον Μάιο, που έκρινε αντισυνταγματική την απαγόρευση του γάμου ομοφύλων.

Φλόριντα: Αναθεώρηση 2 (Αmendment 2)

Περισσότεροι από το 60% των ψηφοφόρων της Φλόριντα (όριο που απαιτείται για να περάσει η αναθεώρηση) ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος που ορίζει το γάμο ως «γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας» και προσδιορίζει ότι «καμία άλλη νομική ένωση που χρησιμοποιείται ως γάμος ή ως το ουσιώδες ισοδύναμό του δεν θα είναι έγκυρη ή αναγνωρισμένη».

Η αναθεώρηση καθιστά αντισυνταγματικά όχι μόνο το γάμο ομοφύλων αλλά και τις μορφές των συμφώνων συμβίωσης που ήδη ισχύουν σε περιοχές της πολιτείας.

Αριζόνα: Πρόταση 102 (Proposition 102)

Οι ψηφοφόροι της Αριζόνα ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος της πολιτείας που ορίζει το γάμο ως «γάμο μεταξύ άνδρα και γυναίκας», απαγορεύοντας το γάμο ομοφύλων.

Το 2006 οι ψηφοφόροι είχαν απορρίψει πρόταση που απαγόρευε το γάμο ομοφύλων, όπως επίσης και τα σύμφωνα οικιακής συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων και μεταξύ ετεροφύλων, γεγονός που θεωρήθηκε η αιτία της απόρριψης της αναθεώρησης τότε.

Άρκανσο: Δράση 1 (Act 1)

Περισσότεροι από το 56% των ψηφοφόρων του Άρκανσο ψήφισαν υπέρ της Δράσης 1 που απαγορεύει την τεκνοθεσία και την επιμέλεια παιδιών «σε όσους συζούν εκτός έγκυρου γάμου».

Οι υποστηρικτές του μέτρου ισχυρίζονται ότι η Δράση 1 στοχεύει κυρίως στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ ο κύριος υποστηρικτής του, το Arkansas Family Council, έδωσε στην αναμέτρηση χαρακτήρα αντίθεσης «στην γκέι ατζέντα».

 

Πηγές: ap, azcentral.com, pinknews.co.uk, sun-sentinel.com

 

Διαβάστε ακόμη

10% - Ειδήσεις: ΗΠΑ: Εκλογές σε τέσσερις πολιτείες για γάμο και τεκνοθεσία ομοφύλων

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 151 guests και κανένα μέλος