Ειδήσεις

Τύπος: Η Η ορκωμοσία του Ομπάμα, ο πάστορας και οι γκέι (Βήμα, 28/12/08)

Η ορκωμοσία, ο πάστορας και οι γκέι

LΕΟΝΑRD DΟΥLΕ

(Βήμα, 28/12/08)

081229-obama-warren-120Μπαράκ Ομπάμα κλήθηκε να υπερασπιστεί την απόφασή του να καλέσει τον ευαγγελικό πάστορα Ρικ Γουόρεν να δώσει την ευλογία του κατά την τελετή ορκωμοσίας του στο Καπιτώλιο στις 20 Ιανουαρίου, μετά τις έντονες αντιδράσεις της κοινότητας των γκέι. Ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να υποβαθμίσει το γεγονός, λέγοντας ότι «είναι σημαντικό για τους Αμερικανούς να είναι ενωμένοι ακόμη και όταν έχουν διαφωνίες». «πάστορας Ρικ», όπως αυτοαποκαλείται, υποστηρίζει την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων και είναι πολέμιος των αμβλώσεων. Το κίνημα για τα δικαιώματα των γκέι βρισκόταν ήδη σε αναβρασμό εξαιτίας της απαγόρευσης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια. 

Οι αντιδράσεις για την επιλογή του πάστορα Γουόρεν επισκίασαν την ανακοίνωση της «πλημμυρισμένης» από αστέρες και πολιτικά ορθής λίστας συμμετεχόντων στην ιστορική ορκωμοσία, με επικεφαλής την Αρίθα Φράνκλιν. Ο κ. Ομπάμα είπε ότι θέλει να είναι «η πιο ανοιχτή και περιεκτική ορκωμοσία στην Ιστορία» και προσκάλεσε πλήθος διάσημων καλλιτεχνών, παστόρων και διασημοτήτων για να τραγουδήσουν, να ερμηνεύσουν, να απαγγείλουν ποιήματα και να τον ευλογήσουν κατά την τελετή. Αναφορικά με τις αντιδράσεις των ομοφυλοφίλων για το πρόσωπο του Γουόρεν, ο κ. Ομπάμα είπε: «Οι απόψεις θα είναι ποικίλες και έτσι ακριβώς πρέπει να είναι.Αυτό είναι η Αμερική.Είμαστε διαφορετικοί,θορυβώδειςκαι ισχυρογνώμονες.Με αυτό το πνεύμα ετοιμάσαμε μια τελετή ορκωμοσίας που πιστεύω ότι θα είναι καταπληκτική». Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι η ομιλία του στην εκκλησία του Γουόρεν στην Καλιφόρνια πριν από μερικά χρόνια έγινε αποδεκτή παρ΄ όλο που ο ίδιος διαφωνεί κάθετα με τις απόψεις του πάστορα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και τις αμβλώσεις. «Η εκστρατεία μου αφορούσε εν μέρει τον διάλογο» είπε ο κ. Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στο Σικάγο. «Δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα τα ζητήματα,αλλά πρέπει πει να δημιουργήσουμε το πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να διαφωνούμε». 

Η τελετή αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, με τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους να συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον για να παρακολουθήσουν τον κ. Ομπάμα να ορκίζεται πρόεδρος. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως ο βιολονίστας Ιτζακ Πέρλμαν, ο βιολοντσελίστας Γιο-Γιο Μακαι η πιανίστρια Γκαμπριέλα Μοντέρο . Η Ελίζαμπεθ Αλεξάντερ θα απαγγείλει ποίηση. Το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα επίσης θα εκπροσωπείται, ίσως όμως όχι όσο θα επιθυμούσαν οι μαύροι ηγέτες της χώρας. Πέρα από το ότι θα πρόκειται για ιστορική τελετή, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ορκωμοσίας του κ. Ομπάμα θεωρείται ότι θα υπογραμμίσει τον χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης. Από την εποχή του Τζορτζ Ουάσιγκτον το 1789 οι ομιλίες των προέδρων κατά την αποδοχή του προεδρικού αξιώματος κυμαίνονταν από μόλις 135 ως 8.445 λέξεις. Μερικές, όπως εκείνη του Αβραάμ Λίνκολν μετά τον Εμφύλιο, έμειναν στην Ιστορία ως δεξιοτεχνικές πολιτικές πράξεις συμφιλίωσης. Παρά τις αντιδράσεις από την κοινότητα των γκέι, η επιλογή του πάστορα Γουόρεν αποτελεί μια πανέξυπνη κίνηση του επιτελείου του Ομπάμα. Ο Γουόρεν είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς θρησκευτικές προσωπικότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το περιοδικό «Τime» τον χαρακτήρισε ως τον «νέο πάστορα του αμερικανικού λαού». Ο ίδιος παρουσιάζει ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο του Ευαγγελισμού και υποστηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φτώχειας στις ΗΠΑ και του ΗΙV στην Αφρική. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο πάστορας Γουόρεν είχε παραμείνει ουδέτερος παρά τις πιέσεις που δεχόταν από άλλους ευαγγελικούς να επιτεθεί στον κ. Ομπάμα. Ωστόσο η ανένδοτη υποστήριξή του για την απαγόρευση του γάμου μεταξύ των γκέι στην Καλιφόρνια τον έθεσε στο στόχαστρο των ακτιβιστικών οργανώσεων για τα δικαιώματά τους.

Πηγή: Το Βήμα


  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 113 guests και κανένα μέλος