Ειδήσεις

Τύπος: Διαφωνούν οι μουσικοί της Λυρικής με το ανδρικό φιλί στη Ρούσαλκα (ΕΤ, 6/3/09)

Η «Ρούσαλκα» και το... φιλί του σκανδάλου

Διαφωνία των μουσικών της Λυρικής με τη σκηνοθέτιδα της παράστασης.

Δέσποινα Σαββοπούλου

(Ελεύθερος Τύπος, 6/3/09)

090206-rusalka-2-120Ενα φιλί μεταξύ ανδρών έγινε η πέτρα του σκανδάλου για τους μουσικούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που ζήτησαν από τη Μαριόν Βάσερμαν, τη σκηνοθέτιδα της όπερας «Ρούσαλκα» (πρεμιέρα σήμερα στο Ολύμπια), να αποσύρει τη σκηνή!

Η πρεμιέρα κινδύνευσε προς στιγμήν, καθώς οι μουσικοί με έγγραφη διαμαρτυρία τους προς τη διοίκηση της ΕΛΣ και σε αυτόκλητο ρόλο σκηνοθέτη εξέφρασαν την αντίρρησή τους στη σκηνοθετική άποψη της κ. Βάσερμαν και ζητούσαν να αφαιρεθεί το φιλί!

Στην πρώτη γενική δοκιμή την Τρίτη η σκηνοθέτις αφαίρεσε το φιλί, οπότε οι μουσικοί θεώρησαν ότι εισακούσθηκαν. Ο ΕΤ βρέθηκε στην τελευταία γενική δοκιμή την Τετάρτη το βράδυ, όπου η Μαριόν Βάσερμαν επανέφερε τη σκηνή του φιλιού στην παράσταση.

Γιατί διαφωνούν

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Μουσικών της ΕΛΣ κ. Θοδωρής Μαυρομάτης είπε στον ΕΤ ότι δεν πρόκειται να μποϊκοτάρουν την παράσταση ή να προβούν σε ακραία μέτρα.

«Με την έγγραφη διαμαρτυρία μας προς τη διοίκηση ζητούσαμε από την κ. Βάσερμαν να ευθυγραμμιστεί με το έργο του Ντβόρζακ. Η "Ρούσαλκα" ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα και η γνώμη μας είναι ότι θα έπρεπε να ανταποκρίνεται στο κείμενο, όπου δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η Ρούσαλκα είναι μια νεράιδα, ένα ξωτικό. Στην παράσταση η σκηνοθέτις την έχει εξαφανίσει».
Ο κ. Μαυρομάτης επεσήμανε ότι δεν είχαν διάθεση λογοκρισίας.

Οπως είχε δηλώσει η κ. Βάσερμαν για την παράσταση: «Την ιστορία αφηγείται ο ίδιος ο πρίγκιπας. Η Ρούσαλκα είναι το θηλυκό του κομμάτι...».

«Εκτός» η διοίκηση

Η διοίκηση της Λυρικής, από την πλευρά της, δεν θέλησε να πάρει θέση, απαντώντας προφορικά στους μουσικούς ότι δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο και στη σκηνοθετική γραμμή της σκηνοθέτιδος. Πάλι καλά...

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 79 guests και κανένα μέλος