Ειδήσεις

Γενικές αποστάσεις τηρεί η Λυρική από την ομοφοβική στάση της Ορχήστρας της

090206-rusalka-2-120Αποστάσεις από τη στάση της Ορχήστρας της Λυρικής κατά τη διάρκεια των προβών και της πρεμιέρας της «Ρούσαλκα» την Παρασκευή τηρεί η διοίκηση της Λυρικής Σκηνής, χωρίς ωστόσο να καταδικάσει ρητώς την ομοφοβικού χαρακτήρα παρέμβαση της Ορχήστρας και χωρίς να πάρει θέση για τις καταγγελίες περί εκβιαστικών πιέσεων, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Σε δήλωσή της το Σάββατο προς το 10%, η Διοίκηση αναφέρει: «Η διαμαρτυρία που εκφράστηκε σε σχέση με τη σκηνοθετική επιλογή αποτελεί άποψη του συνδικαλιστικού οργάνου της ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής. Όχι της Λυρικής Σκηνής. Η θέση της Λυρικής Σκηνής είναι ολοκάθαρη και αυταπόδεικτη μέσα από την επιλογή της συγκεκριμένης παραγωγής».

Σε ερώτηση του 10% σχετικά με τις εκβιαστικές πιέσεις που, όπως έχει καταγγελθεί, ασκήθηκαν προκειμένου να απαλειφθεί η επίμαχη σκηνή του φιλιού μεταξύ ανδρών από την παράσταση, η Λυρική Σκηνή απαντά γενικώς και αορίστως ότι οι σχέσεις της Λυρικής με τη σκηνοθέτιδα και όλους τους συντελεστές της παράστασης είναι άριστες.

Σε ερώτηση αν και πώς η Λυρική είναι σε θέση να διασφαλίσει ένα περιβάλλον απρόσκοπτης καλλιτεχνικής δημιουργίας κατά τη διάρκεια των προβών και να διασφαλίσει την αρτιότητα του καλλιτεχνικού έργου, δεδομένου ότι η επίμαχη σκηνή τελικά απαλείφθηκε από την πρεμιέρα, η διοίκηση πετάει το μπαλάκι στη σκηνοθέτιδα, λέγοντας ότι η απάλειψη της σκηνής αποτελεί δική της απόφαση και δεν έγινε με παρέμβαση του οργανισμού. Παραβλέπει όμως έτσι ότι η συγκεκριμένη «σκηνοθετική επιλογή» έγινε ύστερα από πολυήμερες πιέσεις από μουσικούς της Λυρικής.

Τέλος, μολονότι η Λυρική, που μάλιστα αποτελεί μία από τις τρεις κρατικές σκηνές της χώρας, διαχωρίζει τη θέση της, δεν φτάνει στο σημείο να καταδικάσει ρητώς και απερίφραστα την ομοφοβικής έμπνευσης στάση των μουσικών της.

Παραμένουν λοιπόν τα ερωτήματα: αν η συγκεκριμένη παράσταση, και όποιες άλλες ακολουθήσουν, αποτελεί επιλογή της Λυρικής, είναι σε θέση να υποστηρίξει μέχρι τέλους τις επιλογές της με τρόπο που να διασφαλίζει την αρτιότητα του καλλιτεχνικού αποτελέσματος χωρίς εκπτώσεις; Καταδικάζει ρητώς και αποφασιστικά τις ομοφοβικής έμπνευσης παρεμβάσεις σε μια παράσταση, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται, πόσω μάλλον από τους μουσικούς της;

 


 

Διαβάστε ακόμη

10% - Ειδήσεις: Πρωτοφανής ομοφοβική παρέμβαση της Ορχήστρας της Λυρικής στη «Ρούσαλκα»

10% - Ειδήσεις: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ομοφοβία της Ορχήστρας της Λυρικής

10% - Ειδήσεις:  Τύπος: Διαφωνούν οι μουσικοί της Λυρικής με το ανδρικό φιλί στη Ρούσαλκα (ΕΤ, 6/3/09)

10% - Ειδήσεις: Τύπος: Επεισοδιακή η πρεμιέρα της «Ρούσαλκα» στη Λυρική (Βήμα, 7/3/09)

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 75 guests και κανένα μέλος