Ειδήσεις

Marion Wasserman: Αυτό που συνέβη είναι λογοκρισία

«Αυτό που συνέβη χτες ήταν λογοκρισία και το να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα είναι απίστευτο» δήλωσε η γαλλίδα σκηνοθέτρια της όπερας, Μαριόν Βάσσερμαν, στο 10%, χτες το βράδυ 7 Μαρτίου.

wasserman.400«Δεν ήταν τίποτα. Μόνο ένα φιλί», συμπληρώνει η κ. Βάσσερμαν. Είναι άλλο πράγμα αν δεν τους αρέσει η δουλειά μου, αλλά αυτό που έκαναν ήταν λογοκρισία. Η λογοκρισία είναι απαράδεκτη. Είμαστε στην Ευρώπη! Τι θα συμβεί μετά από αυτό; Στην παράσταση έχουμε και γυμνόστηθες γυναίκες με ψεύτικα στήθη. Κανείς δεν τίποτα για αυτό!»

Παράλληλα, συντελεστές της παράστασης έχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία πρωτοφανούς ρατσισμού και λογοκρισίας:

«Από ένα μέλος της ορχήστρας ξεκίνησε όλο αυτό. Οι πιέσεις ασκήθηκαν από μέρος της ορχήστρας, το οποίο καπέλωσε τους υπόλοιπους. Υπάρχουν μουσικοί που λένε ότι δεν ήξεραν τίποτα για αυτό το φυλλάδιο». Αυτό δηλώνουν συντελεστές της παράστασης στο 10%. «Ασκήθηκαν πιέσεις και στον τενόρο από τη διεύθυνση και από τον ατζέντη του», δήλωσαν οι συντελεστές της παράστασης Γιώργος Σεφεριάδης, Δημήτρης Βασιλειάδης, Δημήτρης Μόσχος και Μανούσος Μανωλέσος.

Ποιος είναι ο ρόλος της διεύθυνσης της λυρικής;

Πιέσεις ασκήθηκαν στην σκηνοθέτρια όχι μόνο από την ορχήστρα αλλά και από τη διεύθυνση της Λυρικής Σκηνής. Η κ. Βάσσερμαν αρνείται να κατονομάσει ποιοι της άσκησαν πιέσεις, αλλά αρκέστηκε να πει ότι της ασκήθηκαν μέσω ανεπίσημων οδών. «Είναι αλήθεια ότι δεν με πίεσε όλη η διεύθυνση. Δεν θέλω να πω ονόματα. Δεν είναι όλη η ορχήστρα εναντίον μου. Το πώς συνέβη δεν έγινε καθόλου επίσημα», είπε η Μαριόν Βάσσερμαν.

Εύλογα ερωτήματα γεννά η στάση της διεύθυνσης. Έχει θεσμικό ρόλο η ορχήστρα για το ποια έργα ανεβαίνουν και με ποιο τρόπο; Εφεξής θα χρειάζεται άδεια από το κόρνο και το φλάουτο προκειμένου να εγκριθούν οι καλλιτεχνικές επιλογές του εκάστοτε σκηνοθέτη; Απαντήστε μας, κύριε Κυριακόπουλε.

 

Διαβάστε ακόμη

10% - Ειδήσεις: Επεισοδιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λυρική με προπηλακισμό ακτιβιστών

10% - Ειδήσεις: Γενικές αποστάσεις τηρεί η Λυρική από την ομοφοβική στάση της Ορχήστρας της

10% - Ειδήσεις: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ομοφοβία της Ορχήστρας της Λυρικής

10% - Ειδήσεις: Πρωτοφανής ομοφοβική παρέμβαση της Ορχήστρας της Λυρικής στη «Ρούσαλκα»

10% - Ειδήσεις: Τύπος: Διαφωνούν οι μουσικοί της Λυρικής με το ανδρικό φιλί στη Ρούσαλκα (ΕΤ, 6/3/09)

10% - Ειδήσεις: Τύπος: Επεισοδιακή η πρεμιέρα της «Ρούσαλκα» στη Λυρική (Βήμα, 7/3/09)


 

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας του 10% χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές.
Άδεια Creative Commons

web+programming makebelieve

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 189 guests και κανένα μέλος