|
Γράμμα χρήστη από την Σαουδική Αραβία (07-05-2009)
Γεια χαρά σε όλους τους χρήστες του Gayromeo,
με λένε Α. και είμαι από μια μικρή πόλη κοντά στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. Στην εφηβεία δεν ήξερα τι σημαίνει να είσαι γκέι. Νόμιζα ότι ήταν ένα παροδικό συναίσθημα και ότι στο μέλλον, όσο μεγάλωνα, θα μου άρεσαν οι γυναίκες, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε!
Ήμουν μπερδεμένος, απογοητευμένος και καταθλιπτικός. Ένιωθα διαφορετικός, ένιωθα να με απορρίπτουν και δεν μπορούσα να μιλήσω σε κανέναν, γιατί κανείς δεν θα με άκουγε, ειδικά σε ότι αφορά τα θέματα του σεξ!
Γύρω στα 20 συνειδητοποίησα ότι είμαι γκέι και η ετεροφυλοφιλία έπαψε να αποτελεί εναλλακτική. Έπρεπε να το αποδεχτώ αλλά και να συνεχίσω να το κρύβω, για να είμαι ασφαλής. Πίστευα ακόμα ότι μπορεί να υπάρχει γιατρειά για την ομοφυλοφιλία. Τώρα που μεγάλωσα, και ιδιαίτερα χάρη στα μέσα ενημέρωσης, την τηλεόραση και το ίντερνετ, καταλαβαίνω πολύ περισσότερα για το τι σημαίνει να είναι κανείς γκέι και έχω μάθει πολλά.
Το Ισλάμ καταδικάζει την ομοφυλοφιλία. Αλλά η Σαουδική Αραβία είναι η μόνη χώρα που ακολουθεί πιστά και κατά γράμμα τον Ισλαμικό Νόμο Σαρία. Ο σοδομισμός τιμωρείται με θάνατο. Αν και η ποινή αυτή εκτελείται σπάνια, τον περασμένο Φεβρουάριο [2007], ένας άντρας από τις Δυτικές Επαρχίες εκτελέστηκε γιατί, ανάμεσα σε άλλα εγκλήματα, είχε κάνει σεξ με ένα αγόρι.
Αν ρωτήσεις πολλούς Σαουδάραβες τι πιστεύουν για την ομοφυλοφιλία, θα σου απαντήσουν με αηδία και αποτροπιασμό. Οι περισσότεροι θα πουν: "Όσοι άντρες κάνουν σεξ με άλλους άντρες, θα πρέπει να αποκεφαλίζονται!"
Παρά την νομική και δημόσια καταδίκη και αποδοκιμασία, η ομοφυλοφιλία υπάρχει κανονικά στη χώρα. Εφόσον οι γκέι και οι λεσβίες δείχνουν ότι υπακούουν στους νόμους του Ισλάμ στο δημόσιο βίο τους, στην ιδιωτική τους ζωή μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Υπάρχουν πολλές, πολυπληθείς και δραστήριες κοινότητες ανδρών που απολαμβάνουν τον γκέι έρωτα, σε κοσμοπολίτικες πόλεις όπως το Ριάντ ή η Τζέντα. Συναντιούνται στα σχολεία/στις σχολές, στα καφέ, στο δρόμο και στο ίντερνετ. Μπορείς να κάνεις ψωνιστήρι οπουδήποτε στην χώρα, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αλλά πάντα βέβαια παραμονεύει ο κίνδυνος να σε συλλάβουν τα μέλη των Θρησκευτικών Αρχών, γνωστοί και ως ["Muatwwa'in"].
Κάτι άλλο που προκαλεί έκπληξη, τουλάχιστον για τον δυτικό τρόπο σκέψης, είναι το ότι μερικοί άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες, δεν θεωρούν τους εαυτούς τους γκέι. Για πολλούς Σαουδάραβες, ο ομοφυλόφιλος έρωτας δεν έχει να κάνει με το να είναι κανείς γκέι. Η πράξη ικανοποιεί έναν πόθο ή μια ανάγκη, αλλά δεν συνιστά και "ταυτότητα".
Το να είσαι γκέι στην Σαουδική Αραβία αποτελεί αντίφαση - σημαίνει ότι έχεις "άδεια" χωρίς δικαιώματα, και απολαμβάνεις μια ευρεία ανεκτικότητα χωρίς την παραμικρή αποδοχή. Η ντουλάπα (κρυφή ερωτική ζωή) δεν είναι επιλογή - είναι κανόνας επιβίωσης.
Έχω καταφέρει το ασυνήθιστο, να αποφύγω δηλαδή τον γάμο χωρίς να αποκαλύψω σε κανέναν ότι είμαι γκέι. Ένας ετεροφυλόφιλος γάμος θα κατέστρεφε τη ζωή μου και η αποκάλυψη της ομοφυλοφιλίας μου θα συνέτριβε την οικογένεια μου. Έτσι σκαρφίστηκα μια σειρά από τεχνάσματα: ψεύτικη φιλενάδα, ψεύτικος αρραβώνας με μια συμπαθή ξαδέρφη, κι έπειτα διάλυση του αρραβώνα. Δεν μου αρέσει να κοροϊδεύω τον κόσμο, αλλά έπρεπε να το κάνω για την οικογένεια μου.
Θα υποθέσετε ότι όλα αυτά προκαλούν τρομερό ψυχολογικό και συναισθηματικό φόρτο. Αλλά δεν νιώθεις τόσο μόνος στην ντουλάπα σου όταν ξέρεις ότι υπάρχουν και άλλοι, πολλοί, γκέι και στρέιτ, μέσα σε αυτήν. Ζω ακόμα μια διπλή ζωή, αλλά τουλάχιστον τώρα έχω αποδεχτεί το γεγονός ότι γεννήθηκα έτσι και μπορώ να συνεχίσω τη ζωή μου ως γκέι!
Ειρήνη για όλους. Α.
από το gayromeo
|