Σταύρος Γιαννακόπουλος
|
|
Ερμαφροδιτισμός πριν από 2 Χρόνια, 5 Μήνες
|
|
ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΦΥΛΟ
Ερμαφροδιτισμός: ενάντια στην ιατρικοποίηση της διασεξικότητας
[Η Cheryl Chase γεννήθηκε ερμαφρόδιτη και στα 1 ½ χρόνια της υπέστη βίαιο ακρωτηριασμό από τους εκτελεστές της ιατρικής εξουσίας. Σήμερα είναι συνιδρυτής της Διασεξικής Εταιρίας Βορείου Αμερικής (Intersex Society of North America) η οποία μάχεται ενάντια στην ιατρικοποίηση και τον έμφυλο δυισμό. Η παρούσα συνέντευξη δόθηκε στον Peter Hegarty τον Ιούνη του 1999]
P.H: Ας αρχίσουμε με την ζωή σου και πώς έμαθες πως είσαι διασεξική (ΣτΜ: δηλ. ερμαφρόδιτη)
C.C.: Όταν έγινα 8, οι γονείς μου με πήγαν στο νοσοκομείο. Το μόνο που μου είπαν ήταν «Θυμάσαι που είχες κοιλόπονους; Θέλουμε να τσεκάρουμε ότι όλα είναι καλά». Θυμάμαι μονάχα πως το χειρουργείο ήταν εξαιρετικά επίπονο. Έπειτα όταν ήμουν 10 χρονών οι γονείς μου μού είπαν πως γεννήθηκα με υπερτροφική κλειτορίδα. Μπορούσες να ακούσεις τα εισαγωγικά όταν λέγανε υπερτροφική. Είπαν πως η «κλειτορίδα είναι κάτι που θα ήταν πέος αν ήσουν αγόρι μα είσαι κορίτσι κι έτσι δεν την χρειάζεσαι». (….) χρόνια αργότερα στο Σαν Φρανσίσκο συμβουλεύτηκα μια γυναικολόγο και της είπα ό,τι γνώριζα. Της ζήτησα να με βοηθήσει με τα αρχεία. Βρήκε μια τρισέλιδη σύνοψη και μου την έδωσε, λέγοντας «φαίνεται πως στην αρχή οι γονείς σου δεν ήταν βέβαιοι αν ήσουν αγόρι ή κορίτσι». Τα αρχεία έδειχναν πως νομικά και κοινωνικά ήμουν αγόρι για το πρώτο ενάμιση χρόνο της ζωής μου.
P.H: Ήταν η πρώτη φορά που το μάθαινες;
C.C.: Ναι. Υπήρχε ένα όνομα που δεν είχα ξανακούσει, Τσάρλι, δίπλα στο όνομα και τη διεύθυνση των γονιών μου και την ημερομηνία γέννησής μου. Ενάμιση χρόνο αργότερα εισήχθη στο νοσοκομείο για «καθορισμό φύλου». Ο φάκελος αναφερόταν σε πράγματα όπως «αληθινός ερμαφροδιτισμός» και «ψευδο-ερμαφροδιτισμός» «κλειτοριδεκτομή» και «φαλλός», πράγματα τα οποία με σόκαραν εντελώς. Αυτά την δεκαετία του ’70 στο Σαν Φρανσίσκο. Υπήρχε μια λεσβιακή κοινότητα, μα ο λεσβιακός σεπαρατισμός ήταν δημοφιλής τότε κι οι άντρες υποτίθεται πως ήταν κακοί. Στα πλαίσια αυτά δεν ήθελα να εξηγήσω σε μια άλλη λεσβία ότι ήμουνα αγόρι για ενάμιση χρόνο! Με καμία δύναμη! Πήρα αυτά τα αρχεία όταν ήμουν 21 μα δεν μίλησα σε κανέναν για αυτά μέχρι που έγινα 35.
P.H: Έτσι εκείνη η γυναικολόγος σου έδωσε τις πληροφορίες μα δεν σε βοήθησε να τις χωνέψεις.
C.C.: Θεώρησε πως ήταν άνευ σημασίας. Παρίστανε πως δεν θα με πλήγωναν όλα αυτά. Αργότερα έπεσε στα χέρια μου η αλληλογραφία της με το νοσοκομείο. Αφού με είδε, τους έγραψε πως έπρεπε να είναι περήφανοι γιατί τα πήγαινα περίφημα με το «αληθινό μου, γυναικείο φύλο». (…)
P.H.: Ποια είναι η σχέση μεταξύ της αντιμετώπισης των διασεξικών μωρών και της ομοφοβίας;
C.C: Η επέμβαση είναι βαθιά ομοφοβική. Όταν γεννιέται ένα παιδί με ασυνήθιστη ανατομία οι γονείς φρικάρουν πως το παιδί θα γίνει ομοφυλόφιλος/η. Ακόμα και στα ιατρικά κείμενα η ομοφοβία είναι προφανής. Οι γιατροί συμβουλεύονται να πουν στους γονείς ότι με την εγχείρηση το παιδί θα μεγαλώσει και θα γίνει ένας/μια φυσιολογικός/η ευτυχισμένος/η ετεροφυλόφιλος/η.
P.H.: Θεωρείται αποτυχία της εγχείρησης αν το παιδί γίνει τελικά gay ή λεσβία;
C.C: Θεωρείται πως αυτό θα είναι το αποτέλεσμα αν δεν υπάρξει καμία εγχείρηση.
P.C.: Χρησιμοποιείται λοιπόν η ομοφοβία ως κίνητρο για την εγχείρηση;
C.C: Απολύτως. Κι όμως πολλοί διασεξικοί γίνονται τελικά ομοφυλόφιλοι/ες, δηλαδή έλκονται από το ίδιο κοινωνικό φύλο στο οποίο τους έχει προσδιορίσει η εξουσία. Με άλλα λόγια, είναι πιθανόν να παρενοχληθούν και να στιγματισθούν ως queer. Είναι ευάλωτοι/ες στην ομοφοβία. Θα βοήθαγε αυτοί οι γονείς να αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της ομοφοβίας. Μέχρι στιγμής οι γιατροί επικυρώνουν την ομοφοβία αυτή, ενθαρρύνοντας τους γονείς να ελπίζουν ότι οι φόβοι τους πως το παιδί τους θα γίνει ομοφυλόφιλος/η δεν θα πραγματοποιηθούν.
(Αναδημοσίευση από το περιοδικό Flesh Machine, τέταρτο τεύχος, άνοιξη 2008)
* Με αφορμή την πάντα ενδιαφέρουσα και απολύτως σοβαρή δουλειά του περιοδικού Flesh Machine θα ήθελα για μια ακόμη φορά να θέσω το ζήτημα της απόδοσης στα ελληνικά όρων που εισάγονται από άλλες γλώσσες. Μεταφράζοντας το inersexual ως διασεξικός/η νομίζω ότι ετυμολογικά θολώνουμε κι άλλο μια ούτως ή άλλως ασαφή για τους περισσότερους έννοια. Το διασεξικός, μια κάπως «βαρβαρική» απόδοση του διαφυλικός (transexual), δηλώνει μάλλον μια κατάσταση φυλομετάβασης όταν στην πραγματικότητα έχουμε σ’ αυτή την περίπτωση ένα βιολογικά μη καθορισμένο φύλο. Ο ελληνικός όρος ερμαφρόδιτος (Ερμής + Αφροδίτη), από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται ικανός να καλύψει όλες τις περιπτώσεις που ομαδοποιούνται υπό τον όρο intersexual. Άρα;
gaynewsingreek.blogspot.com/search/label...A3%CE%9C%CE%9F%CE%A3
|
|
|
|
Σημειώθηκε
|
|
|
|
Σταύρος Γιαννακόπουλος
|
|
Απ:Ερμαφροδιτισμός πριν από 2 Χρόνια, 5 Μήνες
|
|
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΟΡΙΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΨΗΛΗ ΚΟΠΕΛΑ
Όταν ήμουν στην κοιλιά της μάνας μου, ο γιατρός τη διαβεβαίωνε πως θα ήμουν αγόρι, μιας και κλωτσούσα δυνατά όπως συνηθίζει ένα αγόρι (όταν γεννήθηκα δεν υπήρχαν τεστ ανίχνευσης του φύλου του εμβρύου). Η μητέρα μου λοιπόν ήταν πεπεισμένη πως θα γεννούσε ακόμα έναν γιο...
Μετά τη γέννα, ω, τι έκπληξη! Ήμουν κορίτσι! Ο γιατρός, βλέποντάς τη σαστισμένη, τη ρώτησε "Τι συμβαίνει; Δεν είσαι χαρούμενη;"
"Όχι, γιατρέ... Ίσα ίσα... Απλώς με είχατε τόσο πολύ πείσει πως θα γεννήσω αγόρι, που μου φαίνεται παράξενο που βλέπω τώρα ένα κορίτσι μπροστά μου..."
Ο γιατρός -μακαρίτης τώρα πια- ποτέ δεν έμαθε πως άθελά του είχε πει τη "μισή" αλήθεια.
Ήμουν από τα "τυχερά" διαφυλικά παιδιά... Φαινόμουν ακριβώς όπως ένα κορίτσι. Η σχισμή στο αιδοίο ήταν εκεί, η κλειτορίδα που αργότερα αποδείχθηκε υπερτροφική, στα πρώτα παιδικά χρόνια δεν έμοιαζε υπερβολική ούτε διαγνώσθηκε ποτέ ως υπερμεγέθης.
Και έτσι μεγάλωσα, και έτσι νιώθω μέχρι και σήμερα που κοντεύω τα τριάντα πια. Ποτέ μέσα μου δεν αμφισβήτησα τι "φύλο" είμαι. Για μένα, πάντα ήμουν είμαι και θα είμαι γυναίκα. Είσαι αυτό που νιώθεις, κι όχι αυτό που γράφει ένα ιατρικό πόρισμα ή το αποτέλεσμα ενός καρυότυπου.
Ήμουν λοιπόν κορίτσι και φαινόμουν! Όμως, εκεί γύρω στα 13, κάτι φαινόταν πως δεν πήγαινε καλά. Το στήθος δεν αναπτυσσόταν, η περίοδος (για τον ερχομό της οποίας με προετοίμαζε ψυχολογικά η μάνα μου, τρελλή ειρωνεία!) δεν ερχόταν, τα άλλα κορίτσια ήδη αναπτυσσόντουσαν, φορούσαν σουτιέν, είχαν τα πρώτα τους φλερτ, και με ρωτούσαν αν μου ήρθε η περίοδος.
Η μαμά μου έλεγε "υπομονή, καμιά φορά καθυστερεί"... Για να είμαι ειλικρινής - τι τραγική ειρωνεία!!!- ποτέ δεν ήθελα να έχω περίοδο. Προσευχόμουν στο Θεό που τότε πίστευα ότι υπήρχε, να μη μου έρθει η περίοδος. Πίστευα πως οι προσευχές μου θα έπιαναν τόπο, γιατί μια φορά, όταν ήμουν Α' Δημοτικού και η δασκάλα μου μου είχε δώσει ένα ποίημα να πω, από το άγχος και τη ντροπή μου παρακαλούσα το Θεό να αρρωστήσω, κάτι να γίνει τελοσπάντων και να μην πάω σε εκείνη τη γιορτή. Και, ω του θαύματος!, έπαθα ανεμοβλογιά! Οπότε πλέον πείστηκα προς στιγμήν για τα καλά ότι "κάποιος όντως υπάρχει εκεί πάνω και ακούει!" 
Παρότι λοιπόν οι "προσευχές" μου έδειχναν να εισακούγονται και το "κακό αίμα" δεν είχε ακόμα εμφανιστεί, ωστόσο η θέση μου ήταν πια πολύ άβολη. Ξεχώριζα σαν τη μύγα μες στο γάλα. Δεν είχα σχεδόν καθόλου στήθος, πάλι καλά που είχα μερικά παραπανίσια κιλά και δε φαινόμουν τελείως πλάκα. Όμως, η ντροπή κι η απομόνωση είχε ξεκινήσει για μένα. Τα κορίτσια με "κουτσομπόλευαν", τα αγόρια με κορόιδευαν που δεν είχα στήθος, ήμουν και λίγο σπασικλάκι, ε, δεν ήθελε και πολύ να μπω στο στόχαστρο των "πολλών".
Επισκεθήκαμε μια ενδοκρινολόγο που ευτυχώς δε μας ταλαιπώρησε πολύ, υπέδειξε κατευθείαν τις κατάλληλες εξετάσεις αίματος ("ορμονικές") που αμέσως έδειξαν ότι κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά. Μια δεύτερη εξέταση αίματος που επαλήθευσε τα αποτελέσματα της πρώτης, μας οδήγησε σε εξέταση καρυότυπου, που μετά από λίγο αποκάλυψε ότι γενετικά ήμουν... "αγόρι"! Ουάου, περίεργο, αφού δε νιώθω, δεν είμαι έτσι, δεν είμαι αγόρι εγώ. Η γιατρός με κοίταζε και με περιέγραφε σε μια συνάδελφό της: "όχι, όχι, δεν είναι κοντή, ίσα ίσα, μια χαρά ψηλή κοπέλα, με ανάστημα! ("φοβόντουσαν" για σύνδρομο Turner).
Έτσι, δόθηκαν σε πρώτη φάση κάποιες αρκετά ισχυρές και πειστικές απαντήσεις σχετικά με το γιατί δεν είχα στήθος και γιατί δεν μου είχε έρθει περίοδος. Αυτές όμως οι απαντήσεις οδηγούσαν από την άλλη σε άλλα τόσα πάμπολλα αγωνιώδη ερωτηματικά...
Intersex Greece grintersex.blogspot.com/
εδώ υπάρχει όλη η ιστορία.
|
|
|
|
Σημειώθηκε
|
|
|
|
Σταύρος Γιαννακόπουλος
|
|
Απ:Ερμαφροδιτισμός πριν από 2 Χρόνια, 4 Μήνες
|
|
|
«Η ζωή μου ανάμεσα στα 2 φύλα»
15.09.09, 11:00
Η Τζάνετ ξέρει πώς νιώθει η πρωταθλήτρια Κάστερ Σεμένια, από προσωπική εμπειρία
TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ
Μπερδεμένη. Σήμερα σε ηλικία 23 ετών, η Τζάνετ λέει πως βρίσκεται ακόμα στο σκοτάδι σχετικά με οποιαδήποτε πιθανότητα να αποκτήσει φυσιολογική σεξουαλική ζωή
Η Τζάνετ (που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη) ξέρει ακριβώς πώς αισθάνεται η παγκόσμια πρωταθλήτρια των 800 μέτρων Κάστερ Σεμένια, που υποβάλλεται σε εξετάσεις εξακρίβωσης φύλου· και διηγείται τις δυσκολίες τού να μεγαλώνει κάποιος στην αχαρτογράφητη ιατρική περιοχή ανάμεσα στα δύο φύλα.
Προτού ανακαλύψω ότι πάσχω από σύνδρομο μη ευαισθησίας στα ανδρογόνα, σε ηλικία 10 ετών, ήμουν ένα χαρούμενο, εξωστρεφές παιδί, δεν με φόβιζε τίποτα. Ούτε είχα την αίσθηση ότι ήμουν διαφορετική από τα άλλα παιδιά, εκτός από το ότι ήμουν λίγο ψηλότερη. Όταν έφθασα στα 10, οι γονείς μου μού είπαν την αλήθεια (ή, καλύτερα, ένα μέρος της). Μου εξήγησαν ότι πάσχω από αυτό το σύνδρομο, το οποίο εντοπίστηκε όταν ήμουν 3 ετών, μια ημέρα που με πήγαν στο νοσοκομείο επειδή νόμιζαν ότι έχω κήλη. Αποδείχτηκε ότι δεν έχω μήτρα ή ωοθήκες παρά μόνο έναν κόλπο αβέβαιου βάθους και δεν θα αποκτήσω ποτέ παιδιά.
Ακόμα και σήμερα θυμάμαι το σοκ. Αισθάνθηκα σαν να είχα φάει γροθιά στο στομάχι, αρρώστησα, άρχισα να κλαίω και το ίδιο έκανε και η μητέρα μου. Όλο το βράδυ έμεινα ξαπλωμένη στο κρεβάτι κοιτώντας το ταβάνι και αναρωτιόμουν «γιατί να τύχει αυτό σ΄ εμένα». Εκείνη τη νύχτα μεταμορφώθηκα. Μέσα σε λίγες ώρες έγινα ένα εσωστρεφές παιδί που εξέφραζε διαρκώς την πικρία του. Με ενοχλούσαν τα πάντα: το ύψος μου, τα χαρακτηριστικά μου, τα πόδια μου. Ορμονοθεραπεία
Οι γονείς μου μού απέκρυψαν κάποιες λεπτομέρειες για να μη στενοχωρηθώ περισσότερο, τις οποίες όμως μάθαινα σταδιακά και με έκαναν να μισώ ακόμα περισσότερο τον εαυτό μου. Έμαθα ότι θα κάνω ορμονοθεραπεία όλη μου τη ζωή, πως δεν υπήρχε βεβαιότητα πως η διάνοιξη του κόλπου μου θα μου επέτρεπε να έχω ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και ότι εκείνη η επίσκεψη για την πιθανή κήλη όταν ήμουν μικρή αποκάλυψε πως διαθέτω δύο εσωτερικούς, αναπτυγμένους όρχεις, οι οποίοι αργότερα αφαιρέθηκαν χειρουργικά. Η εφηβεία μου ήταν ακόμα πιο δύσκολη. Εκείνη την εποχή, ήμουν λίγο υπέρβαρη και αυτό σε συνδυασμό με το ύψος και τα κοντά μου μαλλιά έδιναν την ιδανική αφορμή σε διάφορους συμμαθητές μου να με αποκαλούν «άνδρα» κάθε μέρα. Σ΄ εκείνο το σημείο της ζωής μου θα με είχε ωφελήσει η βοήθεια κάποιου ψυχολόγου. Δεν την είχα όμως. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν αρκετά ή δεν ενδιαφέρονται αρκετά ώστε να είναι αποτελεσματικοί.
Σήμερα σε ηλικία 23 ετών, βρίσκομαι ακόμα στο σκοτάδι σχετικά με οποιαδήποτε πιθανότητα να αποκτήσω φυσιολογική σεξουαλική ζωή. Κανείς από τους επιστήμονες που γνωρίζω δεν μπορεί να μου δώσει μια οριστική απάντηση για κάποιο από τα πολλά θέματα που με απασχολούν. Κάθε μέρα που περνά θυμώνω όλο και πιο πολύ, γίνομαι πικρόχολη, βουλιάζω στην κατάθλιψη. Στο σχολείο τα πήγα καλά και στα 16 άρχισα να δουλεύω μερικές ώρες στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μου. Βγήκα και με ένα αγόρι, για πρώτη φορά, τον Άντι, που με βρήκε ελκυστική. Φιληθήκαμε μόνο, γιατί πάντα έβρισκα δικαιολογίες και έφευγα. Τρεις μήνες μετά, χωρίσαμε. Μπήκα στο πανεπιστήμιο και σπούδασα δημοσιογραφία. Εκεί γνώρισα τον Ντέρεκ. Κοιμηθήκαμε μαζί και όταν έπιασε την πολύ μεγάλη κλειτορίδα μου μού είπε ότι πιστεύει πως είμαι τρανσέξουαλ. Φυσικά δεν τον ξαναείδα και έκτοτε δεν έχω βγει με άλλον άνδρα.
Δεν εμπιστεύομαι
Τα τελευταία δύο χρόνια είμαι άνεργη. Είμαι εχθρική απέναντι στους άνδρες και δύσκολα κάνω γυναίκες φίλες επειδή αισθάνομαι πολύ διαφορετική και δεν έχω καθόλου αυτοπεποίθηση. Δεν υπάρχει περίπτωση να εμπιστευθώ κάποιον. Έχω καλές και κακές ημέρες. Στις κακές σκέφτομαι ότι δεν ωφελεί να ζω και πως θα αυτοκτονήσω όταν πεθάνει η μητέρα μου, ο μόνος άνθρωπος που με νοιάζεται. Τις καλές ημέρες, ελπίζω ότι θα γίνω τραγουδίστρια και γράφω τραγούδια. Αυτό ίσως με σώσει. Τις πολύ καλές ημέρες ελπίζω ότι θα βρω κάποιον να αγαπήσω και να με αγαπήσει και έτσι να ξαναγίνω το χαρούμενο, δραστήριο παιδί που ήμουν κάποτε.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
|
|
|
|
Σημειώθηκε
|
|
|
|
Σταύρος Γιαννακόπουλος
|
|
Απ:Ερμαφροδιτισμός πριν από 2 Χρόνια, 4 Μήνες
|
|
|
«Η Σεμένια είναι ερμαφρόδιτη»
Οι εξετάσεις για την εξακρίβωση του φύλου της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στα 800 μ. δείχνουν πως η 18χρονη αθλήτρια έχει εσωτερικούς όρχεις και δεν διαθέτει μήτρα ή ωοθήκες
Ίσως απαγορευθεί η συμμετοχή της σε αγώνες μελλοντικά
ΤΗΕ ΤΙΜΕS , Των RΙCΚ ΒRΟΑDΒΕΝΤ και FRΕD ΒRΙDGLΑΝD
«Ουάου, δείτε την Κάστερ τώρα!». Η Σεμένια μεταμορφώνεται για το περιοδικό «Υou» της Νότιας Αφρικής σε μια γυναίκα με στυλ
Οι εξετάσεις για την εξακρίβωση του φύλου της Κάστερ Σεμένια, της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στα 800 μέτρα, δείχνουν ότι είναι ερμαφρόδιτη, σύμφωνα με πηγή που παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση και αναφέρει ότι η 18χρονη αθλήτρια έχει εσωτερικούς όρχεις και δεν διαθέτει μήτρα ή ωοθήκες.
Εάν αυτή είναι και η επίσημη απόφαση της ειδικής ομάδας επιστημόνων που εξετάζει την αθλήτρια, η Νοτιοαφρικανή ίσως χάσει το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και μπορεί να απαγορευθεί η μελλοντική συμμετοχή της σε αγώνες. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (ΙΑΑF) αρνείται να σχολιάσει τις πληροφορίες, αλλά χθες ο γενικός γραμματέας της Πιερ Βάις δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι η Σεμένια είναι γυναίκα, αλλά ίσως όχι 100%».
Τα σχόλια. Κανείς δεν κατόρθωσε να έρθει σε επαφή με τη Σεμένια εδώ και δύο ημέρες και σύμφωνα με τον προπονητή της Μάικλ Σιμ δεν είναι σίγουρο ότι θα συμμετάσχει στα 400 μέτρα στο εθνικό πρωτάθλημα της Νότιας Αφρικής που αρχίζει σήμερα στην Πραιτώρια. Ο Λέοναρντ Τσουέν, πρόεδρος της ομοσπονδίας της αφρικανικής χώρας, ο οποίος έχει καταγγείλει την ΙΑΑF για ρατσισμό, αρνήθηκε να πάρει μέρος «σε τέτοιου είδους κουτσομπολιά».
Η κατάσταση είναι πολύ ευαίσθητη επειδή, όπως είπε ο άνθρωπος που έδωσε την είδηση στην αυστραλιανή εφημερίδα «Daily Τelegraph», «υπάρχουν αποδείξεις ότι η Σεμένια είναι ερμαφρόδιτη, όμως το πρόβλημα για την ΙΑΑF αυτή τη στιγμή είναι το κυβερνών κόμμα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και όλη η Νότια Αφρική που έχει ξεσηκωθεί για την πρωταθλήτριά της». Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ισχυρίζεται ότι είχε αρχίσει τις εξετάσεις για την εξακρίβωση του φύλου της αθλήτριας τον Ιούλιο, μετά την καταπληκτική εμφάνιση της Σεμένια στο Αφρικανικό Πρωτάθλημα Νέων. Όμως οι διοργανωτές του το αρνούνται και υποστηρίζουν ότι τα μοναδικά τεστ που έγιναν από την ΙΑΑF ήταν στο Βερολίνο τον Αύγουστο.
Η τεστοστερόνη.
Όμως έχει γίνει γνωστό ότι οι εξετάσεις που έγιναν πριν από το Βερολίνο έδειξαν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης και ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Νικ Ντέιβις είχε δηλώσει ότι «εάν έχει υπερβολικά επίπεδα τεστοστερό- νης που μπορούν να περιο ριστούν, τότε πρέπει να συμφωνήσει για να συμβεί αυτό». Οι κανονισμοί της ΙΑΑF για την εξακρίβωση του φύλου προβλέπουν ότι εάν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία μπορεί να ζητηθεί σε έναν αθλητή να συναντηθεί με μια ομάδα επιστημόνων η οποία θα περιλαμβάνει γυναικολόγο, ψυχολόγο και ειδικό σε θέματα ανωμαλιών φύλου. Το 2006 μια Ινδή δρομέας των 800 μέτρων, η Σάντι Σουνταραγιάν, έχασε το ασημένιο μετάλλιο που είχε κερδίσει στους Πανασιατικούς Αγώνες καθώς «απέτυχε» σε αυτές τις εξετάσεις. Αργότερα αποδείχθηκε ότι έπασχε από σύνδρομο μη ευαισθησίας στα ανδρογόνα και σύμφωνα με πληροφορίες έκανε απόπειρα αυτοκτονίας.
Η μητέρα της Σεμένια Ντόρκους δήλωσε χθες το βράδυ: «Γιατί τόση ζήλεια κάνει τους ανθρώπους να λένε τόσο άσχημα πράγματα; Είναι τρελοί. Πρέπει να είναι η ζήλεια που τους κάνει να λένε ότι η κόρη μου είναι άνδρας».
Με μια ματιά
● ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΟΣ είναι κάποιος που διαθέτει κάποια ή όλα τα βασικά γεννητικά όργανα και των δύο φύλων (για παράδειγμα, έχει και πέος και αιδοίο).
● ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΙΑ ΕΙΔΗ ερμαφροδιτισμού: πραγματικός, ψευδο-αρσενικός και ψευδο-θηλυκός.
● ΑΛΗΘΙΝΟΣ ερμαφρόδιτος είναι κάποιος που έχει ωοθήκες και ιστό όρχεων. Τα γεννητικά όργανα μπορεί να ποικίλλουν από εντελώς ανδρικά ή γυναικεία έως έναν συνδυασμό ή όργανα που δεν διαθέτουν ολοκληρωμένα χαρακτηριστικά.
● Ο ΨΕΥΔΟ-ΘΗΛΥΚΟΣ ερμαφροδιτισμός σημαίνει ότι ένα άτομο έχει χρωμοσώματα ΧΧ με φυσιολογικά εσωτερικά γυναικεία όργανα, αλλά ανδρικά εξωτερικά όργανα.
●Ο ΨΕΥΔΟ-ΑΡΣΕΝΙΚΟΣ ερμαφροδιτισμός σημαίνει ότι ένα άτομο γεννιέται με χρωμοσώματα ΧΥ, έχει όρχεις κρυμμένους στην κοιλιακή χώρα, ενώ τα εξωτερικά του γεννητικά όργανα είναι συνήθως γυναικεία.
●ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ερμαφρόδιτοι έχουν ένα παραπάνω χρωμόσωμα, δηλαδή διαθέτουν συνολικά 47 αντί για 46, μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι ΧΧΥ αντί για είτε ΧΧ (θηλυκό) ή ΧΥ (αρσενικό).
●Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του ερμαφροδιτισμού μπορεί να αντιμετωπιστεί με εγχείρηση αλλά μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες: από ακράτεια έως πλήρη απώλεια της σεξουαλικής αίσθησης.
Πηγή: Τα ΝΕΑ
|
|
|
|
Σημειώθηκε
|
|
|
|
|