10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Φτου & Bγαίνω

Λύο Καλοβυρνάς

Coming out, coming out, όλο coming out ακούμε και αναρωτιόμαστε πού ήμασταν in για να βγούμε out. Και τι σημαίνει τελικά αυτή η ξενόφερτη έκφραση που δυσκολεύει όσους δεν έχουμε πάρει το λόουερ;

Όλοι μας γνωρίζουμε άντρες και γυναίκες που πολύ γουστάρουν άτομα του ίδιου φύλου αλλά α) το κρύβουν τόσο πολύ που ούτε οι ίδιοι δεν το ξέρουν καλά καλά, β) το κρύβουν περισσότερο ή λιγότερο, με σύνεση ή με υστερία.

Οι γκέι και οι λεσβίες, λοιπόν, που κρύβουν την αληθινή σεξουαλικότητά τους, στα αγγλικά λέγεται ότι βρίσκονται στην ντουλάπα (in the closet / closeted). Η έκφραση μάλλον συνδέεται με ένα άλλο σχήμα λόγου της αγγλικής, τους σκελετούς (δηλαδή τα ένοχα μυστικά) που καταχωνιάζουμε στην ντουλάπα.

Με άλλα λόγια, ο άντρας που ναι μεν κάνει έρωτα με άλλους άντρες αλλά στους κύκλους του κυκλοφορεί ως στρέιτ (ενίοτε ασορτί με γκόμενα) είναι ένας «ντουλαπάτος» γκέι . Κατά μερικούς δεν μπορεί καν να θεωρηθεί γκέι, αλλά αυτό είναι μεγάλη συζήτηση.

Όταν, με το καλό, ο κρυμμένος δει κι αποδεί με αυτή τη διπλή ζωή κι αποφασίσει να πει επιλεκτικά σε φίλους ή συγγενείς ότι του αρέσουν οι άντρες, τότε βγαίνει από την περίφημη ντουλάπα - φτου και βγαίνω!

Στα ελληνικά το coming out μπορούμε να το πούμε αποκάλυψη. Οι αποκαλύψεις έχουν κόστος. Αλλά έχουν και οφέλη.

Η αποκάλυψη δεν είναι εύκολη. Δεν είναι όμως και τραγική. Μερικές φορές δεν είναι καν απαραίτητη. Άλλες φορές είναι περιττή. Δεν υπάρχουν συνταγές για το πώς είναι καλύτερο ν' αποκαλύψουμε ότι μας αρέσει ο έρωτας με άτομα του ίδιου φύλου. Ούτε καν είναι δεδομένο ότι είναι πάντα καλό να το αποκαλύψουμε. Η περίπτωση του καθενός μας είναι τόσο ειδική και συγκεκριμένη που δεν χωράνε γενικεύσεις και αφορισμοί.

Θεωρητικά, βέβαια, κανείς δεν θ' αμφισβητήσει ότι οι ντουλάπες είναι εξ ορισμού στενόχωρες και μετά από κάποια στιγμή σκας εκεί μέσα. Υπάρχουν φορές που σου έρχεται τρέλα από τη διπλή ταυτότητα που αναγκάζεσαι να φοράς. Σαφώς όλοι θέλουμε να βγούμε και ν' ανασάνουμε ελεύθερα - να ζήσουμε χωρίς προβλήματα τη σεξουαλική μας προτίμηση. Στην πράξη, μερικές φορές το περιβάλλον έξω απ' την ντουλάπα είναι πολύ εχθρικό και το να μείνουμε μέσα είναι σοφότερο.

Η στήλη Φτου & Βγαίνω θέλει να θίξει αυτή τη διαδικασία, τη δοκιμασία της αποκάλυψης. Να μας βοηθήσει να ζυγίζουμε ένα ενδεχόμενο coming out ή να επουλώσει τις πληγές ενός τραυματικού coming out. Γιατί αν κάτι είναι σίγουρο, είναι ότι το ν' αποκαλύψεις (και ν' αποδεχθείς) τη σεξουαλικότητά σου δεν είναι περίπατος. Ούτε όμως και Γολγοθάς!

Στείλτε μας email με τις προσωπικές εμπειρίες για το πώς βγήκατε εσείς από την ντουλάπα, αν μπήκατε ποτέ σε ντουλάπα, αν βρίσκεστε ακόμα στην ντουλάπα, ή τουλάχιστον τι ρούχα έχετε στη ντουλάπα σας. Γράψτε μας ακόμα αν θεωρείτε την όλη ιδέα ηλίθια. Σε αυτό το τεύχος παραθέτουμε τις προσωπικές μαρτυρίες κάποιων ανθρώπων που βγήκαν (οικειοθελώς ή με το ζόρι) απ' την ντουλάπα όπου έκρυβαν τη σεξουαλικότητά τους και τι έγινε μόλις άνοιξε η πόρτα.

Κώστας: Ηλικία 31 Βγήκε 17

«Βασικά ήταν φρίκη να σε ρωτάνε οι γονείς σου αν τον παίρνεις ή όχι... τι τους νοιάζει; Όταν βρήκαν το ημερολόγιο στο οποίο έλεγα για το πρώτο τσιμπούκι μ' έναν Αμερικάνο και τα ερωτικά ποιήματα για τους γκόμενους που ερωτεύτηκα, τρελάθηκα... Η μάνα μου έκλαιγε. Έλεγε θα πέσεις στο βούρκο και θα σε χάσω. Μετά όμως μου είπαν, δώσε μας χρόνο να το κατανοήσουμε. Βέβαια έχουν στο μυαλό τους ότι αδερφή είμαι μόνο θεωρητικά, γι' αυτό και είναι τόσο cool. Όμως όταν τα φτιάξω με γκόμενο τότε θα δούμε....»

Μάκης: Ηλικία 30 Βγήκε 20

«Η μάνα μου έλεγε συνέχεια δε σε βλέπω με κοπέλες, δεν είναι φυσιολογικό. Σε παρακαλώ, βγες με κοπέλα για καφέ. Μετά όταν το έμαθε έβαλε τα κλάματα, τσίριζε, πετούσε πράγματα, απειλούσε να το πει στον πατέρα μου. Μετά πήγε στον Α. (σεξολόγο-ψυχίατρο) που της είπε ότι όλα θα πάνε καλά και θα με ισιώσουν. Εγώ τα πήρα άγρια και αποφάσισα να φύγω, Κατέβηκα στην Αθήνα και είπα να μην ξαναγυρίσω ποτέ στη Θεσσαλονίκη. Ήταν σαν όαση. Ήμουν ελεύθερος και επιτέλους έκανα σεξ!»

Αντώνης: Ηλικία 33 Βγήκε 17

«Το 'πα πρώτα στη μάνα μου κι ακολούθησαν τα γνωστά δράματα, ότι θα με φάνε τα κυκλώματα, τα ναρκωτικά, οι αρρώστιες κτλ. Μου κράτησαν μούτρα για μήνες, αλλά ευτυχώς με στήριξε πολύ η αδερφή μου. Η σχέση μας βελτιώθηκε, όταν είδαν ότι δεν κατέληξα στη Συγγρού. Όταν τους πήγα τον πρώτο γκόμενο πάθανε σοκ, αλλά τήρησαν τα προσχήματα. Τελικά τον συμπάθησαν πολύ και μάλιστα η μάνα μου δεν έπαψε να τον παίρνει τηλέφωνο και να ρωτάει τι κάνει ακόμα κι αφού τα χαλάσαμε.

Τώρα τα έχω 8 χρόνια με κάποιον και συχνά βγαίνουμε οικογενειακώς για φαγητό. Πήγαμε μάλιστα και διακοπές όλοι μαζί, εγώ, ο φίλος μου κι η μητέρα μου. Στην πράξη δεν έχουν κανένα πρόβλημα, αλλά στη θεωρία ακόμα και τώρα δεν τους αρέσει να μιλάω γι' αυτό. Τους καταλαβαίνω, ανήκουν σε άλλη γενιά. Πάντως χρειάστηκε να τους εκπαιδεύσω και να θέσω εγώ ο ίδιος τα όριά μου. Δεν έκανα πίσω και νομίζω ότι το σεβάστηκαν αυτό.»

Γιάννης: Ηλικία 23 Βγήκε -

«Ψάχνω μόνο σεξάκι και τίποτα άλλο....»