10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Gay men are a girl's best friend

του Λεωνίδα Δαδίκου

Στο σύμπαν, λένε, οι άντρες ζουν στον Άρη και οι γυναίκες στην Αφροδίτη. Κι ένα αστείο, τρυφερό διαστημόπλοιο ταξιδεύει μεταξύ γκέι αντρών και στρέιτ γυναικών.

Τρέχα, θα μας πάρουν το ταξί!» φωνάζει η Άννα. Μπαίνουμε κουτρουβαληδόν για να γλυτώσουμε την μπόρα και λέμε ταυτόχρονα: «ΨυρΚωλορήνάκι.»

«Πού;» ρωτάει ο οδηγός, αλλά δεν τον ακούμε γιατί έχουμε ξεκαρδιστεί στα γέλια. Η Άννα είναι η καλύτερη φίλη μου. Κι εγώ ο δικός της. Αν χτυπήσει το τηλέφωνο στις 3 η ώρα το πρωί, ή κάποιος πέθανε ή είναι η Άννα που παίρνει για να «μιλήσουμε».

Κάθε Τζούλια Ρόμπερτς έχει έναν Ρούπερτ Έβερετ να την καταλαβαίνει και να της συμπαραστέκεται. Τι μας ενώνει και οι γυναίκες δημιουργούν τόσο δυνατές, μοναδικές, μακρόχρονες φιλίες με γκέι άντρες;

Οι άντρες δεν κλαίνε...

«Προχθές έπεισα τον άντρα μου να πάμε να δούμε την Πολίτικη Κουζίνα. Στα μισά του έργου, στη σκηνή της αναχώρησης της οικογένειας από τον σταθμό της Κωνσταντινούπολης, σκύβω και τον ρωτάω αν του αρέσει. Φανερά συγκινημένος σουφρώνει τα χείλη του σαν παιδάκι και μου απαντά: 'Όχι, είναι πολύ συγκινητικό.'»

Για την Ευαγγελία, 35 ετών, αυτό είναι το πιο εύγλωττο παράδειγμα γιατί έχει γκέι φίλους και γιατί τις κοινωνικές ταινίες τις βλέπει με εκείνους και όχι με τον άντρα της. «Οι γκέι είναι πιο ενδιαφέροντες, πιο συμπαθείς, πιο ευαίσθητοι από τους άλλους αρσενικούς. Γιατί; Αν τολμήσω να εκφράσω μια κοινωνιολογική άποψη, οι γκέι ανήκουν σε μια μειοψηφία. Υφίστανται καταπίεση και γι' αυτό ευαισθητοποιούνται. Επιτρέπουν στον εαυτό τους να κλάψει, να αισθανθεί ποικιλία συναισθημάτων. Έχεις ποτέ ακούσει κανένα στρέιτ άντρα να παραδέχεται ότι φοβάται; Θα του πέσει η μούρη. Κοινωνικά το μόνο αποδεκτό συναίσθημα για τους άντρες είναι ο θυμός. Πώς λοιπόν να με καταλάβει όταν λυπάμαι;» αναρωτιέται η Ευαγγελία.

«Ένας γκέι άντρας μπορεί να καταλάβει πώς νιώθω», συμφωνεί η Έλλη, 32 ετών. «Είναι απλό: Όταν είσαι από κάτω, όπως οι περισσότεροι γκέι και οι περισσότερες γυναίκες, μαθαίνεις ν' ακούς και να προσέχεις, να βλέπεις τα πράγματα από τη σκοπιά του άλλου. Ανοίγεις τις κεραίες σου και καταλαβαίνεις. Όταν καταλαβαίνεις, συμπονάς.»

Η Αλεξάνδρα, 22 ετών, διαφωνεί: «Προφανώς δεν είναι όλοι οι στρέιτ άξεστοι, χωρίς ίχνος κατανόησης. Μερικοί καταβάλλουν ειλικρινείς προσπάθειες να σε καταλάβουν. Όμως με τους γκέι φίλους μου δεν χρειάζεται να γίνει καμία προσπάθεια. Η κατανόηση ρέει τόσο φυσικά. Όχι βέβαια με όλους, γιατί υπάρχουν και γκέι που είναι χειρότεροι κι από στρέιτ σε νοοτροπία.»

Τα «γυναικουλίστικα» πράγματα, λοιπόν, όπως η επαφή με τα συναισθήματα, η ειλικρίνεια να παραδεχτείς ότι κάπου δεν τα καταφέρνεις, ότι πονάς, ότι δεν είσαι παντογνώστης, είναι στοιχεία που μοιράζονται οι γυναίκες και οι γκέι.

Θα μεθύσω και θα πιω!

Η Σούζυ, 29 χρονών, ψάχνει το παπούτσι της. «Όχι, το αριστερό το έχω. Το δεξί πού είναι;». Ο Κώστας κατεβαίνει από το τραπέζι όπου χορεύει, στύβει τον ιδρώτα από το μπλουζάκι του και ψάχνει με τη φιλενάδα του για το παπούτσι που χάθηκε στον βωμό της κραιπάλης. Όταν η Σούζυ θέλει πραγματικά να ξεδώσει βγαίνει με το φιλαράκι της, τον Κώστα. «Στις κραιπάλες σου οι γκέι δεν σε κρίνουν· ό,τι κι αν κάνεις είναι εντάξει, αρκεί να μην ξεπεράσεις τα δικά σου όρια. Ούτε θα κουνήσουν το κεφάλι, ούτε θα σε λοξοκοιτάξουν. Ένας στρέιτ άντρας που θα σε δει να γίνεσαι λιώμα το βράδυ, αποκλείεται να μη στο χτυπήσει την επόμενη μέρα. Σε θέλει κάπως. Με τους γκέι είμαι αυτή που είμαι, ρε παιδί μου. Δεν χρειάζεται να το παίξω.»

Στις φιλίες τους με γκέι άντρες, οι γυναίκες νιώθουν πιο χαλαρές· μπορούν να είναι ο εαυτός τους. «Ποτέ δεν σε κάνουν να νιώθεις αμήχανα,» συμπληρώνει η Άννα, 25 χρονών. «Οι γκέι άντρες έχουν απενεχοποιήσει την έννοια της ηδονής κι αυτό σε βγάζει από πολλές δυσκολίες. Οι σχέσεις μου μαζί τους είναι πιο ειλικρινείς. Δεν έχω λόγο να το παίξω κάπως με τους γκέι φίλους μου.»

Girl Power!

«Έχεις δει τον Γάμο α λα ελληνικά»; ρωτάει η Έλλη. «Θυμάσαι το στιγμιότυπο όπου η ιταλίδα ματρόνα για να καταφέρει να πείσει τον πολλά βαρύ άντρα της ν' αφήσει την κόρη τους να σπουδάσει, τον έκανε να πιστέψει ότι είναι δική του ιδέα; Με τους περισσότερους άντρες, ειδικά αυτούς που το παίζουν σκληροί, έτσι αναγκαζόμαστε να κάνουμε. Αν σαν γυναίκες εκφράσουμε σθεναρά την άποψή μας και αμφισβητήσουμε ότι ο άντρας έχει πάντα δίκιο, μας κατηγορούν ότι το παίζουμε αντράκια, ότι έχουμε χάσει τη θηλυκότητά μας. Ε, με τους γκέι δεν είναι έτσι.»

Η Άννα παίρνει τον λόγο: «Οι γκέι είναι οι μόνοι άντρες που από τις γυναίκες δεν θέλουν να είναι ούτε γατούλες, ούτε ναζιάρες. Δεν τις φοβούνται, τις αγαπούν δυνατές. Ένας γκέι άντρας όταν με βλέπει να αποπνέω δύναμη, όχι μόνο δεν το βάζει στα πόδια, αλλά γουστάρει. Μου λέει δώσε κι άλλο, μπορείς. Δεν θέλει να με μειώσει, δεν θέλει να με κλαδέψει για να χωρέσω στο κοστουμάκι που τον βολεύει.»

«Δεν ξέρω για κοστουμάκια», αντιπαρέρχεται η Σούζυ. «Για μένα αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι γκέι έχουν χιούμορ βιτριολικό· και προς τα έξω και προς τα μέσα.

Ένας γκέι ξέρει να κάνει ρόμπα τον εαυτό του, να τον κάνει φύλλο και φτερό. Δεν το παίζει παντοδύναμος. Ξέρει να αυτοσαρκάζεται και γίνεται πιο ανθρώπινος.»

Αγάπη δίχως σεξ

Η απουσία του ερωτικού στοιχείου δρα θετικά και για τις δύο πλευρές. Μερικές γυναίκες νιώθουν πιο οικεία με τους γκέι φίλους τους απ' ό,τι με τον σύζυγο ή με τον γκόμενό τους.

«Μ' ένα γκόμενο δεν μπορώ να πω τίποτα, δεν καταλαβαίνει Χριστό! Για να συζητήσω μαζί του πρέπει να μιλάω για αυτοκίνητα ή για ποδόσφαιρο. Εκεί τελειώνουν τα ενδιαφέροντα των περισσότερων», εξανίσταται η Σούζυ. «Με τους γκέι φίλους μπορώ να μιλήσω για τις σχέσεις μου στη δουλειά, στην οικογένειά μου, για γκόμενους, για συνταγές μαγειρικής, για ταξίδια, για σινεμά, ακόμη και για δίαιτες και για τη γαρδένια μου που κάηκε από το κρύο», συνεχίζει. «Μ' έναν στρέιτ πώς να συζητήσω για όλα αυτά; Άσε που όλοι τους, κουτσοί-στραβοί, θεωρούν ότι είναι υποχρεωμένοι να σου τη πέσουν. Έλεος! Με τους γκέι τουλάχιστον δεν νοιώθω ότι βρίσκομαι σε συνεχή κατάσταση πολιορκίας. Μπορώ να εμφανιστώ άβαφη, με τη ρόμπα και τα σοσονάκια μου και δεν τρέχει τίποτε. Δεν πιέζομαι να το παίξω και εγώ σούπερ γκόμενα, top model, στην τρίχα.»

Μη βροντοχτυπάς τα ζάρια...

Όσοι είναι παλικάρια τη ζωή τους, την περνούν στις σκαλωσιές της κοινωνικής αμφισβήτησης. Αν υπάρχουν πραγματικοί μάγκες στην εποχή μας, αυτοί είναι οι αδελφές! Τουλάχιστον αυτό πρεσβεύουν η Άννα, η Ευαγγελία και η Σούζυ.

«Ένας άνθρωπος που έχει βρει τη γενναιότητα να κάνει μια τέτοια δήλωση για τον εαυτό του, έστω και σ' ένα μικρόκοσμο, έστω και σ' εμένα μόνο, θεωρώ ότι έχει αρκετή γενναιότητα και σε άλλα πεδία. Θεωρώ γενναία αυτή τη στάση στην Ελλάδα του Χριστόδουλου», ισχυρίζεται η Άννα. «Χρειάζεται μεγάλο θάρρος για έναν άντρα να 'βγει απ' την ντουλάπα', όπως λέμε. Κι αυτό του δίνει μια άλλη ποιότητα» συμπληρώνει η Ευαγγελία.

Οι γυναίκες θεωρούν τους γκέι δυνατούς και θαρραλέους, ειδικά αυτούς που το έχουν αποδεχτεί και το έχουν δηλώσει στον περίγυρό τους. Η Έλλη εξομολογείται: «Οι γκέι φίλοι μου με βοηθούν να δώσω μάχη ενάντια στον πουριτανισμό μου, που καμουφλάρεται πολύ καλά. Με βοηθούν να καταπολεμήσω τα στερεότυπα, που επίσης θέλω να πιστεύω ότι τα έχω ξεπεράσει όλα, αλλά δεν είναι έτσι, διότι αυτά είναι σαν τη Λερναία Ύδρα. Όλο της κόβω ένα κεφάλι, αλλά όλο και πετάγεται άλλο ένα.»

«Ξέρω ότι ακούγεται παράξενα η λέξη 'μαγκιά' όταν μιλάς για 'αδελφές', αλλά είναι μαγκιά, είναι ο πυρήνας της μαγκιάς το να υψώσεις το ανάστημά σου ενάντια στο ρεύμα» λέει η Άννα.

Τι λέει ο Ρούπερτ Έβερετ;

Ο Ρούπερτ δεν ξέρω τι λέει, αλλά ξέρω τι λένε ο Μάκης και ο Νίκος και οι άλλοι μου φίλοι που έχουν καρδιακές φίλες. Οι φιλίες με γυναίκες προσφέρουν σχέσεις χωρίς τις περιπλοκές του σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Η φιλία με άλλους γκέι άντρες μερικές φορές περιέχει το στοιχείο του σεξ. Επίσης μπορεί να υπάρξουν και αντιζηλίες για τον ίδιο άντρα. «Με μια φίλη μου ποτέ δεν θα τσακωθούμε για τον ίδιο άντρα» λέει ο Μάκης. «Αποφασίζει ο αχυρώνας, όχι οι γάιδαροι. Δεν παίζουμε στο ίδιο ταμπλό.»

«Οι φιλίες με γυναίκες είναι πιο απλές και χωρίς εντάσεις», εκμυστηρεύεται ο Νίκος. «Εξάλλου, έχουμε ένα ακόμα κοινό στοιχείο: τους άντρες. Μπορούμε να διηγούμαστε ερωτικές περιπέτειες ή να ανταλλάσσουμε συμβουλές και γνώμες.»

«Με τις γυναίκες μαθαίνω να είμαι ειλικρινής στα συναισθήματά μου,» λέει ο Μάκης. «Με τους γκέι φίλους μου δεν το καταφέρνω πάντα, γιατί μας νοιάζει πώς θα φανούμε ο ένας στον άλλον.»

Φιλίες δυνατές, γεμάτες γέλια, αλλά και με χώρο για δάκρυα, οι φιλίες μεταξύ γκέι αντρών και στρέιτ γυναικών είναι πολύτιμες.

Υ.Γ. Άννα, πάρε με απόψε να τα πούμε!