10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Τα Δικά μας Αθλητικά

Πιο σκληρά, πιο καυτά, πιο κουλά

της Έλλης Σπίνου

Αν παθιάζεστε με το στίβο, το τένις, το άλμα (παντός είδους), τη γυμναστική, την κολύμβηση, τις καταδύσεις, και τα πολλά άλλα αθλήματα που υπάρχουν αλλά ελάχιστοι μπαίνουν στον κόπο να σας ενημερώσουν γι' αυτά, αν λατρεύετε την Κομανέτσι και τις φίλες της, τότε χτυπήσατε διάνα! Αφεθείτε στα στιβαρά χέρια της αθλητικής μας στήλης! Διευκρινίζουμε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθούμε μόνο με παραδοσιακά αθλήματα, ούτε αποκλειστικά με ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας. Κι αυτό επειδή όταν λέμε Αθλητικά, εννοούμε Αθλήματα, με Άλφα κεφαλαίο. Για να δούμεj, λοιπόν, τι τρέχει στον κόσμο αυτή την εποχή.

Τένις

Το Βέλγιο έχει την νούμερο ένα στον κόσμο αθλήτρια. Η Kim Klijsters παρέδωσε τα σκήπτρα στην άλλη βελγίδα, Justin Hennin, και με το κεφάλι ψηλά, δηλώνοντας ότι χαίρεται για τη συμπατριώτισσά της. Και η Kim όμως έμεινε ικανοποιημένη. Κέρδισε το πρωτάθλημα της Women's Tennis Association, εισπράττοντας από τα χέρια της θρυλικής πρωταθλήτριας Billy-Jean King $1.000.000, το μεγαλύτερο βραβείο στο γυναικείο τένις. Χαλάλι της, καθώς κέρδισε στον τελικό με ένα εντυπωσιακό σκορ 6-2, 6-0 τη συμπαθέστατη γαλλίδα Amelie Mauresmo. Η στήλη αγαπά την Amelie που δηλώνει με θάρρος ότι συζεί με τη φίλη της και σύντομα θα φιλοξενήσουμε το πορτραίτο της…

Μα η δική μας, η Λένα Δανιηλίδου τι κάνει; Γιατί τόση αδράνεια μετά τις επιτυχίες που μας είχε συνηθίσει. Ας ελπίσουμε σε κάτι καλύτερο για τη χρονιά που έρχεται.

Γυναικείο ποδόσφαιρο: Κάντο όπως ο Beckam!

Μεγάλη γιορτή στη Γερμανία! 13 εκατομμύρια Γερμανοί είχαν καρφωθεί στις οθόνες για καμαρώσουν τα κορίτσια που νίκησαν τις Σουηδέζες σ' ένα συναρπαστικό τελικό. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Γερμανία έχει κερδίσει 5 φορές το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικείου ποδοσφαίρου, το οποίο παντού (πλην της Ελλάδας) έχει τους ίδιους σχεδόν φιλάθλους με το αντρικό. Σκεφθείτε πως στην κεντρική πλατεία της Φραγκφούρτης μαζεύτηκαν χιλιάδες κόσμου για να υποδεχθούν τη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου.

Το πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σ' ένα κατάμεστο στάδιο που χειροκροτούσε ΟΛΕΣ τις ομάδες. Το έβλεπα κάνοντας διάδρομο στο γυμναστήριο, όπου είχαν μαζευτεί οι μάτσο ποδοσφαιρόφιλοι με το στόμα ανοιχτό. Μιλάμε για hot stuff! Δυναμικές επαγγελματίες, φοβερά κόλπα, ομάδες που θα έβαζαν τα γυαλιά στους δικούς μας λεβέντες της Α΄ εθνικής. Μου άρεσε το ομαδικό τους πνεύμα. Μόλις μια παίκτρια έβαζε γκολ, πανηγύριζε μαζί με την ομάδα της κι' όχι κρεμασμένη στα κάγκελα σαν θηρίο στο κλουβί (βλέπε Ντέμης Νικολαΐδης).

Εκτός από τη Γερμανία ξεχώρισαν ο Καναδάς, η Σουηδία και η Αμερική. Καλύτερη παίκτρια η αμερικανίδα Mia Ham (ναι ζαμπόν) που έκλαψε χάνοντας από τη Γερμανία, μα κατάφερε να βάλει τα περισσότερα γκολ σε όλο το πρωτάθλημα και ήταν η πιο στυλάτη. Έτσι για να τ' ακούνε αυτοί που φαντάζονται τις γυναίκες-ποδοσφαιριστές με αξύριστα πόδια και look διευθύντριας του Αρσακείου.

Σπουδαίος ήταν ο αγώνας της Σουηδίας με τον Καναδά, όπου οι Σουηδέζες εκεί που έχαναν 1-0, φέρανε τα πάνω-κάτω και κέρδισαν με 2-1. Επίσης ο θρυλικός ημιτελικός όπου οι Αμερικανίδες σοκαρίστηκαν χάνοντας από τις Γερμανίδες με 3-0, μέσα στο γήπεδό τους, ενώ νόμιζαν πως θα κάνουν περίπατο.

5Μια και αναφέραμε τον Ντέμη, το παιδί παίζει μπάλα στην Ιθπανία και να σκάσουν οι οχτροί του! Δεν αναφέρω τίποτα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ας κοιτάξουν να μαζέψουν τα χάλια τους οι άθλιοι, με εξαίρεση τον Ολυμπιακό (που ΔΕΝ είμαι) που τα κουτσοκαταφέρνει. Κι όσο για τους λάτρεις του ωραίου κυρίου Μπέκαμ, θα πω μόνο πως μας απογοήτευσε, δυο μέτρα μπόι, να χάσει ένα απλού-στα-το πέναλτι με την Τουρκία. Αγόρι μου τόση άνεση δεν κάνει καλό.

Πιο δυνατά, πιο γρήγορα, πιο χαπακωμένα

Το ντόπινγκ των αθλητών. Όλοι το ξέρουμε, μα όταν μας το λένε είναι απογοητευτικό. Πολλά «γιατί» προκύπτουν, μα οι απαντήσεις δεν ικανοποιούν κανέναν. Γιατί ο Κεντέρης δεν έτρεξε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Παρίσι; Γιατί εμφανίζονται τώρα τόσα σκάνδαλα ντόπινγκ των αθλητών που διέπρεψαν στο πρωτάθλημα αυτό; Αμερικάνοι, Ευρωπαίοι, Κενυάτες, όλοι στο κόλπο. Ποιους χειροκροτούμε; Αθλητές ή φαρμακοποιούς; Αναρωτιέμαι αν είναι καλύτερα να μην ξέρουμε και να μην μάθουμε ποτέ.

Τα ελληνικά νέα τώρα

Αναρωτηθήκατε τι ενδιαφέρει το «Φίλαθλον Κοινό» της χώρας μας; Παραθέτω πραγματικούς τίτλους από «αληθινές» αθλητικές εφημερίδες:

Ο ΠΑΙΧΤΑΡΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΣΚΙΣΕΙ (όρμα παίδαρε),
Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΓΟΝΑΤΙΣΕ (σκύψε ευλογημένη),
ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ (πορτρέτο του Κολοκοτρώνη με χαντζάρα),
ΠΡΟΕΔΡΕ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ (ζωή σε λόγου μας).
ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΣΟΥΒΛΑΤΖΗΔΕΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ (τι σασπένς).

Και μην ξεχάσετε να δείτε το Δεκέμβριο

Ξεκινάει η εποχή των χειμερινών σπορ. Ευχόμαστε το αγαπημένο μας Eurosport και η κρατική τηλεόραση να φιλοξενήσουν το Grand Prix του τελικού του καλλιτεχνικού πατινάζ που θα πραγματοποιηθεί στο Κολοράντο των ΗΠΑ από 12-14 Δεκεμβρίου. Μας έχει λείψει η φωνή του Αλέξη Κωστάλα, που με τόσο πάθος μας μεταδίδει χρόνια τώρα τη βαθιά του γνώση. Περιμένουμε!

Ματς-μουτς μέχρι τον επόμενο μήνα.