10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

EDITORIAL

Χαρούμενοι χιλιάδες

του Λύο Καλοβυρνά

Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε 655.581;

Δεν υπάρχω. Το ανακάλυψα στην τελευταία απογραφή πληθυσμού του 2001. Τους ενδιαφέρει περισσότερο αν έχω βγάλει πανεπιστήμιο παρά αν είμαι γκέι και συζώ με τον σύντροφό μου. «Η Στατιστική Υπηρεσία δεν προβλέπει τέτοιες ερωτήσεις», απάντησε ο απογραφέας ξεροκαταπίνοντας.

Σε κάποια άλλα κράτη, ο σεξουαλικός προσανατολισμός των πολιτών, όπως το θρήσκευμα και η μητρική γλώσσα (θέματα εκρηκτικά εδώ), συμπεριλήφθηκαν στο ερωτηματολόγιο της απογραφής πληθυσμού. Σύμφωνα λοιπόν με τη Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά, υπάρχουν 1.240.000 γκέι και λεσβίες στον Καναδά, δηλαδή το 8,1% του πληθυσμού (2001).

Ποτέ δεν αγρύπνησα από αγωνία να μάθω πόσοι είναι οι καναδέζοι γκέι. Μ' έπιασε όμως περιέργεια να μάθω τι συμβαίνει στη χώρα μου. Και βρήκα τα εξής: Από το σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας (15-69 ετών – απογραφή 2001), δηλαδή από 8.093.597 άτομα, αν το 8,1% είναι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι, τότε έχουμε 655.581 ανθρώπους που κάνουν σεξ ή ερωτεύονται άτομα του ίδιου φύλου. Προφανώς δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ηλικίας 15-69 σεξουαλικά ενεργοί, αλλά το να είναι κανείς gay, bi ή straight δεν εξαρτάται από το αν ή πόσο συχνά κάνει σεξ, αλλά ποιο φύλο τον έλκει σεξουαλικά.

655.581 Έλληνες και Ελληνίδες; Γιούπι! Εννοείται ότι ο αριθμός αυτός προκύπτει από μια αυθαίρετη, εξ ορισμού δυσαπόδεικτη αναγωγή. Οι αριθμοί προσφέρουν ασφάλεια, αλλά είναι παραπλανητικοί. Άλλωστε αυτό που κάνουμε στο κρεβάτι μας είναι μόνο ένα κομμάτι της ζωής μας. Είμαστε πολλά περισσότερα από τον σεξουαλικό μας προσανατολισμό.

Όσοι κι αν είμαστε αριθμητικά, το 10% απευθύνεται σε άντρες που κάνουν έρωτα με άντρες, σε γυναίκες που κάνουν έρωτα με γυναίκες. Πάνω απ' όλα, το 10% απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που θέλει να σκέφτεται έξω από στερεότυπα και κουτάκια. Ό,τι κι αν κάνει στο κρεβάτι του. Απευθύνεται σε «σοβαρούς str8-looking», «μοιραίες femmes», «ξεφωνημένες αδερφές», «μονογαμικούς σπιτόγατους», «δυναμικές butch», «άστατες πεταλουδίτσες». Όπως κι αν επιλέγουμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε.

Το να ζεις ως ομοφυλόφιλος/η στην Ελλάδα δεν είναι μια ζωή στρωμένη με ροδοπέταλα. Αντιμετωπίζουμε καλυμμένο ή απροκάλυπτο ρατσισμό. Στερούμαστε θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα. Φορτωνόμαστε προκαταλήψεις και υποτιμητικά στερεότυπα. Πληρώνουμε ακριβά τα φιλιά μας!

Ελπίζουμε αυτό το περιοδικό να το κάνετε δικό σας, όπως κι αν διαλέγετε να προσδιορίζετε το σεξουαλικό σας προσανατολισμό (βορειοδυτικό, νοτιανατολικό κοκ).

Μπορεί να μην ξέρω πόσοι χιλιάδες είμαστε, μπορεί να μην είμαστε πάντα χαρούμενοι, όμως αλλιώς είναι όταν κάποιος σε φωνάζει ανώμαλο να μπορείς ν' αντιπαρέλθεις «ναι ρε, εγώ κι άλλοι 655.580 Έλληνες»!