10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Μη με φιλάς! Καραδοκεί το άρθρο 353...

Φιλιά ελευθερίας

 του Λεωνίδα Δαδίκου

Κάθεσαι στην καφετέρια και κουβεντιάζεις με τον σύντροφό σου για τα σχέδιά σας για το τριήμερο. Ξαφνικά σου ανακοινώνει ότι έκλεισε δωμάτιο σε μια καταπληκτική πανσιόν στο Γαλαξίδι. Σου έρχεται να τον φιλήσεις, αλλά δεν μπορείς γιατί καραδοκεί... ο Ποινικός Κώδικας.

Το περιβόητο άρθρο 353 περί προκλήσεως σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις προβλέπει ότι όποιος δημόσια επιχειρεί ακόλαστη πράξη και προκαλεί μ' αυτήν σκάνδαλο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών. Κι επίσης ότι όποιος εν γνώσει του προσβάλλει βάναυσα την αιδώ άλλου με ακόλαστη πράξη τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες ή με χρηματική ποινή. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι, πέρα από το κράξιμο ορισμένων ανεγκέφαλων, οι γκέι κινδυνεύουμε και από την ίδια την Πολιτεία, που μας αντιμετωπίζει ως παράνομους όταν εκφράζουμε την ελάχιστη τρυφερότητα με ένα φιλί.

Στην Αυστραλία και την Αμερική, όπου σε πολλές Πολιτείες τα πράγματα για τους γκέι είναι κάθε άλλο παρά ρόδινα, δημιουργήθηκε ένα κίνημα, το Queer Kiss-In (σε ελεύθερη μετάφραση: συγκέντρωση γκέι φιλήματος) με στόχο να καταπολεμήσει την ομοφοβία και να κατοχυρώσει το δικαίωμά μας στη δημόσια έκφραση.

Όπως δηλώνουν οι οργανωτές του, για πολλούς νέους γκέι, το χειρότερο στη σημερινή κοινωνία είναι ότι δεν τους αποδέχεται. Ζούμε σε δύο διαφορετικούς κόσμους: ο πλανήτης των γκέι και ο πλανήτης των «φυσιολογικών». Αυτός ο διαχωρισμός, βέβαια, βολεύει πάρα πολύ τους στρέιτ. Όσο φροντίζουμε να κρυβόμαστε και να φιλιόμαστε μόνο στα δικά μας «ανώμαλα» μέρη, τότε μας «αποδέχονται» μια χαρά.

Δυστυχώς πολλοί γκέι έχουν αποδεχτεί αυτό τον διαχωρισμό, λέγοντας ότι ούτως ή άλλως δεν θέλουν να προκαλούν, δεν θέλουν να φιλιούνται δημόσια κτλ.. Κι ενώ συμφωνούμε ότι το να χαμουρεύεσαι μες στη Σταδίου μάλλον είναι λίγο άκομψο, το να μπορείς να δώσεις ένα πεταχτό φιλάκι στο αγόρι σου, όπως μπορεί κάθε ετεροφυλόφιλο ζευγάρι, κάθε άλλο παρά χυδαίο ή προκλητικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Τα φιλιά ελευθερίας είναι συνεπώς μια προσπάθεια των γκέι να ενσωματωθούν στην υπόλοιπη κοινωνία.

Υ.Γ.1 Το κείμενο βασίζεται σε πληροφορίες που αντλήσαμε από την ιστοσελίδα http://www.geocities.com/WestHollywood/Heights/2554/frame/fqkiss.html, η οποία ανήκει στην ενορία Ήστσαϊντ του Περθ στην Αυστραλία και στην προσπάθειά της για αρμονία μεταξύ θρησκευτικής πίστης και σεξουαλικότητας.

Υ.Γ.2 Να σημειωθεί ότι για να διωχθεί κανείς ποινικά για πρόκληση σκανδάλου, απαιτείται έγκληση (δηλαδή, πρέπει να υποβάλει καταγγελία αυτός που προσβάλλεται, δεν είναι αυτεπάγγελτο αδίκημα.). Βλ. http://www.legalink.gr/pavlea/piniko_dikaio.html για περισσότερες πληροφορίες.