10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

ΕΞΟΔΟΣ

Αγριόγατες / ΚOOL ΚAT

για την αντιγραφή: Λουκία Ρίτσαρντς, Ζέτα Κριξιβάνου

Μετά τη διθυραμβική υποδοχή που επεφύλαξαν οι αναγνώστες του 10% στη στήλη εξόδου, οι συγγραφείς της – Πόλυς, Αστέρης και Ζαζί, τρεις πασίγνωστες νυκτόβιες γάτες υψηλών προδιαγραφών – πήραν πολύ ψηλά τον αμανέ και ζήτησαν δέκα κονσέρβες αύξηση, αλλά μετά από ισχυρές διαπραγματεύσεις περιορίστηκαν στις πέντε (και στο χέρι).

Αγριόγατες

Για όσους δεν διαβάσατε το πρώτο τεύχος, ο Πόλυς αγαπά τη μάσα και την ελληνική μουσική κι απεχθάνεται τα κουλτουριάρικα στέκια. Αντιθέτως, ο λευκός διανοούμενος γάτος Αστέρης είναι μανούλα στο να ανακαλύπτει κουλτουροστέκια και να σέρνει εκεί με δόλιο τρόπο τον Πόλυ. Τέλος, την ξεσαλωμένη Ζαζί θα την βρείτε όπου γλέντι και χαϊλίκι, είτε πρόκειται για μαραθώνιες βραδιές R'n'Β ή για χώρους εναλλακτικής γυμναστικής και ψυχοσωτηριολογικής αναβάθμισης.

Πόλυς

Μπαρ & Dancing Floor Folie, Έσλιν 2, Αμπελόκηποι

Η αλήθεια είναι ότι το Folie δεν παίζει ποτέ ελληνική μουσική και δη τα καψουροτράγουδα που αγαπώ. Οπότε είναι ένα μπαρ που δεν θα μου άρεσε υπό νορμάλ συνθήκες.. Το πρόγραμμα του είναι μάλλον περιορισμένο για τα γούστα μου: ντίσκο, R'n'B, House, Salsa και Latin, Brasil και mainstream. Αυτά τα ολίγα! Όμως εγώ πέρασα μια υπέροχη βραδιά εκεί για άλλους λόγους.

Καταρχήν το μέρος έχει πολύ καλά vibes. Οι θαμώνες – κοινό mixed, 25-35 – είναι αφάνταστα cool και μην απορήσετε αν ξαφνικά εξομολογηθείτε τα σώψυχα σας στον παντελώς άγνωστο που σας κέρασε άλλο ένα ποτό και κουνάει με κατανόηση το κεφάλι του, αν και λόγω δυνατής μουσικής δεν σας ακούει. Τα ποτά είναι καθαρά και σε πολύ λογικές τιμές.

Τα κλου όμως του μαγαζιού είναι δύο: πρώτον το «έλα να δεις» dance floor του στους πρόποδες της υπερυψωμένης κονσόλας του dj, επί της οποίας γίνεται επίσης χαμός. Το αξιοθαύμαστο είναι ότι αν και επί του dance floor χάνει η μάνα το παιδί και τούμπαλιν, κανείς δεν πατά, κανείς δεν κλωτσά – τέτοιος αρμονικά συγχρονισμένος ομαδικός χορός...

Ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα από το κέφι - σπανίζει πλέον σε πολλά μπαρομέρη της Αθήνας όπου είθισται να κάθεσαι με τις ώρες με ένα κοκαλωμένο ποτό στο χέρι και να παρακολουθείς κάποιους ξενέρωτους να λικνίζονται άρρυθμα στους πρώτους στίχους ενός τραγουδιού, τους οποίους σιγοτραγουδούν τσάτρα πάτρα.

Η δεύτερη έκπληξη είναι ότι πίσω από το dance floor κρύβεται ένα δεύτερο "μυστικό" μπαράκι για πιο πριβέ συναντήσεις και συζητήσεις, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως ορμητήριο για σύντομες αναβαπτίσεις στην κάψα του dance floor, όπερ και έκαμα!

Κάθε Τρίτη διδάσκονται λατινοαμερικάνικοι χοροί έναντι 10 ευρώ. Το μάθημα αρχίζει στις 11.00 και στην τιμή περιλαμβάνεται ένα ποτό. Μετά το μάθημα ακολουθεί πρακτική εξάσκηση στην πίστα.

Ζαζί

Satyananda Yoga, Πλατεία Αγίας Ειρήνης 4 (πεζόδρομος Αιόλου), Αθήνα, Τηλ. 210.33.111.78

Μετά τα ξεσαλώματα των γιορτών, όταν έμπαινα στα κέντρα νύχτα κι έβγαινα στα γόνατα με μαύρα γυαλιά ηλίου, αποφάσισα να περιποιηθώ τον εαυτό μου αναδεικνύοντας κι άλλο την φοβερή κορμάρα μου και καλλιεργώντας τον αναξιοποίητο, αλλά πλούσιο – υποθέτω – πνευματικό μου κόσμο. Έτσι από χάλι-γκάλι που ήμουνα το 'ριξα στη γιόγκα και στα Χάρε Ομ.

Βρήκα ένα απίθανο μέρος για να τα κάνω όλα αυτά, χωρίς να χρειαστεί να ξενιτευτώ στην Γκόα. Στο Κέντρο Γιόγκα Satyananda το περιβάλλον είναι χαμογελαστό και φρικιαστικά ευγενικό (να σκεφτείτε ότι εμένα – μικρό παιδί, χαρά γεμάτο – μου μιλάνε στον πληθυντικό και μ' έχουν ζώσει τα φίδια για την αποτελεσματικότητα της αντιρυτιδικής).

Οι δάσκαλοι μου είναι μες στην καλή χαρά και πάσχουν από τιραμολίαση: Το μέτωπο κολλάει στον ποπό και άλλα τέτοια συγκλονιστικά. Κάνουμε ασκήσεις με ονόματα ζώων: "τίγρη", "καμήλα", "ακρίδα"- εμένα όμως πιο πολύ απ' όλα μου αρέσει η στάση της γάτας. Μετά από κάθε μάθημα βγαίνω γεμάτη αισιοδοξία και δύναμη για την ζωή με ενισχυμένη την απόφασή μου να συνεχίσω να χρωστώ σε τράπεζες, φίλους και συγγενείς, μια που το πιστεύω μου είναι – νομίζω – πλήρως συμβατό με τα διδάγματα της γιόγκα: «Μωρ' εγώ να 'μαι καλά κι ας ψοφήσουν χίλια αρνιά».

Για να συμμετάσχετε στα μαθήματα, πρέπει να πληρώσετε συνδρομή μέλους (17 ευρώ το έτος), ενώ τα μαθήματα στοιχίζουν 65 ευρώ το μήνα (δύο φορές τη βδομάδα). Υπάρχουν και εξειδικευμένα τμήματα, τμήματα διαλογισμού, διαλέξεις, κ.ά.

Αστέρης

Μουσικές Τρίτες στο Τριανόν Filmcenter με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και Σάββατα με Kλασικoύς. Κοδριγκτώνος 21, Τηλ. 210-8222702.

Το Τριανόν Filmcenter το γνωρίζω φυσικά από πολύ καιρό. Ω, πόσες φορές δεν έχω βυθιστεί στα μεγάλα, αναπαυτικά καθίσματα του πίνοντας ξανθή μεξικάνικη μπύρα, μασουλώντας λιπαρό ποπ κορν και απολαμβάνοντας κάποιο φεστιβάλ εσκιμωϊκών ταινιών ή ένα φιλμ για τη χειραφέτηση και το φεμινιστικό κίνημα σε κάποιο κουρδικό-τουρκμενικό χωριό στα σύνορα Ιράκ-Ιράν που σπαράζεται από κάποιο πόλεμο! (Σε αντίθεση με τους υποκούλτουρους συναδέλφους μου, αυτό αποκαλώ εγώ ψυχαγωγία, πλάτεμα και βάθεμα των οριζοντίων και των καθέτων μου).

Τις Τρίτες το Τριανόν Filmcenter φιλοξενεί την Ορχήστρα των Χρωμάτων του αείμνηστου Μάνου Χατζηδάκι, διοργανώνοντας καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα βραδιές «κινηματογραφικών συναυλιών» με μουσικές αναφορές στην ταινία που προβάλλεται ή στην περίοδο που η ταινία πραγματεύεται.

Επειδή μια φορά την εβδομάδα δεν μου αρκεί για να κουλτουριαστώ, κάθε Σάββατο από τώρα μέχρι τις αρχές Απριλίου το Τριανόν Filmcenter παίζει κλασικές ταινίες σταθμούς του παγκόσμιου ρεπερτορίου από σκηνοθέτες όπως: φον Στρόχαιμ, Ντράγιερ, Ντοβζένκο, Μιχάλκοφ, Βωκόντι κλπ.

Όμως εγώ συχνάζω σε αυτόν τον ναό της κουλτούρας και για έναν άλλο λόγο: μ' αρέσει το πλούσιο και λογικό στις τιμές μπαρ του – μην νομίζετε, κι εγώ τα τσούζω, αλλά πάντα με στυλ – καθώς και τα πηγαδάκια συζητήσεων που σχηματίζονται στο φουαγιέ. Ως συγγραφέας πρωτότυπου σεναρίου για τη ζωή τριών ασύμβατων γάτων καταδικασμένων να συγκατοικούν πάνω στην ίδια στέγη ευελπιστώ ότι κάποιος από τους σκηνοθέτες που συχνάζουν εκεί θα μου το ζητήσει κάποια μέρα για να το γυρίσει υπερπαραγωγή τύπου Μπεν Χουρ. Υπάρχει και φοιτητικό εισιτήριο.

KOOLKAT

Το δίποδο που χειρίζεται τις 4 υπερχρεωμένες κάρτες παραμένει άφραγκο και περνάει πολλές ώρες σπίτι. Τηλεόραση όμως κομμένη (αυτά συμβαίνουν αν της αλλάξεις θέση αλλά βαριέσαι να αγοράσεις μακρύτερο καλώδιο). Την αντικατέστησε με γιόγκα και με… αρωματοθεραπεία. Ανακαλύψτε κι εσείς τα ευφορικά αφρόλουτρα και τις μεθυστικές ανταλλαγές μασάζ με αιθέρια έλαια. Σας δίνω 2 απλές συνταγές και μην απογοητευτείτε με το μασάζ. Λίγο χαΐδεμα, λίγο τρίψιμο, λίγο χαμούρεμα, θα το βρείτε το κόλπο.

Αφρόλουτρο για συνέλθετε από hangover : Πάρα πολύ χρήσιμο για τις Απόκριες. Γεμίζετε την μπανιέρα ζεστό νερό και ρίχνετε μέσα 2 σταγόνες juniper και 1 basil. Ανακατέψτε την επιφάνεια του νερού ώστε να διασπαστούν τα έλαια και βυθιστείτε. Οι εισπνοές των αναθυμιάσεων έχουν ευεργετικά αποτελέσματα. Δεν θα χάσετε πάρτι για πάρτι.

Αφροδισιακό μασάζ: Ανακατεύετε σε μπουκάλι 5 σταγόνες jasmine, 5 rose, 10 sandalwood και 5 bergamot. Χρησιμοποιήστε 50 ml έλαιο βάσης (sweet almond ή jojoba). Προσοχή: καλύτερα αυτό να μην το κάνετε με τους κολλητούς σας! Για χαλάρωση (αν τελικά το κάνετε με τους κολλητούς σας και δεν έχετε άλλες βλέψεις) σε 50 ml έλαιο βάσης προσθέστε 13 σταγόνες lavender, 2 geranium και 10 sandalwood. Θα γουργουρίζετε για ώρες μετά.

Αιθέρια έλαια έχουν σχεδόν όλα τα φαρμακεία. Εάν η χρήση τους σας γοητεύσει, ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας το βιβλιαράκι με τις συνταγές της Apivita. Επίσης πολλά φαρμακεία θα σας φτιάξουν τις συνταγές που θέλετε ώστε να μην χρειαστεί να αγοράσετε κοτζάμ μπουκαλάκι για 2 σταγόνες neroli. Ένα πολύ εξυπηρετικό φαρμακείο, με γνώση του αντικειμένου, είναι το Φαρμακείο Χατζοπούλου-Νικολάου, Σόλωνος 54.

Καλό είναι να αντιμετωπίσετε την αρωματοθεραπεία όχι σαν αγγαρεία, αλλά σαν μυσταγωγική εμπειρία. Χαμηλώστε τον φωτισμό, ανάψτε κεράκια και βάλτε απαλή μουσική. Καλέστε φίλους και ερωτικούς συντρόφους και πειραματιστείτε. Αν ακολουθήσετε αυτές τις απλές συμβουλές, θα διαπιστώσετε τρομερή ψυχολογική και σωματική βελτίωση, σχεδόν εφάμιλλη με το να ψωνίζετε ωραία μα άχρηστα μπιμπλίκια στα μαγαζιά. KOOL!