10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

του Christopher Wood

STOP στον ρατσισμό από την ΕΕ και στην Ελλάδα

Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφίσει η νέα Βουλή είναι η εφαρμογή των δύο κοινοτικών οδηγιών που προστατεύουν τους εργαζομένους από τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας λόγω "φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού." Η αλλαγή κυβέρνησης δεν μπορεί να επηρεάσει την ψήφιση του νομοσχεδίου, αφού η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να ενσωματώνει οδηγίες της ΕΕ στο δίκαιό της. Μέσω της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία είναι σύμβουλος του Πρωθυπουργού (ανεξάρτητη αρχή), ασκείται πίεση ώστε να ψηφιστούν τροπολογίες γύρω από κάποιες ασάφειες ή εξαιρέσεις στον νόμο και για τη θέσπιση ποινικών κυρώσεων (το τωρινό νομοσχέδιο προβλέπει μόνον διοικητικά πρόστιμα).

Η σύφιλη ξαναχτυπά

Ερευνητές στις ΗΠΑ αποδίδουν την αύξηση των ΣΜΝ (σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νόσων) μεταξύ των γκέι αντρών στην αποτυχία των εκστρατειών για ασφαλέστερο σεξ. Ισχυρίζονται ότι η έξαρση της σύφιλης σε όλες τις γκέι κοινότητες του δυτικού κόσμου φανερώνει ότι ο κόσμος δείχνει απάθεια απέναντι στο AIDS και στα μηνύματα για ασφαλέστερο σεξ.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό Εθνικό Συνέδριο για την Πρόληψη των ΣΜΝ του 2004 έδειξε ότι τα κρούσματα σύφιλης αυξάνονται ανησυχητικά στους άντρες που κάνουν έρωτα με άντρες. Στις ΗΠΑ, το 2003 το 60% των κρουσμάτων ΣΜΝ αφορούσε άντρες που κάνουν έρωτα με άντρες, σε αντίθεση με μόλις 5% το 1999. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στη Μεγάλη Βρετανία. Το 2003 τα κρούσματα εκτινάχθηκαν από 52 σε 607. Ειδικά στη Γλασκώβη αυξήθηκαν κατά 56% μέσα σε 12 μήνες.

Η σύφιλη δημιουργεί πληγές στα γεννητικά όργανα και προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Θεραπεύεται, αλλά αν αργήσει κανείς μπορεί να αποβεί μοιραία.

Πόλεμος στον ΟΗΕ

Διαμάχη έχει ξεσπάσει στον ΟΗΕ σχετικά με το αν οι ομοφυλόφιλοι υπάλληλοί του μπορούν να έχουν συζυγικά δικαιώματα. Οι θρησκόληπτες χώρες τάσσονται κατά αυτής της προοπτικής. Οι λεσβίες, γκέι και αμφιφυλόφιλοι εργαζόμενοι στον ΟΗΕ βγήκαν στο προσκήνιο εφέτος τον Ιανουάριο, όταν ο γενικός γραμματέας, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως ο ΟΗΕ θα "ζητούσε άδεια" για να χορηγεί επιδόματα στα ομόφυλα ζευγάρια. Η απόφαση ελήφθη με βάση το επιχείρημα του GLOBE (λεσβίες, γκέι και αμφιφυλόφιλοι εργαζόμενοι στον ΟΗΕ) ότι η άρνηση να αναγνωριστούν τα βασικά επιδόματα υγείας σε όλους τους εργαζομένους παραβιάζει τη στάση του ΟΗΕ περί ισότητας και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Πάντως, τα επιδόματα θα χορηγούνται μόνο στα ζευγάρια των οποίων η σχέση αναγνωρίζεται στη δική τους πατρίδα. Να σημειώσουμε ότι σχεδόν στο ένα τρίτο των κρατών μελών του ΟΗΕ η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη.

Μεσαίωνας στην Αίγυπτο

Συγκλονιστική είναι η τελευταία έκθεση του Παρατηρητήριου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (www.hrw.org) σχετικά με την καταπίεση των ομοφυλόφιλων στην Αίγυπτο, αφού αποκαλύπτει ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση αρνείται να παραχωρήσει το παραμικρό δικαίωμα παρ' όλες τις πιέσεις. Μάλιστα η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει, αφού η εκστρατεία "Πάταξης της Ομοφυλόφιλης Συμπεριφοράς" έχει δημιουργήσει κλίμα τρόμου και καχυποψίας στους γκέι της χώρας. Η αστυνομία έχει το δικαίωμα να εισβάλλει σε ιδιωτικά σπίτια και να συλλαμβάνει ομοφυλόφιλους για "επανειλημμένη ασέλγεια," μια κατηγορία που μέχρι πρόσφατα απαγγέλλετο μόνο στις εκδιδόμενες γυναίκες, αφού σύμφωνα με το αιγυπτιακό δίκαιο η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη. Μάλιστα οι αστυνομικοί προσποιούνται ότι είναι ομοφυλόφιλοι με στόχο να "ψαρέψουν" γκέι από τα τσατ ρουμ και τις αγγελίες στα περιοδικά.

Γιατί μπαμπά;

Ιστορίες για παιδιά Ι: Αυστραλία

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση της τοπικής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Πρωτευούσης Αυστραλίας, η οποία ανάβει το πράσινο φως για τις υιοθεσίες από γκέι ζευγάρια. Ο Χάουαρντ αναστάτωσε τις οργανώσεις υπέρ των γκέι δικαιωμάτων με τη δήλωσή του ότι η αυτοδιοίκηση "δεν είχε δικαίωμα να ψηφίσει νομοθεσία που επιτρέπει στις λεσβίες και τους γκέι να υιοθετούν παιδιά" και ότι "ιδανικά τα παιδιά πρέπει να ανατρέφονται από μια μητέρα κι ένα πατέρα που είναι παντρεμένοι." Η τοπική αυτοδιοίκηση τον κατηγορεί ότι εκμεταλλεύεται το θέμα λόγω των επικείμενων εκλογών για να αυξήσει τη δημοτικότητά του.

Ιστορίες για παιδιά ΙΙ: Ιταλία

Το Μάρτιο ψηφίστηκε νομοθεσία που στην ουσία εμποδίζει τις λεσβίες και τους γκέι να γίνουν γονείς, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των γκέι ακτιβιστών. Ο νόμος περιορίζει την εξωσωματική θεραπεία μόνο στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Επίσης απαγορεύει τις δωρεές σπέρματος, την κατάψυξη εμβρύων και τις "δανεικές μητέρες," με στόχο "την προστασία του θεσμού της οικογένειας." Πλέον οι ανύπαντρες μητέρες, είτε ετεροφυλόφιλες είτε ομοφυλόφιλες θα απαγορεύεται να υποβάλλονται σε εξωσωματική. Ο νόμος επίσης απαγορεύει τη γονιμοποίηση από "τρίτα άτομα" - δηλαδή το μόνο τρόπο που έχουν τα γκέι ζευγάρια για να γίνουν γονείς. Ο νόμος ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και πιθανώς να οδηγήσει πολλά ζευγάρια, γκέι και στρέιτ, να κάνουν "τουρισμό γονιμότητας" σε πιο φιλελεύθερες χώρες.

Έξω οι γκέι από το ρωσικό στρατό

Από 1η Ιουλίου απαγορεύεται η στράτευση των ομοφυλόφιλων στη Ρωσία, αφού προστίθενται στις κατηγορίες που είναι ανίκανοι να υπηρετήσουν, μαζί με τους ναρκομανείς, όσους πάσχουν από ΣΜΝ και τα άτομα με νοητική υστέρηση.

Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η αλλαγή δεν κρύβει ομοφοβία, ούτε είναι ιατρικό ζήτημα, αφού η ομοφυλοφιλία δεν περιλαμβάνεται στις κατηγορίες νόσων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Ωστόσο, οι άνθρωποι με "μη παραδοσιακό σεξουαλικό προσανατολισμό πάσχουν από ψυχολογικές αλλαγές και οι άνθρωποι με διαταραχές της προσωπικότητας δεν είναι ικανοί για στράτευση." Ας σημειωθεί ότι η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε με το νέο σύνταγμα της χώρας, που ψηφίστηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Τι είναι οικογένεια;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεύρυνε τον ορισμό της "οικογένειας" στις 10 Μαρτίου, ώστε να συμπεριλαμβάνει και τα ζευγάρια ίδιου φύλου. Τώρα τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια θα μπορούν να μετακομίζουν πιο εύκολα σε άλλα κράτη της ΕΕ. Από την οδηγία, ωστόσο, επωφελούνται μόνο τα ζευγάρια σε κράτη όπου ισχύουν νομικά οι ομοφυλόφιλες σχέσεις. Αυτό σημαίνει ότι το 2006 ένας μη κοινοτικός γκέι πολίτης που είναι παντρεμένος με άντρα στη Δανία θα μπορεί να μετακομίσει στο Βέλγιο και αυτόματα να λάβει άδεια παραμονής - όχι όμως εάν μετακομίσει στην Ισπανία ή την Ελλάδα. Ο νόμος θα ωφελήσει περίπου πέντε εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ που ζουν σε άλλα κράτη μέλη.

AIDS - νέα, αλλά μακρινή, ελπίδα

Ερευνητές εντόπισαν μια πρωτεΐνη που προστατεύει τις μαϊμούδες από τη μόλυνση με τον HIV, τον ιό που προκαλεί AIDS, αυξάνοντας τις ελπίδες για ανάπτυξη ενός εμβολίου. Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου Dana-Farber ανακάλυψαν ότι και οι άνθρωποι έχουν παρόμοια πρωτεΐνη, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματική εναντίον του HIV από αυτή των μαϊμούδων. Το μόριο TRIM5-άλφα βοηθά τον οργανισμό των μαϊμούδων να εντοπίσει τον ιό την ώρα που μολύνει το σώμα και μετά τον σταματάει από το να εισχωρήσει στα κύτταρα. Τα αποτελέσματα πιθανώς να οδηγήσουν σε νέους τρόπους προστασίας των ανθρώπων από τη μόλυνση με HIV αλλά και θεραπείας των ανθρώπων που έχουν ήδη μολυνθεί. Πάντως οι έρευνες είναι ακόμα σε αρχικά στάδια και το εμβόλιο θα αργήσει πολύ.

Φύση ή κοινωνία; Μπεεε...

Ερευνητές που μελέτησαν ένα κοπάδι πρόβατα ανακάλυψαν σημαντικές διαφορές στους εγκεφάλους των ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων κριαριών. Με την ίδια μελέτη οι επιστήμονες ελπίζουν να ρίξουν περισσότερο φως στους παράγοντες που οδηγούν στην έλξη προς το ίδιο φύλο. Η αμερικανική μελέτη εξέτασε 27 πρόβατα, οκτώ από τα οποία ήταν κριάρια που ζευγάρωναν με θηλυκά, εννέα που ζευγάρωναν με άλλα κριάρια και 10 προβατίνες.

Τα πορίσματα έδειξαν ότι το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την ερωτική έλξη, ο υποθάλαμος, διαφέρει ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό των προβάτων. Η έρευνα ενισχύει τη θεωρία ότι η ομοφυλοφιλία είναι θέμα "φύσης" και όχι "κοινωνίας." "Η συγκεκριμένη μελέτη, όπως και άλλες, δείχνει ότι η σεξουαλική προτίμηση καθορίζεται βιολογικά στα ζώα και πιθανώς και στους ανθρώπους," είπε ο βασικός ερευνητής Τσαρλς Ροσέλι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον. Σε προηγούμενες μελέτες, οι επιστήμονες είχαν βρει ότι το 8% των κριαριών έχουν γκέι τάσεις, ενώ ο Ροσέλι λέει ότι ομοφυλοφιλία εμφανίζεται και σε πολλά άλλα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η μελέτη αντανακλά τα πορίσματα μιας άλλης μελέτης του Πανεπιστημίου του Σικάγο, στην οποία βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στη δραστηριότητα του υποθαλάμου μεταξύ γκέι και στρέιτ αντρών.

Τι κάνουν οι λεσβίες στη Βρετανία;

Τι κοινό έχουν οι βρετανές λεσβίες; Το σεξ με άντρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους στη Βρετανία, το 85% των λεσβιών και αμφιφυλόφιλων γυναικών δήλωσε ότι είχε κάνει σεξ με άντρες στη ζωή τους. Οι περισσότερες γυναίκες είπαν ότι η πρώτη τους ερωτική εμπειρία ήταν με άντρα.Στην έρευνα, που διεξήχθη από το 1992 ως το 1995, έλαβαν μέρος 1.200 λεσβίες και αμφιφυλόφιλες γυναίκες. Σχεδόν όλες ανέφεραν ότι είχαν κάνει σεξ με άντρα στη ζωή τους, αλλά το 70% δήλωσε ότι τα τελευταία 4 χρόνια κάνει σεξ μόνο με γυναίκες. Από τις γυναίκες που έκαναν σεξ με άντρες, το 1/3 δήλωσε ότι ποτέ δεν χρησιμοποιούσε προφυλακτικό.

Τα πορίσματα δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη, αφού από παρόμοιες μελέτες στις ΗΠΑ έχει βρεθεί ότι κατά κανόνα οι λεσβίες ξεκινούν την ερωτική τους ζωή κάνοντας σεξ με άντρα γύρω στα 18. Το σεξ με γυναίκες ακολουθεί περίπου ένα χρόνο αργότερα, κατά μέσο όρο. Πάντως, όλο και περισσότερες λεσβίες κάνουν σε μόνο με γυναίκες, γεγονός που αντανακλά τη μεγαλύτερη σεξουαλική ελευθερία των γυναικών, σύμφωνα με τη Susan Cochran, ειδική σε θέματα σεξουαλικής υγείας των λεσβιών και καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Όσον αφορά το σεξ, το 97% ανέφερε ότι έκανε στοματικό έρωτα συχνά ή περιστασιακά, κολπική διείσδυση με τα δάχτυλα (97%), αμοιβαίο αυνανισμό (95%), πρωκτική διείσδυση με τα δάχτυλα (55%) και κολπική διείσδυση με ερωτικά βοηθήματα (53%).