10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Γυναίκες άλλες

Φιλενάδα ήρθε η ώρα να σ' το πω

Είναι εύκολο να πεις στην κολλητή σου ότι σιχαίνεσαι το σούσι, το οποίο εκείνη λατρεύει. Δεν είναι το ίδιο εύκολο όμως να της πεις ότι σου αρέσουν τα κορίτσια με τον ίδιο τρόπο που σε εκείνη αρέσουν τα αγόρια.

της Δήμητρας Μακατσώρη (dimitra@10percent.gr)

Το πράγμα μπερδεύεται ακόμη περισσότερο, όταν με την κολλητή περνάς από τον καναπέ, όπου πίνεις καφέ και ψιλοκουβεντιάζεις στην κρεβατοκάμαρα, όπου το βουλώνεις κι αρχίζεις τα ακατάλληλα.

"Όποια τρομάξει και εξαφανιστεί επειδή η κολλητή τής ανακοίνωσε ότι είναι λεσβία μάλλον δεν είναι και τόσο φίλη, οπότε άστο καλύτερα. Η φιλία είναι φιλία, τα υπόλοιπα είναι λίγο ρατσιστικά και ύποπτα. Κατά τα άλλα, η φιλία με μια λεσβία είναι όπως κάθε άλλη, με δυσκολίες και ευχάριστα. Με τη χαρά του διαφορετικού και τις ιδιαιτερότητες ενός ειδικού κώδικα." Βιργινία, 32 ετών.

Ειδικός κώδικας είπατε; Η Λίνα, 32 ετών, μας λέει: "Όταν το αντικείμενο του πόθου διαφέρει ριζικά, το που θα πάμε το Σάββατο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Γι' αυτό προτιμάμε άλλες μέρες και άλλου είδους διασκεδάσεις, όπως θέατρα, ποιητικές βραδιές, σινεμά, απογευματινά καφέ και τέτοια ουδέτερα, αλλά όχι ξενέρωτα! Με τις λεσβίες φίλες μου ζω την καθημερινότητα μου. Βγαίνουμε, διασκεδάζουμε, μιλάμε ατέλειωτες ώρες στα τηλέφωνα, φλερτάρουμε, τσακωνόμαστε, έχουμε εκατομμύρια κοινά με πρώτο και καλύτερο τις γυναίκες. Με τις στρέιτ κολλητές μου βγαίνω και μιλάω λιγότερο συχνά, όμως όταν βρισκόμαστε, είμαι 100% ο εαυτός μου, είμαι πιο αποκαλυπτική. Υπάρχει μια αποστασιοποίηση και από τις δύο πλευρές, περισσότερη αντικειμενικότητα και χαλάρωση. Επίσης όταν βγούμε, κάνουμε άλλα πράγματα που δεν θα τα κάναμε η κάθε μια με τη σχέση της. Αν με ρωτούσες θα σου έλεγα ότι είναι πιο πιθανό η φιλία μου με τις στρέιτ να κρατήσει μια ζωή και η διαφορετική σεξουαλικότητα σίγουρα παίζει κάποιο ρόλο."

Συνήθως η αποκάλυψη ότι η φίλη είναι ομοφυλόφιλη αποτελεί ένα κρας-τεστ για τις απόψεις μας σε σχέση με το όλο θέμα. "Μέχρι να μου μιλήσει η Αλέκα για τις διαφορετικές ερωτικές της προτιμήσεις, σιχαινόμουν τους ομοφυλόφιλους και ήμουν εντελώς αρνητική. Όμως την εκτιμούσα πάρα πολύ και στεναχωριόμουν γιατί δεν αναφερόταν ποτέ στα προσωπικά της. Όταν τελικά μου μίλησε, στην αρχή τρόμαξα, νόμισα ότι θα μου την πέσει! Πέρασα ένα πολύ δύσκολο βράδυ όταν συνειδητοποίησα πόσο άδικη και ανόητη υπήρξα. Η Αλέκα, είναι εξαιρετική φίλη και μ' έχει βοηθήσει με τη στάση της να γίνω πιο ανοιχτή," Σοφία, 28 ετών.

Είναι όμως όλα τόσο ρόδινα; Όχι απόλυτα, γιατί μην ξεχνάμε ότι το ένα μέλος της παρέας έλκεται ερωτικά από άτομα του ίδιου φύλου. Ο ερωτισμός λοιπόν σε μια τέτοια φιλία υπάρχει, θεωρητικά έστω. Αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολο να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη. "Δεν υπάρχει λεσβία που να μην έχει ερωτευτεί έστω μια φορά στη ζωή της μια στρέιτ γυναίκα και δεν υπάρχει στρέιτ που να μην έχει φαντασιώσεις ότι το κάνει με άλλες γυναίκες. Δεν είναι μόνο η γοητεία του απαγορευμένου, αλλά και το γεγονός ότι όταν δεις μια γυναίκα και σου αρέσει το ότι είναι στρέιτ δεν έχει τόση σημασία, ούτε το ότι είναι φίλη σου," Μάγδα, 38 ετών.

Και με τη φιλία τι γίνεται; Η Μάγδα εξηγεί "Οι στρέιτ φίλες μου που ξέρουν για μένα μου δίνουν μια αίσθηση ότι θέλουν να τις προσέχω περισσότερο, να τις κολακεύω, να τις φλερτάρω σαν να τις γουστάρω, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό. Όχι πως δεν είμαστε καλές φίλες, αλλά πάντα, αιωρείται κάτι στην ατμόσφαιρα."

Όταν η φιλία γίνει έρωτας συνήθως η όλη κατάσταση θυμίζει κάτι από Ολέθρια σχέση. Η Ειρήνη, 36 ετών, εξηγεί "Η σχέση μου με την Νόρα ξεκίνησε σαν φιλία και κατέληξε εφιάλτης. Ερωτευτήκαμε η μια την άλλη, όμως εκείνη ήταν παντρεμένη κι εγώ τρελαμένη. Η σχέση μας ήταν γεμάτη ενοχές, πισωγυρίσματα, ξεσπάσματα, υστερίες. Εκείνη δεν μπορούσε να πιστέψει ότι της συνέβη κάτι τέτοιο, ήθελε να κάνει και παιδί κι έφταιγα πάντα εγώ. Από την άλλη ήταν αδύνατο να διακόψουμε. Τώρα, μετά από αρκετά χρόνια που χωρίσαμε ακόμα πετάγομαι στον ύπνο μου τα βράδια."

Ευτυχώς, δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα "Η Σοφία, ήταν η πρώτη και τελευταία γυναίκα που πήγα στη ζωή μου, για 'κείνη πάλι, ήμουν η αφετηρία. Εξακολουθούμε να είμαστε πολύ καλές φίλες, η ερωτική μας επαφή δεν επηρέασε καθόλου τη φιλία μας, άλλωστε εγώ ψηφίζω φανατικά άντρες κι εκείνη δαγκωτό γυναίκες. Ευτυχώς γιατί θα μαλώναμε συνέχεια," λέει η Γεωργία, 29 ετών.

Στο φίλο πηγαίνεις πάντα γνωρίζοντας πως σε περιμένει μια ανοιχτή αγκαλιά, ό,τι κι αν πεις, ό,τι κι αν κάνεις. Άλλωστε, όπως λένε στις παρέες, "η γκόμενα περνάει, η φίλη ποτέ." Στη φιλική σχέση ανάμεσα στις λεσβίες και στις στρέιτ, η αποδοχή, βασικό συστατικό της φιλίας, παίζει κυρίαρχο ρόλο, διαφορετικά δεν θα μπορούσε να σταθεί έτσι κι αλλιώς. Κι αν καμιά φορά, η κρεβατοκάμαρα κλείσει το μάτι στη φιλική σχέση, μην ξεχνάτε ότι τα γούστα και τα λάθη πληρώνονται, αν και τελικά οι πολύ δυνατές φιλίες παραμένουν ακέραιες.