10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

EDITORIAL

Όταν όλη τη χρονιά λες ψέματα, την Πρωταπριλιά τι λες;

του Λύο Καλοβυρνά

"Εγώ είμαι ειλικρινής άνθρωπος". "Σιχαίνομαι το ψέμα και την υποκρισία".

Σίγουρα έχετε ακούσει αυτές τις βαρύγδουπες δηλώσεις χιλιάδες φορές από χείλια αγαπημένων, σε συνεντεύξεις πολιτικών και καλλιτεχνών ή στα προφίλ των τσατ-ρουμ.

Μπούρδες. Τα ψέματα πολλοί αγάπησαν, τους ψεύτες ακόμα περισσότεροι. Τα ψέματα είναι χρήσιμα και βολεύουν κι αυτούς που τα λένε κι αυτούς που τα ακούν. Τους έχουμε αφιερώσει ολόκληρη μέρα για να τα γιορτάζουμε - αν και δεν φαίνεται να μας αρκεί.

Υπάρχουν λογής λογής ψέματα. Από αθώες δικαιολογίες για μια καθυστέρηση ή το πού υποτίθεται πως βρισκόμασταν μέχρι το να ζούμε μέσα σ' ένα συνεχές ψέμα προσποιούμενοι κάτι που δεν είμαστε. Οι πολυάριθμες αγγελίες για λευκούς γάμους στο ίδιο το 10%, που διακηρύττει το δικαίωμα στη διαφορά, μάλλον προκαλούν θλίψη παρά γέλια. Φαίνεται πως μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να χτίσουν ολόκληρη ζωή πάνω σε ψέματα. Μόνο που τα ψέματα είναι σαθρά θεμέλια και οι οικοδομές που χτίζονται πάνω τους συχνά ραγίζουν και γκρεμίζονται προκαλώντας θύματα.

Στ' αγγλικά η Πρωταπριλιά ονομάζεται April Fool's Day: μέρα του απριλιάτικου χαζού. Σαφώς μπορούμε με τα ψέματα να κοροϊδέψουμε πολλούς χαζούς. Ας μη γελιόμαστε, όμως. Μερικοί απλώς κάνουν τους χαζούς. Κατά βάθος, ξέρουν την αλήθεια για μας και απλώς συναινούν στο ψέμα που τους σερβίρουμε - ίσως επειδή κι αυτοί κοροϊδεύουν τον εαυτό τους. Άλλωστε, στην Ελλάδα λατρεύουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα.

Ώρες ώρες αναρωτιέμαι ποιος είναι ο απριλιάτικος χαζός: αυτός που χάφτει τα ψέματα; Ή αυτός που τα λέει; Ωραίο είναι το παραμύθιασμα, αλλά σ' αυτό το παραμύθι ζήσαμε εμείς καλά ή μόνο οι άλλοι καλύτερα;