10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Christopher Wood & Δημήτρης Τσαμπρούνης

Πρόσκληση

Στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου ο Ερμής, η μεγαλύτερη ελληνική λεσβιακή και γκέι ομάδα της Γερμανίας, θα έρθει στην Αθήνα. Το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου η ΟΛΚΕ θα πραγματοποιήσει από κοινού με τον Ερμή ανοιχτή συζήτηση γύρω από τρόπους συνεργασίας καθώς και ανταλλαγή πληροφοριών για το πώς έχουν τα πράγματα των ΛΟΑΤ στην ομογένεια. Η συζήτηση θα γίνει στο Στέκι των μεταναστών (Πεζόδρομος Τσαμαδού, Πλατεία Εξαρχείων), ενώ θα ακολουθήσει φαγητό και μπαρότσαρκα.

Το 10% στην Κολωνία

Έχετε ποτέ παρελάσει στο δρόμο με άλλους 90.000 ομοφυλόφιλους άντρες και γυναίκες ενώ ένα εκατομμύριο άνθρωποι σας επευφημούν και σας χειροκροτούν; Κολωνία, 4 Ιουλίου 2004. Ημέρα Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας. Το 10% παρέλασε σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φαντασμαγορικά Gay Pride της Ευρώπης. Ενενήντα άρματα, γεμάτα χαμογελαστούς γκέι και λεσβίες - από πιπίνια μέχρι κοτσονάτους ογδοντάρηδες - παρέλασαν για πέντε ώρες, ξεσηκώνοντας με το κέφι, τα ευφάνταστα άρματα και τις πρωτότυπες μεταμφιέσεις τους 1.000.000 ανθρώπους που είχαν συρρεύσει για να τιμήσουν την ημέρα υπερηφάνειας των ομοφυλόφιλων. Έλληνες και Τούρκοι ομοφυλόφιλοι βαδίσαμε μαζί κάτω από ένα συγκινητικό πανό που έλεγε "Τούρκοι & Έλληνες Χέρι Χέρι". Άλλωστε, δύσκολα ξεχώριζες αν η μουσική μας ήταν ελληνικά ή τούρκικα τσιφτετέλια. Οι γερμανοί ομοφυλόφιλοι διεκδίκησαν πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων τους σε θέματα γάμου και επιδομάτων. Η παρέλαση ήταν μια επίδειξη πολιτικής δύναμης, που οι πολιτικοί έλαβαν φυσικά υπόψη τους, αλλάζοντας το νόμο στο παραπέντε από φόβο μήπως οι γκέι τους μαυρίσουν στις επικείμενες εκλογές.

Δείτε φωτογραφίες:

www.csd-cologne.de/portal/loader.php
www.npx-photo.com/bilder/2004/CSD_Koeln040704/index.htm

Ο Μπάμπι ξεσπαθώνει

Η Ισπανία τοποθετείται μαζί με την Ολλανδία και το Βέλγιο στην τρόικα των χωρών της ΕΕ που αναγνωρίζουν χωρίς εκπτώσεις όλα τα δικαιώματα σε όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου. Ύστερα από την καθιέρωση ποσόστωσης στην αναλογία ανδρών-γυναικών στην κυβέρνηση και πιστό στις προεκλογικές δεσμεύσεις του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) θεσμοθετεί και το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε στο κοινοβούλιο, ενώ τη σφοδρή τους αντίδραση εξέφρασαν οι Συντηρητικοί (Λαϊκό Κόμμα) και κάποιοι Εθνικιστές Καταλανοί. Την αντίδρασή της εξέφρασε και σύσσωμη η ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας της Ισπανίας και ο ίδιος ο Πάπας. Ο ίδιος ο Θαπατέρο (που οι φίλοι του αποκαλούν Μπάμπι, όπως το γνωστό ελαφάκι του Ντίσνεϋ) έκανε μνεία για την ισότητα που πρέπει να απολαμβάνουν τόσο οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες, όσο και οι τρανσεξουαλικοί. Για τους τελευταίους τα έξοδα αλλαγής φύλου τα αναλαμβάνει πλέον το Ε.Σ.Υ. της Ισπανίας.

Πηγές: Washington post, Herald Tribune, 365gay.com

Καλπάζει το AIDS κι οι ΗΠΑ απέχουν

Τα 5.000.000 έφτασε ο αριθμός μολύνσεων από το AIDS μόνο μέσα στο τελευταίο έτος, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία παρουσίασε σε έκθεσή της στο Παγκόσμιο Συνέδριο για το AIDS στην Μπαγκόκ η οργάνωση Unaids του ΟΗΕ. "Ο ιός είναι ταχύτερος από όλους μας" είπε χαρακτηριστικά ο Peter Piot, πρόεδρος της Unaids. Η έκθεση, η οποία θεωρείται πιο ακριβής από όλες τις προηγούμενες, υπολογίζει σε 38.000.000 τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό σε όλο τον πλανήτη. Ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία στις χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης, κυρίως μέσω της κοινής χρήσης σύριγγας από ναρκομανείς. Σοβαρός προβληματισμός εκφράζεται ακόμη και σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου χάρη στις έντονες και πολυδάπανες καμπάνιες, οι μολύνσεις σημείωσαν σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια. Αυτό όμως, σε συνδυασμό με τη λανθασμένη εντύπωση ότι πλέον το AIDS ελέγχεται με φάρμακα, έχει οδηγήσει σε ατονία το ενδιαφέρον του πληθυσμού σε σχέση με την πρόληψη. Στο συνέδριο οι ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις χώρες της ΝΑ Ασίας, την Ευρώπη αλλά και πλήθος μη κυβερνητικών οργανώσεων αναφορικά με την πρόληψη. Οι συντηρητικοί Αμερικανοί υποστηρίζουν την αποχή από το σεξ και την πίστη στο σεξουαλικό σύντροφο. Οι Ευρωπαίοι από την άλλη πλευρά, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν είναι εφικτό, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην καμπάνια για τη διάδοση του προφυλακτικού. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ σε όλα τα διεθνή φόρα παίρνουν τις πλέον συντηρητικές θέσεις σε θέματα γυναικών και σεξουαλικής ελευθερίας μαζί με το Βατικανό και κάποιες ισλαμικές χώρες, όπως το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία.

Δεν είναι περήφανο το Βελιγράδι

Στη Σερβία οι ομοφυλόφιλοι ακτιβιστές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το pride τον Ιούλιο, καθότι θεωρήθηκε πολύ επικίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα, αφού δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους. Η κατάσταση για τις λεσβίες, τους γκέι και τους τρανς στη χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ συχνά αναφέρονται σωματικές επιθέσεις εναντίον τους.

Γαλλία: Χριστούγεννα μες το κατακαλόκαιρο

Noel σημαίνει Χριστούγεννα στα γαλλικά. Noel Mamere είναι ο δήμαρχος της πόλης Begles στα νοτιοδυτικά της χώρας και βουλευτής των Πρασίνων στο γαλλικό κοινοβούλιο και φέρνει το πνεύμα των Χριστουγέννων μες στο καλοκαίρι στους γκέι και στις λεσβίες συμπατριώτισσές του. Είχε το κουράγιο να παντρέψει ένα ζευγάρι τον περασμένο μήνα στο δημαρχείο της πόλης που διοικεί, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει επάνω του τα πυρά του συντηρητικού Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος για τιμωρία τον απάλλαξε για ένα μήνα από τα καθήκοντά του.

Μετά από 5 χρόνια ισχύος του PACS (του αστικού συμβολαίου συμβίωσης), οι γκέι ακτιβιστές της χώρας ασκούν αυξανόμενη κριτική σε αυτό, λέγοντας ότι δε παρέχει πλήρη ισότητα. Εισακούγοντας τους ο Mamere τόλμησε απλώς να εφαρμόσει το νόμο. "Πουθενά στο άρθρο 144 του γαλλικού αστικού δικαίου δεν αναφέρεται ότι ο πολιτικός γάμος δεν μπορεί να τελείται και για άτομα του ίδιου φύλου" υποστηρίζει ο δήμαρχος. Ο Mamere, ο οποίος έχει ταράξει τα νερά και με άλλες προτάσεις του σε θέματα μεταναστών, θεωρεί τιμή του που πήρε το ρίσκο αυτό. Οι γάλλοι γκέι τον τίμησαν στις εκδηλώσεις ομοφυλόφιλης περηφάνιας στο Παρίσι, σηκώνοντάς τον στους ώμους τους στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Αναμένεται με αγωνία τώρα η απόφαση του Δικαστηρίου του Bordeaux για το αν ο γάμος αυτός είναι νόμιμος ή όχι.

Ο πρώτος ομόφυλος γάμος στην Αφρική;

Εκστρατεία για το δικαίωμα του γάμου σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια κάνει η οργάνωση Τhe Lesbian and Gay Equality Project. Ύστερα από δεκαετή εκστρατεία για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, η οργάνωση στρέφεται στο Ανώτατο Δικαστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ. Η μετά απαρτχάιντ εποχή στη χώρα αυτή έχει φέρει μια σειρά θετικών αλλαγών και σε θέματα σεξουαλικής ελευθερίας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνε τελικά όλα μαζί χέρι χέρι...

Έκπληξη!

Συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη, είχε αντιπροσωπεία του Σωματείου Αλληλεγγύης Τραβεστί Τρανσέξουαλ Ελλάδας τον Ιούνιο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα, ενώ ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε επιχείρηση εκκαθάρισης κατά τις ημέρες των Ολυμπιακών. Μάλιστα, ο κύριος Βουλγαράκης δήλωσε πρόθυμος για περαιτέρω βοήθεια, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΣΑΤΤΕ. Αυτή η χώρα αρχίζει να μας εκπλήττει θετικά;

Εκπαιδεύοντας τον μπάτσο

Στις 18 Ιουνίου διεξήχθη στην Κέρκυρα σεμινάριο απευθυνόμενο στα τοπικά στελέχη της Αστυνομίας και τους επίσημους φορείς του νησιού, με πρωτοβουλία του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για το Ρατσισμό "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος. Στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη της αστυνομίας στην ανάπτυξη κατάλληλων πολιτικών για την αποφυγή διακρίσεων στις προσλήψεις και την ιεραρχική εξέλιξη των αστυνομικών λόγο φύλου, ηλικίας, αναπηρίας, φυλετικής, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού. Αν η αστυνομία στελεχωθεί με άτομα που κατανοούν τα προβλήματα διάφορων κοινωνικών ομάδων, αφού ανήκουν σε αυτές, θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητά της, τόσο στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, όσο και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της προς όλες τις ομάδες του πληθυσμού.

Το ακροατήριο, αποτελούμενο κατά πλειοψηφία από αστυνομικούς, έδειξε ανοιχτά αρνητική στάση και δυσφορία τόσο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου από το διευθυντή της "ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ" κ. Θεοδωρίδη όσο και κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων και της συζήτησης που ακολούθησε, παρά τη θετική στάση εκ μέρους του συνδικάτου των αστυνομικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ κ. Δένδιας διαμαρτυρήθηκε έντονα για την "απαράδεκτη εξίσωση" δικαιωμάτων μελών ομοφυλοφιλικών κοινοτήτων και μελών θρησκευτικών μειονοτήτων στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, ενώ δεν έλειψαν και επεισοδιακές σκηνές, όταν ένθερμος υποστηρικτής της... "αρρενωπότητας" της ΕΛΑΣ ζήτησε με έντονο ύφος από λεσβία ακτιβίστρια να ανακαλέσει τους ισχυρισμούς της ότι "ομοφυλόφιλοι υπάρχουν σαφέστατα και μέσα στην Αστυνομία, και ίσως και εντός της αιθούσης".

Βλ. ιστοσελίδα Αντιγόνης www.antigone.gr

Η Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) ενημερώνει:

στις 27 Ιουνίου η ΟΛΚΕ πραγματοποίησε στο club Τroll το πρώτο της πάρτι με θέμα "Θυμόμαστε το Stonewall". Στην αντιπολεμική πορεία της 29ης Ιουνίου η ΟΛΚΕ συμμετείχε με το σύνθημα: "Λεσβίες και gay ενάντια στον πόλεμο και τα βασανιστήρια". Μαζί συνδιαδήλωσαν φίλες και φίλοι από τη Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας (ΛΟΑ) και την Πρωτοβουλία Ομοφυλόφιλων Ενάντια στην Καταπίεση (ΠΟΕΚ). H ΟΛΚΕ συμμετείχε στο 9o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας με δικό της περίπτερο. Το Σεπτέμβριο η ΟΛΚΕ έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στο φεστιβάλ του Συνασπισμού στην Αθήνα.

Την ευλογία σας δέσποτα

Σάλος έχει προκληθεί στους κόλπους της καθολικής Εκκλησίας στην Αυστρία από φωτογραφικό υλικό που αριθμεί 40.000 τεμάχια ομοερωτικού περιεχομένου μεταξύ καθηγητών και φοιτητών στο σεμινάριο Θεολογίας στο St. Polten. Ο επίσκοπος είπε ότι δεν πρόκειται για ομοφυλοφιλία, αλλά για νεανικές σαχλαμάρες. Αυτό είναι το αστείο της υπόθεσης. Το απαράδεκτο είναι ότι αμέσως προηγουμένως είχε βρεθεί εκεί πορνογραφικό υλικό με ανήλικα άτομα. Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ ξεκίνησε όμως μόλις βγήκαν στο φως οι φωτογραφίες όπου ενέχονταν ενήλικες άνδρες από τους κόλπους της Εκκλησίας, οπότε άρχισε και ο χορός των πιέσεων και παραιτήσεων. Ντροπή και αίσχος τους για την υποκρισία.

Η Ελλάδα στο σκαμνί

Τις διαδικασίες για την παραπομπή της Ελλάδας και πέντε άλλων χωρών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να κινήσει η Κομισιόν επειδή δεν έχουν ενσωματώσει στα εθνικά δίκαια δύο κοινοτικές οδηγίες που απαγορεύουν τις διακρίσεις λόγω φυλής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, ηλικίας, αναπηρίας και σεξουαλικού προσανατολισμού.. (Βλ. και εκτενές άρθρο στο 4ο τεύχος του 10%, "Σσσς, η Βουλή κοιμάται".)

Οι οδηγίες αυτές, από το 2000, απαιτούσαν νομοθετικές αλλαγές και στα 25 κράτη-μέλη της ΕΕ. Σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσαν το έναυσμα για πολύ θετικές εξελίξεις, που ξεπερνούσαν συχνά τις ελάχιστες απαιτήσεις των οδηγιών, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πρώτη "Οδηγία για τη φυλετική ισότητα" απαγορεύει τις φυλετικές διακρίσεις σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως η πρόσβαση στην απασχόληση, οι συνθήκες εργασίας, η αμοιβή, η εκπαίδευση, η πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και η κοινωνική ασφάλιση. Η δεύτερη είναι η "οδηγία για την ισότητα στην απασχόληση" που απαγορεύει τη διακριτική μεταχείριση των ατόμων λόγω ηλικίας, αναπηρίας, θρησκείας ή πεποιθήσεων και γενετήσιου προσανατολισμού, στην απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα κράτη-μέλη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν. Στη συνέχεια, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν το επόμενο βήμα παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο υπουργός δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία, δε φαίνεται να έχει ασχοληθεί προς το παρόν με το θέμα.