10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Συνέντευξη

ΠΕΜΥ ΖΟΥΝΗ

Και ηθοποιός. Και δημοτική σύμβουλος. Και ραδιοφωνική παραγωγός. Και “φωνή” σε διαφημιστικά σποτ. Όμως εμείς τη γουστάρουμε γιατί παραμένει ωραίο τυπάκι.

της Δήμητρας Μακατσώρη & του Σπύρου Βαρβέρη

Έχετε πολύ μεγάλη απήχηση στις ομοφυλόφιλες γυναίκες, από την πρώτη σας εμφάνιση σχεδόν. Μια στρέιτ γυναίκα κολακεύεται, αδιαφορεί ή έρχεται σε αμηχανία όταν τη φλερτάρουν άτομα του ίδιου φύλου;

Τα συναισθήματα ποικίλουν. Μια διατύπωση του τύπου "σε γουστάρω σαν άνθρωπο, σαν γυναίκα, σαν καλλιτέχνη", είναι κολακευτική. Όταν εξειδικεύεται λίγο, υπάρχει αμηχανία. Οι περισσότερες εκδηλώσεις που δέχτηκα ήταν πολύ συμπαθητικές και διακριτικές.

Στο σήριαλ "Κλείσε τα μάτια", ο ομοφυλόφιλος γιος είχε πρόβλημα αποδοχής από το γονιό του. Εσείς ως μητέρα πως θα αντιδρούσατε σε μια τέτοια ομολογία από το παιδί σας;

Θα το δεχόμουν φυσικά. Δεν μπορείς να επέμβεις σ' αυτά, το θεωρώ εγκληματικό. Θα προτιμούσα, όμως, να ήταν αλλιώς, γιατί στην κοινωνία υπάρχει ρατσισμός και νομίζω ότι θα δυσκολευόταν η ζωή της κόρης μου. Πάντως, οι σχέσεις αγάπης, όπως πρέπει να είναι οι σχέσεις στην οικογένεια, πρέπει να χαρακτηρίζονται από σεβασμό. Δίνω σεβασμό και ζητώ σεβασμό. Την ξέρουμε αυτή την έννοια; Επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω. Έχω εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο τη θεσμοθέτηση Ημέρας Σεβασμού. Θεωρώ ότι θα έλυνε πολλά προβλήματα.

Θα θεωρούσατε ότι έχετε κάποια ευθύνη εσείς η ίδια; Θα είχατε ενοχές;

Όχι, δε θα θεωρούσα ότι έχω κάποια ευθύνη, αλλά δε θα ήταν το καλύτερο μου. Χωρίς να κρίνω τις επιλογές των ανθρώπων, θεωρώ ότι το φυσιολογικό ζευγάρι είναι αρνητικό-θετικό, θηλυκό-αρσενικό. Συνεπώς, έχεις μια ανησυχία παραπάνω όταν το παιδί σου δεν ανήκει στο φυσιολογικό ζευγάρι και ανήκει σε μια άλλη κατηγορία που είναι πλήρως αποδεκτή, αλλά που όμως έχει περισσότερα ζόρια και δυσκολίες.

Για το περιβόητο γκέι φιλί του σήριαλ;

Να διευκρινίσω ότι δεν ήταν καθόλου "το πρώτο ομοφυλοφιλικό φιλί" σε σήριαλ. Εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, έχουν υπάρξει στην τηλεόραση ανάλογες σκηνές, γι' αυτό μου φάνηκε εντελώς παράλογη αυτή η φασαρία.

Ο γάμος εκτελεί τον έρωτα εν ψυχρώ; Θεωρείτε ότι οι σχέσεις των γκέι θα περάσουν σε άλλη διάσταση αν κατακτήσουν το δικαίωμα στο γάμο;

Ο γάμος είναι μια παγίδα που συνήθως - λέω συνήθως γιατί δε μ' αρέσει να γενικεύω - σε υποχρεώνει να μείνεις μ' έναν άνθρωπο σ' όλη σου τη ζωή. Απ' αυτήν την υποχρέωση αρχίζουν τα παρατράγουδα, γιατί ο άνθρωπος εκ φύσεως είναι ον πολυγαμικό. Επομένως, θα μπορούσαν να πέσουν στην ίδια παγίδα και οι ομοφυλόφιλοι. Τώρα βέβαια, είναι θεμιτή η ανάγκη τους να επιβεβαιωθούν επισήμως και με γάμο, αλλά νομίζω ότι είναι επειδή κατά κάποιον τρόπο μέχρι τώρα ήταν μέσα στην παρανομία. Δεν πιστεύω ότι θα είναι τίποτα φοβερό, ίσα-ίσα!

Οι θεσμοί μας, είναι αναμφίβολα ομοφοβικοί. Εσείς ως δημοτική σύμβουλος τι θα μπορούσατε να κάνετε; Θα παντρεύατε ένα γκέι ζευγάρι στο δήμο;

Ναι, ευχαρίστως. Πολλοί άνθρωποι που κατέχουν εξουσία είναι ομοφυλόφιλοι και κρατούν μια διακριτική στάση. Δεν είναι ανάγκη να βγάζουμε σημαία ούτε ως στρέιτ ούτε ως γκέι.

Σε θεσμικό επίπεδο, όμως, τα πράγματα είναι δύσκολα. Αν εγώ ζητήσω μια αίθουσα του δήμου για να μιλήσω για την ιστορία των ομοφυλοφίλων μάλλον θα φάω πόρτα.

Ε, βέβαια υπάρχει ακόμα αντίδραση από κάποιους. Ίσως γιατί είναι άνθρωποι πιο μεγάλοι, άλλης νοοτροπίας, που δεν έχουν συντονιστεί μ' αυτήν την καινούργια πραγματικότητα. Μεμονωμένα υπάρχουν αντιδράσεις. Στην επόμενη γενιά δε θα υπάρχουν. Άρα είναι απλά θέμα χρόνου.

Πολλοί καλλιτέχνες και πολιτικοί όταν τους ρωτάνε για την αναγνώριση των νομικών δικαιωμάτων στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια ρίχνουν το μπαλάκι στην ελληνική κοινωνία, λες και οι ίδιοι δεν ανήκουν σε αυτή. Έχει να κάνει με ένα κοινωνικό ή πολιτικό προσανατολισμό αυτή η στάση;

Ευτυχώς, όχι όλοι. Και όχι δεν έχει να κάνει με οποιονδήποτε κοινωνικοπολιτικό προσανατολισμό. Έχει να κάνει με το IQ που διαθέτει και με το πόσο ελεύθερο και συνειδητοποιημένο είναι ένα άτομο.

Στον καλλιτεχνικό χώρο υπάρχουν πολλοί γκέι. Θεωρείτε πως αν βγουν από τη ντουλάπα θα υπάρξουν τόσο τραγικές συνέπειες στη ζωή και στην καριέρα τους;

Όταν οι άνθρωποι κρύβονται δεν είναι θέμα καριέρας, είναι θέμα άλλων δυσκολιών. Η βλάβη στην καριέρα έχει λήξει προ πολλών ετών και δεν ξέρω πότε υπήρξε στους καλλιτεχνικούς κύκλους, αν υπήρξε ποτέ, αυτή η προκατάληψη. Το να παραδεχτείς ή όχι ότι είσαι γκέι είναι ζήτημα προσωπικής δειλίας. Πάρα πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες είναι γκέι και είναι και κορυφή! Δεν τους ενοχλεί ο κόσμος. Όποιος κρύβεται, ειδικά στο χώρο μας, το κάνει από δική του ανασφάλεια, γιατί θέλει εξωτερικά να έχει άλλη εικόνα.

Έχω παρατηρήσει στους ρόλους σας ένα φοβερό timing με τα χαστούκια. Τα δέχεστε και τα δίνετε με φοβερό στυλ. Στη ζωή σας έχετε δεχτεί ηχηρά χαστούκια; Έχετε δώσει;

Ποτέ! Δεν είμαι φαν του ξύλου στη ζωή, αλλά ευχαρίστως με το άλλοθι του ρόλου να το δοκιμάσω. Είναι μια απελευθέρωση να δοκιμάσεις κάτι που δε σου αρέσει Όμως έχω στραπατσαριστεί αρκετά στη ζωή μου. Έχω σπάσει τα μούτρα μου!

Οι άντρες και οι γυναίκες χειρίζονται καταστάσεις με διαφορετικό τρόπο. Εσείς δανείζεστε αντρικούς τρόπους διαχείρισης κρίσεων;

Ναι, νομίζω έχω αρκετά αντρική νοοτροπία. Δεν είμαι της γαλιφιάς και της στρατηγικής, είμαι του ίσιου χτυπήματος και στη διαφωνία και στον έρωτα και παντού. Βεβαίως μέσα από έναν τρόπο που εγώ θεωρώ κομψό.

Τα λάθη και τα πάθη πληρώνονται; Ζουν οι άνθρωποι μεγάλα πάθη ή μας έχει φάει η πολιτική ορθότητα και η έλλειψη χρόνου;

Για μένα, και τα καλά και τα κακά πρέπει να πληρώνονται. Τα πάθη, που τα θεωρώ εν πολλοίς καλά, πρέπει να πληρώνονται ακριβά επειδή είναι καλά. Και τα λάθη επίσης, γιατί κάπου την έχεις κάνει. Τώρα, αν οι άνθρωποι ζουν μεγάλα πάθη δεν μπορώ να ξέρω. Ελπίζω να ζουν με βαθύτητα, γιατί δεν έχει χάρη η ζωή χωρίς λάθη και χωρίς πάθη. Θα ήμουν απόλυτα δυστυχής να περάσω απ' αυτόν τον κόσμο οργανωμένα μόνο. Πάντως είναι και θέμα αντοχών δεν είναι πλασμένοι όλοι για να πετάξουν!

Έχουμε μια εικόνα για σας ως ασυμβίβαστης γυναίκας, επαναστάτριας που δεν μπαίνει εύκολα σε καλούπια. Ξαφνικά σας βλέπουμε στο δήμο μ' ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Εγώ, που εσωτερικά είμαι ακόμα στην εφηβεία μου, μπήκα στην πολιτική επειδή θέλω να κάνω κάτι για να βοηθήσω και δε με νοιάζει καθόλου τι θα πει ο κόσμος. Aν διαψευστώ και δω ότι δε χαμπαριάζουνε, θα αποχωρήσω. Προς το παρόν οι συγκυρίες μου δείχνουν πως, ρε γαμώτο, είμαι μέσα σ' ένα κέντρο εξουσίας και μπορώ να προτείνω κάτι και να γίνει, ενώ όταν είσαι απ' έξω λες "έλα μωρέ τώρα, δε γίνεται τίποτα". Εγώ είμαι εκεί μέσα δύο χρόνια κοντά, έχω χαλαλίσει άπειρες ώρες, χωρίς μία δραχμή και δεν μπορώ να τα ακούω κι από πάνω. Άσχετα, αν ξέρω ότι είναι μέρος του παιχνιδιού.

Ο δήμος θα μπορούσε να συμβάλει σε ανοικτό διάλογο για ενημέρωση και προβληματισμό σε σεξουαλικού προσανατολισμού με στόχο τη μείωση της ομοφοβίας. Γιατί δεν έχει συμβεί ακόμη;

Υπάρχουν τόσες σημαντικές εκκρεμότητες. Όπως, ας πούμε, ότι δεν υπάρχει Ακαδημία Θεάτρου στη χώρα που γέννησε το θέατρο. Πώς σας φαίνεται; Εμένα ως άνθρωπο που δουλεύει για τον πολιτισμό με προσβάλλει. Παρόλα αυτά, επειδή πιστεύω ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο οικογενειακό περιβάλλον, έχω ζητήσει πολλές φορές να γίνουν από το δήμο σεμινάρια γονέων, όπου θα εντάσσονται όλα τα φλέγοντα θέματα. Έξω αυτή η δουλειά γίνεται εδώ και χρόνια. Ίσως τα καταφέρουμε και εδώ.