10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

EDITORIAL

του Λύο Καλοβυρνά

Έχουμε το διάολο μέσα μας. Πάντα κάτι μας τρώει και θέλουμε να καταπιαστούμε με θέματα που άλλοι προτιμούν να αφήνουν κρυμμένα κάτω από το χαλί. Ζευγάρια όπου ο ένας σύντροφος από τους δύο έχει HIV; Λεσβίες που έχουν παιδί μαζί; Μα γίνονται τέτοια πράγματα; Στην Ελλάδα;

Και όμως. Η ελληνική πραγματικότητα δεν είναι τόσο απολιθωμένα συντηρητική, όπως επιμένουν να μας την παρουσιάζουν μερικοί. Πλάι μας ζουν αρκετά ζευγάρια, ομοφυλόφιλα και ετεροφυλόφιλα, στα οποία ο ένας από τους συντρόφους έχει HIV, τον ιό που προκαλεί AIDS. Κι όχι μόνο ζουν, αλλά ζουν καλά – ενίοτε και πολύ καλύτερα από άλλα ζευγάρια. Επίσης υπάρχουν αρκετές λεσβίες μητέρες που έχουν φτιάξει εναλλακτικές οικογένειες και ζουν ευτυχισμένα με το παιδί τους. Τα πράγματα φυσικά δεν είναι πάντα ρόδινα, αλλά όπως μας είπε και μια λεσβία μητέρα «στη ζωή τίποτα δεν είναι τόσο ρόδινο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τολμάμε».

Το 10% τολμά να αγγίξει αυτά τα θέματα ταμπού, τα οποία θίγονται για πρώτη φορά, απ’ όσο γνωρίζουμε. Κίνητρό μας δεν είναι η περιέργεια· κίνητρο είναι η δύναμη που παίρνουμε όταν μαθαίνουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι, απλοί, καθημερινοί σαν όλους τους άλλους, που τολμούν να ζήσουν τη ζωή τους ανόθευτα. Και το τίμημα; Ε, ας διαλέξει ο καθένας το τίμημα που του είναι λιγότερο δυσβάσταχτο.

Υ.Γ. Μπορείτε να μας ευχηθείτε χρόνια πολλά. Το 10% σβήνει έξι τευχάκια και γίνεται ενός χρονού. Να μας ζήσει!