10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Chris Wood, Λεωνίδας Δαδίκος

Σήκωσέ το! Νέα τηλεφωνική γραμμή για το AIDS – και όχι μόνο!

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε πρότασή της ACT UP ΔΡΑΣΕ να υλοποιήσει μια παλιά φιλοδοξία: τη δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας για την πρόληψη των Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων και του HIV/AIDS με το χαρακτηριστικό όνομα «ΛΑΪΣ».

Στη μνήμη της αρχαίας εταίρας το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής (210 330 330 6 ) που στελεχώνεται από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση των ΣΜΝ/HIV-AIDS.
  • τη διανομή ενημερωτικού υλικού σε 4 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά).
  • Την παραγωγή δίγλωσσης αφίσας για τα μπαρ.
  • Την καταγραφή των κλήσεων και την περαιτέρω επεξεργασία των δεδομένων.

Όπότε, αν σπάσει το προφυλακτικό, έχετε κάποιον να το πείτε και να μάθετε τι πρέπει να κάνετε προκειμένου να προλάβετε ό,τι μπορείτε να προλάβετε τις πρώτες 36 ώρες!

Έτσι, ερωτευθείτε, προφυλαχθείτε κι αν πάει κάτι στραβά τηλεφωνείστε!

Η «Λαΐς» λειτουργεί καθημερινά 10.00-16.00 και τα σαββατοκύριακα 11.00-18.00.

Πάμε για γάμο

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου η ανοιχτή συζήτηση της ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλικής & Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας) για το θέμα της νομικής αναγνώρισης της συμβίωσης προσώπων του ίδιου φύλου. Πάνω από σαράντα άτομα μαζεύτηκαν στο Στέκι Μεταναστών στα Εξάρχεια και κατέστρωσαν δράσεις. Ο Νάσος Θεοδωρίδης από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Αντιγόνη», γνωστή για το έργο της κατά των διακρίσεων, ενημέρωσε το κοινό για τη νομική πλευρά του θέματος. Η σημαντικότερη πληροφορία ήταν ότι στα άρθρα του Αστικού Κώδικα που αναφέρονται στο γάμο δεν υπάρχει αναφορά για πρόσωπα διαφορετικού φύλου και, ως γνωστόν, ό,τι δεν απαγορεύεται επιτρέπεται. Ωστόσο δύο ζευγάρια που προσπάθησαν να εκδώσουν άδεια από δημαρχεία αντιμετώπισαν αμηχανία και άρνηση. Η ΟΛΚΕ θα υποστηρίξει στο μέλλον παρόμοιες περιπτώσεις.

Μπάτσε, μπάτσε, είσαι εδώ;

Πληθαίνουν οι αναφορές ξυλοδαρμών και προπηλακισμών ομοφυλόφιλων από αστυνομικούς στο Πεδίον του Άρεως. Το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σημειώθηκαν έφοδοι στο πάρκο. Οι αστυνομικοί όχι μόνο προπηλάκισαν αλλά και ξυλοκόπησαν πολίτες που θεωρούσαν ομοφυλόφιλους. Οι οργανώσεις ACTUP Δράσε, Σύνθεση – Ευαισθητοποίηση, Ενημέρωση για το HIV/AIDS και ΟΛΚΕ υπέβαλαν καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης, η οποία κοινοποιήθηκε και στο Συνήγορο του Πολίτη.

Οι οργανώσεις σχεδιάζουν τη διανομή στο πάρκο ενημερωτικών φυλλαδίων που θα εξηγούν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Μέχρι τότε μπορείτε να ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας στη διεύθυνση: www.10percent.gr/issues/200402/07.html

Σε περίπτωση που δεχθείτε βία από αστυνομικούς, μπορείτε να απευθυνθείτε στην ACTUP (τηλ. 210.33.05.500), η οποία θα σας στηρίξει σε συνεργασία με τις άλλες οργανώσεις.

Lesbian sex (and the city)

Η ηθοποιός Cynthia Nixon είναι πολύ δημοφιλής στις απανταχού λεσβίες, χάρη στο ρόλο της ως η ανεξάρτητη, δυναμική δικηγόρος Μιράντα Χομπς του Sex and the City. Τώρα θα γίνει ακόμη δημοφιλέστερη αφού η New York Daily News ανέφερε ότι η Νίξον έχει οκτάμηνη σχέση με γυναίκα. «Η προσωπική μου ζωή είναι προσωπική αλλά από την άλλη δεν έχω τίποτα να κρύψω» είπε η Νίξον στην εφημερίδα. Αν και δεν αποκάλυψε την ταυτότητα της συντρόφου της, η Νίξον είπε ότι ήταν «πολύ ευτυχισμένη» με τη σύντροφό της, η οποία δεν είναι ηθοποιός.

Σιέρα Λεόνε

Ακτιβίστρια που μαχόταν υπέρ των δικαιωμάτων των λεσβιών δολοφονήθηκε άγρια στις 29 Σεπτεμβρίου. Η ιδρύτρια της Ένωσης Λεσβιών και Γκέι της Σιερά Λεόνε και γνωστή ακτιβίστρια σε όλη την Αφρική, FannyAnn Eddy, δέχθηκε επίθεση στα γραφεία της οργάνωσης από αγνώστους, οι οποίοι τη βίασαν επανειλημμένως, τη μαχαίρωσαν και της έσπασαν το λαιμό.

Η οργάνωση που ίδρυσε το 2002 πρόσφερε κοινωνική και ψυχολογική στήριξη στην τρομοκρατημένη, κρυφή ομοφυλοφιλική κοινότητα της Σιέρα Λεόνε. Η FannyAnn Eddy ασκούσε πιέσεις στην κυβέρνηση να ασχοληθεί με την υγεία, τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων της χώρας της. Τον Απρίλιο είχε συμμετάσχει στην ετήσια συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ στη Γενεύεη, όπου μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της. «Αντιμετωπίζουμε καθημερινές παρενοχλήσεις και βία. Οι ομοφοβικές επιθέσεις μένουν ατιμώρητες από τις αρχές, οι οποίες ενθαρρύνουν τις διακρίσεις και την κακοποίηση των ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών».

Η FannyAnn Eddy αφήνει ορφανό ένα δεκάχρονο αγόρι.

Γκέι γάμοι στην Ισπανία

Ικανοποιείται η προεκλογική δέσμευση Θαπατέρο για νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλόφιλων, παρά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας και συντηρητικών κύκλων. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο και το ζήτημα περνά τώρα στη Βουλή, όπου η σοσιαλιστική κυβέρνηση, στηριζόμενη από άλλα μικρότερα κόμματα, έχει επαρκή πλειοψηφία για να το ψηφίσει.

Η αναθεώρηση άρθρων του ισπανικού αστικού κώδικα παρέχει στους ομοφυλόφιλους τα ίδια δικαιώματα με τα ζευγάρια ετερόφυλων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος στην υιοθεσία παιδιών. Η Ισπανία θα καταστεί η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα, μαζί με το Βέλγιο και την Ολλανδία, που θα δώσει επισήμως το πράσινο φως για την ένωση ατόμων του ιδίου φύλου με τα δεσμά του γάμου. Η κυβέρνηση εκτιμά πως οι ομοφυλόφιλοι (το 10% του ισπανικού πληθυσμού, περίπου τέσσερα εκατομμύρια πολίτες θα επωφεληθούν από το νέο νόμο) θα μπορούν να παντρεύονται ενδεχομένως από τις αρχές του 2005.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και η συντηρητική ισπανική αντιπολίτευση έχουν καταδικάσει σφόδρα την κίνηση της κυβέρνησης Θαπατέρο, εντούτοις οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων συγκεντρώνει τη λαϊκή στήριξη, αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση της El Pais το 62% των Ισπανών τάσσονται υπέρ.

Οι έγγαμοι ομοφυλόφιλοι θα έχουν δικαίωμα διατροφής στην περίπτωση διαζυγίου, αλλά και συνταξιοδότησης στην περίπτωση θανάτου του/της συζύγου. Ως προς το ζήτημα της υιοθεσίας, θα αφορά μόνο σε παιδιά από την Ισπανία προκειμένου να αποφευχθούν νομικές αντιδικίες με τρίτα κράτη.

Απαντώντας στις κατηγορίες της Εκκλησίας, η Maria Teresa Fernandez de la Vega, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, δήλωσε ότι οι υιοθεσίες δεν πρέπει να εξαρτώνται από το σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων και ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι ομοφυλόφιλοι γονείς ανατρέφουν άσχημα τα παιδιά τους.»