10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Είδηση

Pink TV!

Ένα άλμα πάνω σε ψηλά τακούνια

του Μανώλη Κρανάκη

"Η παρουσιάστρια των αθλητικών είναι τραβεστί, το πορνό αυστηρά ομοφυλόφιλο, ενώ κάθε βράδυ σε prime-time θα παίζουν επεισόδια της Wonder Woman". Οι πρώτες λέξεις που ακούστηκαν το βράδυ της Δευτέρας 25ης του Οκτώβρη στην πρώτη εκπομπή του Pink TV! έμοιαζαν με αστείο.

Οι επόμενες, όμως, δεν άφηναν κανένα περιθώριο: "Το πρώτο gay τηλεοπτικό κανάλι της Γαλλίας βρίσκεται εδώ για να σας ανοίξει τα μάτια. Οι ιδρυτές του Pink TV! πιστεύουν ότι υπάρχει κοινό για ένα τέτοιο κανάλι και δεν εννοούν μόνο τα περίπου 3,5 εκατομμύρια γκέι της χώρας. Το Pink TV! είναι ένα τεράστιο άλμα για την τηλεόραση και ένα μικρό βήμα πάνω σε ψηλά τακούνια".

Το πρώτο gay-oriented κανάλι της Γαλλίας βρισκόταν ήδη στον αέρα. Και ήταν - εκτός από αναγκαίο - και αναμενόμενο, αφού η φράση "γκε Παρί" έχει κυριολεκτική σημασία. Τα τελευταία χρόνια η Γαλλία έχει κάνει τεράστια βήματα: αναγνωρίστηκε νομικά η συμβίωση των γκέι ζευγαριών, οι ομοφυλόφιλες γυναίκες έχουν κερδίσει ίσα γονικά δικαιώματα με τους ετεροφυλόφιλους και για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας, δήμαρχος του Παρισιού είναι ένας γκέι, ο Μπερτράν Ντελανοέ. Εξάλλου, οι ομοφοβικές αντιδράσεις θα είναι πια ποινικά τιμωρητέες με φυλάκιση και πρόστιμα, σύμφωνα με ένα σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο πριν από το τέλος του χρόνου. Οπότε, "το Pink TV! έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Είναι εμφανής η αλλαγή στον τρόπο σκέψης, η κοινωνία αλλάζει στάση", λένε οι υπεύθυνοι του καναλιού.

Παρόμοια κανάλια για το γκέι κοινό υπάρχουν ήδη στον Καναδά (Pridevision) και στην Ιταλία (Gay TV) από το 2000 και το 2001 αντίστοιχα, αλλά χωρίς την αναμενόμενη επιτυχία. Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την ίδρυση του Pink TV!, ενώ άλλο ένα κανάλι για γκέι θα ξεκινήσει στις ΗΠΑ το Μάρτιο.

Η συνδρομή στοιχίζει 9 ευρώ το μήνα και το πρόγραμμα του καναλιού περιλαμβάνει συζητήσεις γύρω από την ομοφοβία, τις γκέι οργανώσεις και τα δικαιώματα των γκέι στη μητρότητα και πατρότητα, talk show με συμμετοχή του κοινού, γκέι σειρές (Queer as Folk, Metrosexuality, French and Saunders), αλλά και ροζ ταινίες μετά τα μεσάνυχτα. Ήδη το πρώτο βράδυ, ελάχιστες ώρες μετά την έναρξη, προβλήθηκε το πορνογραφικό "αριστούργημα" Out of Athens (και έλεος, δε σημαίνει έξω από την Αθήνα!)

"Το Pink TV! δε θα είναι γκέτο, αλλά ένα κανάλι που θα επιβεβαιώνει την γκέι ταυτότητα. Το κανάλι θα απευθύνεται πρωταρχικά στους γκέι, αλλά ευχόμαστε να προσελκύσει και διαφορετικό κοινό. Στον αγώνα μας για τον γκέι γάμο αναζητούμε όσο το δυνατό πιο ευρύ κοινό. Το να προωθούμε τους σκοπούς μας μόνο στον εαυτό μας δεν εξυπηρετεί κανέναν".

Κι έτσι με τις ευχές των μέσων μαζικής ενημέρωσης, του δημάρχου του Παρισιού και (όχι αναπάντεχα) του Υπουργού Πολιτισμού, το πρώτο gay κανάλι της Γαλλίας ξεκίνησε το φιλόδοξο ταξίδι του πάνω στα ψηλά του τακούνια.

Πάρτε μάτι στο www.pinktv.fr.