10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Μη μας γράφετε... γράψτε μας

Επικοινωνήστε μαζί μας στο letters@10percent.gr.

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Neraida my Dear,

Έπεσα στο 10% κατά τύχη και αφού διάβασα, θαύμασα, γέλασα, προβληματίστηκα, αποφάσισα να σου γράψω δυο λεξούλες. Θα αρκεστώ στο θέμα και όχι στο πόσο σε θαυμάζω ΟΚ?

Ζώντας στο εξωτερικό για 7 χρόνια έχω χάσει την ελληνική γκέι πραγματικότητα. Θυμάμαι να τρίζουν σπίτια στο άκουσμα γκέι από τηλεόραση κλπ. Αυτό που με σόκαρε είναι οι αγγελίες. Δεν μπορούσα να πιστέψω πόσα πολλά άτομα έψαχναν άτομα για λευκό γάμο!

Και καλά, πες να χωνέψω το ότι ένας πρώην κολλητός μου εν Ελλάδι ετοιμάζεται για γάμο, πανηγύρια, σπίτια και παιδιά, δηλώνοντάς μου ότι είμαι ο μόνος άντρας για τον οποίο νιώθει έτσι και πέρα από εμένα είναι στρέιτ, ενώ μέρες πριν το γάμο, στα όνειρά του τσιμπουκωνόμαστε και τον παίρνω πισωκολλητό, πάντα όμως είναι στρέιτ, έτσι;

Γιατί τόση υποκρισία; Για να μην ακούμε τη μαμά και τον μπαμπά να φωνάζουν; Μεγαλώστε γαμώ το κέρατο. Και με στεφάνι να σε δουν, εάν είσαι γκέι είσαι. Και όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ βγαίνει στην επιφάνεια. Και μετά αρχίζει το γέλιο.

Θα μου πεις "εσύ έφυγες και στα α***ια σου". Partly correct αλλά έφυγα με το κεφάλι επάνω και αφού είχαμε μια συζήτηση μεγάααααλη πριν. Όχι ότι έχει αλλάξει κάτι στη γνώμη των γονιών μου. Απλά νομίζω ότι μετά τη "μεγάλη κρίση" έχει έρθει σεβασμός και σχετική κατανόηση και από τις δυο μεριές.

Φιλικά

Άγγελος

Αχ, καλό μου παιδί,

Μακάρι να ήταν τόσο εύκολα τα πράγματα, να είχα κι εγώ ως νεράιδα κανένα ρεπό. Αλλά δεν είναι. Σίγουρα προκαλούν εντύπωση οι πολλές αγγελίες για "λευκούς γάμους", αλλά αντί να καταδικάσει κανείς τα παιδιά που ψάχνουν μια τέτοια λύση, νομίζω ότι είναι πιο παραγωγικό να προσπαθήσει να καταλάβει ποιοι είναι οι λόγοι που τα οδηγούν σε αυτήν. Οι ελληνικές συνθήκες οικογενειακής ζωής είναι συχνά εντελώς ευνουχιστικές. Για έναν γκέι (άντρα ή γυναίκα) που για οικονομικούς λόγους παραμένει στο πατρικό του/της μέχρι να παντρευτεί, ένας λευκός γάμος είναι ίσως η μόνη διέξοδος. Για κάποιον άλλο που για οποιονδήποτε λόγο δεν αισθάνεται αρκετά δυνατός για να το πει ή κρίνει ότι το να το πει θα του δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ' όσα θα λύσει, και από την άλλη δεν αντέχει το κοινωνικό κόστος του να μείνει μόνος (σχόλια, υποψίες κλπ), πάλι ο λευκός γάμος είναι μια λύση. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο ώριμοι, δυνατοί, αποφασιστικοί, φιλοσοφημένοι. Δεν είχαν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες να μορφωθούν, να εκτεθούν σε εμπειρίες, να τριφτούν με τις δυσκολίες της ζωής.

Τέλος, σκέψου ότι για έναν /μία γκέι ο λευκός γάμος είναι μια πολύ πιο έντιμη λύση από τον κανονικό, στον οποίο εξ ορισμού ο ένας από τους δύο είναι το κορόιδο, ενώ ο άλλος θα βασανίζεται ή θα ξενογαμιέται στα κρυφά.

Η προσγειωμένη Καλή Νεράιδα


Sygxarhthria gia to omorfo periodiko sas!!

H filh mou to anakalypse kai kollhsa sto site sas gia 3 wres sthn douleia mou! Idiaitera entypwsiakh thematologia kai amesos graptos logos! Tha hthela mono na diavaza perissotera arthra gia gynaikes, tha me endieferan alhthines istories erwta, sxesewn ktl apo anagnwstes, h akoma kai grammata gia symvoules!

Sas efxarisoume.


Μπράβο γιατί η δουλειά σας είναι πολύ καλή. Μπράβο για τις θέσεις και απόψεις σας και κυρίως για την ηρεμία (έλλειψη υστερίας) που τις εκφράζετε...


Geia sas paidia !

Eimai gallos apo to Parisi kai philellinas. Sas vrika sto diktyo: ti ekpliksi ! Epitelous ena gay elliniko periodiko (den iksera to "Amphi")! Tha to agorasw otan tha eimai stin Athina. Philia.

Guy


Iste oi kaliteroi. Mia anasa se mas poy (akoma) krivomaste!

filakia


Καλοί μου συνοδοιπόροι στον κυβερνοχώρο,

Με αρκετό ενδιαφέρον διαβάζω την έκδοσή σας από το δεύτερο τεύχος και χαίρομαι ιδιαίτερα που καλύπτετε ένα κενό που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια στην ελληνική gay πραγματικότητα. Θαυμάζω την ευρυμάθεια των αρθρογράφων, το χιούμορ και τον υψηλό βαθμό συνειδητοποίησης τους, σχετικά με το ρόλο ενός περιοδικού σαν το δικό σας. Άλλοτε με αφοπλιστικό, πανέξυπνο και ταυτόχρονα διδακτικό χιούμορ και άλλοτε με την ακρίβεια και τη σοβαρότητα της πληροφορίας, πληροφορείτε, διδάσκετε, διασκεδάζετε και γενικότερα δίνετε έναν τόνο που απουσίαζε από το ελληνικό στερέωμα της πληροφορίας. Φαίνεται ότι οι συντελεστές του περιοδικού είναι προσανατολισμένοι στη "φωτεινή" πλευρά του σύμπαντος και η πληροφορία που διαχειρίζονται, είναι τέτοια, που τη θαυμάζουν οι φίλοι και τη φθονούν όσοι μάταια θα ήθελαν να την παρουσίαζαν σαν δικό τους επίτευγμα.

Με την ιδιαίτερη εκτίμηση και αφοσίωση ενός πιστού σας αναγνώστη.

Δημήτρης


Καλησπέρα,

Διάβασα τη συνέντευξή σας στον Ταχυδρόμο. Αν όλοι οι γκέι σκεφτόμασταν σαν εσάς, πόσο πιο ωραία θα ήταν τα πράγματα. Να είστε πάντα καλά.

Νικόλας


Καλησπέρα. Δεν θα σας πω τα κοινότυπα συγχαρητήρια και μπράβο. Όχι πως δεν σας αξίζουν για το αποτέλεσμα που κρατάω στα χέρια μου, σας αξίζουν και με το παραπάνω. Επικοινωνώ μαζί σας για να σας πω ένα ευχαριστώ για την δυνατότητα που παρέχετε σε έναν οροθετικό να έλθει σε επικοινωνία με κάποιον που βιώνει το ίδιο πρόβλημα, μέσω των αγγελιών. Σας ευχαριστώ.

Φιλιά

Δημήτρης


Γεια σε όλους! Μόλις είδα ότι ένας Γάλλος αναγνώστης σάς χαιρετά και συγχαρεί από το Παρίσι. Τώρα θέλω να λάβετε χαιρετίσματα και συγχαρητήρια από το Μιλάνο της Ιταλίας. Κι εγώ γνώρισα πολύ πρόσφατα το περιοδικό σας. Το θεωρώ πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο. Οι χώρες μας βρίσκονται στην ίδια τραγική και οπισθοδρομική κατάσταση όσον αφορά τα γκέι δικαιώματα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα στρώσουν σύντομα! Καλή δουλειά και πολλά φιλιά.

Matteo