10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

των Δημήτρη Τσαμπρούνη & Λεωνίδα Δαδίκου

Η ΕΕ βλάπτει σοβαρά τις διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων

Για πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΕ, η ολλανδική προεδρία διοργάνωσε συνέδριο με θέμα την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Σκοπός του συνεδρίου ήταν να γίνει εκτίμηση των προγραμμάτων για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού που τρέχουν σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και κρατικών φορέων. Δυστυχώς από την Ελλάδα δεν υπήρχε κρατική εκπροσώπηση. Σε επίπεδο ΜΚΟ η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από την ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας). Το συνέδριο άνοιξε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Αθλητισμού, Υγείας και Πρόνοιας κ. Roel Bekker, διαβάζοντας την ομιλία της Υπουργού του, η οποία μεταξύ άλλων επανέλαβε μια φράση του πρώην Αρχιεπισκόπου Desmond Tutu της Ν. Αφρικής: "η ομοφοβία ισούται με απαρτχάιντ". Η Υπουργός απέδειξε τη βούληση της Ολλανδίας να στηρίξει και να δώσει συνέχεια σε αυτό το συνέδριο, χορηγώντας το ποσόν των 15.000 ευρώ στην προεδρία του β' εξαμήνου του 2005, προκειμένου να επαναληφθεί ανάλογο συνέδριο.

Εκδηλώσεις της ΟΛΚΕ

Η δραστήρια Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας οργανώνει διάφορες συναντήσεις και συζητήσεις. Οι εκδηλώσεις γίνονται στο Αντιρατσιστικό Στέκι (Τσαμαδού 13, Εξάρχεια) και ξεκινούν στις 20:30. Τηλ. επικοινωνίας ΟΛΚΕ: 6947 597241

23 Δεκεμβρίου 2004 - Europride 2004" Καυτές φωτογραφίες και ένα ερασιτεχνικό ταινιάκι από τις πανηγυρικές εκδηλώσεις στο Αμβούργο, το καλοκαίρι του 2004. 06 Ιανουαρίου 2005 - πρωτοχρονιάτικη πίτα με φλουρί-έκπληξη. 23 Ιανουαρίου 2005 - "Ομοφοβία & ΜΜΕ" (στις 21:00) Εισηγητές Ελιζαμπέτα Καζαλόττι (Ελευθεροτυπία), Πέτρος Κουσουλός (Απόφαση) και Γρηγόρης Βαλλιανάτος (ελεύθερος δημοσιογράφος). 03 Φεβρουαρίου 2005 - "Ευρωπαϊκή Δικτύωση" Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου του ILGA και του Συνεδρίου της Ολλανδικής Προεδρίας.

Μια ομάδα σαν καμία άλλη

Η Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας διανύει τον πέμπτο χρόνο της ζωής της, μιας ζωής πλούσιας σε γυναικείες φωνές. Με τις εβδομαδιαίες της συναντήσεις μπόρεσε να προσφέρει σε κάθε λεσβία μια θέση σ' έναν ανοιχτό κύκλο. Η Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας συναντιέται κάθε Τρίτη στις 20:30 στο Φεμινιστικό Κέντρο (Ερεσσού 12, Εξάρχεια) και κρατάει το μπαρ στο Αντιρατσιστικό Στέκι (Τσαμαδού 13 - Εξάρχεια) κάθε δεύτερη Πέμπτη.

e-mail: lesbiangroup@hotmail.com web: http://clubs.pathfinder.gr/lesviakiomadaathinas

Επιτέλους νομοσχέδιο για την προστασία των ομοφυλόφιλων στην εργασία

Κατατέθηκε τελικά στη Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου μια πρόταση νόμου για την καταπολέμηση των διακρίσεων, βασισμένη σε δύο κοινοτικές οδηγίες. Η χώρα μας είναι η προτελευταία από τα 25 κράτη μέλη που προβαίνουν στην ενσωμάτωση αυτών των οδηγιών, ενώ είχε ήδη κινηθεί διαδικασία παραπομπής της προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της καθυστέρησης αυτής. Το νομοσχέδιο καλύπτει τον σεξουαλικό προσανατολισμό όσον αφορά την εργασία και την απασχόληση και διασφαλίζει τους ομοφυλόφιλους εργαζομένους από διακρίσεις εις βάρος τους. Σε σύγκριση με το σχέδιο νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης, το παρόν νομοσχέδιο περιλαμβάνει δύο σημαντικές βελτιώσεις: προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες (φυλάκιση) και αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο με απλό προεδρικό διάταγμα να επεκταθεί το πεδίο προστασίας που προβλέπει το νομοσχέδιο πέραν της εργασίας και απασχόλησης.

Περισσότερα για τις οδηγίες: βλ. 10% Ιουνίου/Ιουλίου

Πολύχρωμος Πλανήτης

Ένα από τα προβλήματα στην Ελλάδα όταν έψαχνε κανείς βιβλία που να αφορούν τους γκέι άντρες και γυναίκες ήταν η έλλειψη σχετικών τμημάτων στα βιβλιοπωλεία, ακόμα και τα μεγάλα. Το κενό αυτό έρχεται να το καλύψει το πρώτο ΛΟΑΤ βιβλιοπωλείο, όπου κανείς μπορεί να βρει σχεδόν ολόκληρη την ομοφυλοφιλική βιβλιογραφία στα Ελληνικά, καθώς και επιλεγμένους τίτλους σε άλλες γλώσσες. Το βιβλιοπωλείο ονομάζεται Πολύχρωμος Πλανήτης και είναι μία από τις δραστηριότητες του ομώνυμου νεοσυσταθέντος εκδοτικού οίκου, ο οποίος θα εκδίδει βιβλία, λογοτεχνικά και μελέτες, που να αφορούν τη γκέι, λεσβιακή και τρανσέξουαλ κοινότητα. Πολύ ενδιαφέρον και χρηστικό είναι και το site (www.colourfulplanet.com), όπου κανείς μπορεί να βρει εύκολα το βιβλίο που επιθυμεί. Πολύχρωμος Πλανήτης: Αντωνιάδου 6 & Πατησίων, 210 8826600).

Βοών και κράζων

"Σε ποιο κατάντημα έχει φθάσει σήμερα η ανθρωπότητα, η οποία αυτό που είναι αμαρτία βοώσα και κράζουσα, θέλει να την καλύψει. Να μη λέμε, να μη μιλάμε γιατί ενοχλούνται αυτοί που έχουνε το κουσούρι, γιατί θέλουνε όλοι οι άλλοι να το παραδεχθούν ως μια φυσιολογική κατάσταση." Με αυτά τα λόγια τοποθετήθηκε ο αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στο θέμα της ομοφυλοφιλίας. Δε μας εκπλήσσει η επίσημη θέση της Εκκλησίας, η οποία έτσι κι αλλιώς παραμένει ακλόνητη και μαρμαρωμένη (όπως και τόσα άλλα μέσα σ' αυτήν), παρά την πάροδο 20 αιώνων.

Δεν περιμέναμε να σεβαστεί ο αρχιεπίσκοπος (κατά το "ο αναμάρτητος τον λίθον βαλέτω", ή κατά το "μη κρίνετε ίνα μη κριθείτε") τους ομοφυλόφιλους λαϊκούς -οι περισσότεροι από τους οποίους ούτως ή άλλως έχουν γραμμένες τις εξόχως ενδιαφέρουσες απόψεις του στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Τουλάχιστον όμως υποθέταμε ότι θα είχε το τακτ ή έστω τη διπλωματικότητα να μη φτύνει κατάμουτρα τις χιλιάδες ομοφυλόφιλων κληρικών, αδελφών του εν Θεώ.

Εκτός βεβαίως, αν αγνοεί την ύπαρξή τους, πράγμα πολύ πιθανόν, αν ο αρχιεπίσκοπος κατοικεί στον Άρη. Και σ' αυτή την περίπτωση όμως δεν παύουμε να αναρωτιόμαστε, έστω ρητορικά, σε ποιο κατάντημα έχει περιέλθει σήμερα η Εκκλησία της Μισής Ελλάδος, της οποίας η ύστατη παραγωγική ενασχόλησις είναι το τι κάνουν οι (υπόλοιποι) άνθρωποι στις κρεβατοκάμαρές τους...

Αλλά τελικά, "ουδέν προς ημάς". Με δεδομένη την ακόρεστη ανάγκη του να τοποθετείται επί παντός επιστητού και να εξαπολύει μύδρους δίκην Γενικού Εισαγγελέως, ο κ. Χριστόδουλος έχει επιτύχει να του αποδοθεί πανηγυρικά το ακαταλόγιστο των λόγων και των πράξεων.

Συνεχίστε ελεύθερα να βάλλετε λίθους "βοών και κράζων" μακαριότατε, ως μόνος ακουσούριαστος. Εμείς μακροθύμως σας συγχωρούμε και σας ανεχόμαστε.