10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Αποστολή

Gay Δύναμη

του Δημήτρη Τσαμπρούνη

Όλοι ακούσαμε το θόρυβο της πτώσης Buttiglione, αλλά λίγοι ξέρουμε ποιος την υποκίνησε.

Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα της υποψηφιότητάς του, η International Lesbian and Gay Association (ILGA) άσκησε πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα την ξεγύμνωσή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακολούθησε η θύελλα αντιδράσεων ύστερα από τη δήλωσή του ότι η θέση της γυναίκας είναι περίπου στις κατσαρόλες και των γκέι και λεσβιών στην κόλαση. Η ILGA παρακολούθησε στενά την ιστορία, θέτοντας τους εκπροσώπους της Ευρωβουλής προ των ευθυνών τους.

Το φετινό ετήσιο πανευρωπαϊκό συνέδριο της ILGA διεξάχθηκε σε ιστορικές στιγμές όχι μόνο για την ΕΕ αλλά και το ομοφυλοφιλικό κίνημα, αφού κατά τύχη τις ίδιες μέρες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Barroso απέσυρε για πρώτη φορά στα χρονικά της Ένωσης επίτροπό του, μπροστά στον κίνδυνο να καταψηφιστεί όλη η Επιτροπή. Το συνέδριο είχε τον τίτλο: "Coming Out to the EU", με αφορμή την πρόσφατη διεύρυνση. Σε αυτό συμμετείχαν 220 ακτιβιστές και ακτιβίστριες από 46 χώρες της Ευρώπης. Η ILGA είναι μια παγκόσμια οργάνωση εθνικών και τοπικών ομάδων με κύριο στόχο την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για ομοφυλόφιλα, αμφιφυλόφιλα και τρανσεξουαλικά (τρανστζέντερ) άτομα σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1978 και αριθμεί πάνω από 400 οργανώσεις-μέλη διεθνώς. Η ILGA-Europe είναι το ευρωπαϊκό τμήμα της οργάνωσης, με έδρα τις Βρυξέλλες, και έχει επίσημο ρόλο ως συμβουλευτικό όργανο στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η κυριότερη οικονομική πηγή της είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οικοδέσποινα της διοργάνωσης ήταν η οργάνωση Hatter, η οποία εδρεύει στη Βουδαπέστη, ενώ τις εργασίες του τετραήμερου συνεδρίου άνοιξαν η Υπουργός Ίσων Ευκαιριών της Ουγγαρίας κ. Kinga Goncz και ο εκπρόσωπος της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ κ. Joop Verboom. Σε πάνω από 30 εργαστήρια και συζητήσεις και στη διάρκεια 5 ημερών, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων που παραβρέθηκαν εκεί συζήτησαν ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως θεσμικές παρεμβάσεις, πορεία των διακρίσεων, στρατηγικός σχεδιασμός της οργάνωσης, στρατηγικές εύρεσης πόρων των οργανώσεων, ομοφοβία-ευαισθητοποίηση και καταπολέμηση, καθώς και θέματα τρανσεξουαλικών / τρανστζέντερ. Από τις πιο συγκινητικές στιγμές του συνεδρίου ήταν όταν η ILGA τίμησε την προσφορά της πρώην ευρωβουλευτού των Ολλανδών Σοσιαλιστών, κ. Joke Swiebel για την καταλυτική και τριαντάχρονη προσφορά της στο ευρωπαϊκό LGBT κίνημα.

Ο προβληματισμός που κυριάρχησε στο συνέδριο ήταν πώς η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων μπορεί να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι πρώην ανατολικές χώρες έχουν σημειώσει μεγάλες προόδους στον τομέα των δικαιωμάτων και της καταπολέμησης των διακρίσεων, αν και πολλές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η γείτονα Βουλγαρία διαθέτει πλέον ένα από τα πληρέστερα και πιο σύγχρονα νομικά εργαλεία για την καταπολέμηση των διακρίσεων. Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πλην Ελλάδας, γκέι και λεσβιακές οργανώσεις παίρνουν αδρές χορηγήσεις για προγράμματα, είτε από την ΕΕ, είτε από τα κράτη τους ή ακόμη και από κοινωφελή ιδρύματα.

Από ελληνικής πλευράς εκπρόσωπο έστειλε η ΟΛΚΕ, ενώ παρών ήταν και ο δικηγόρος κ. Πέπονας. Η αντιπροσωπεία της ΟΛΚΕ μίλησε για τις ελληνικές ιδιαιτερότητες, οι οποίες δυστυχώς είναι εν πολλοίς άγνωστες ("μα εσείς δεν την εφηύρατε;!;"), διατύπωσε τις δυσκολίες που υπάρχουν στη χώρα μας και εξέφρασε την επιθυμία να πάψει ο διαχωρισμός που γίνεται μεταξύ πρώην ανατολικών χωρών και "άλλων", μιας και η χώρα μας, αναφορικά με την κατάσταση γκέι και λεσβιών ανήκει μάλλον στην… Άπω Ανατολή της Ευρώπης.

Το επόμενο πανευρωπαϊκό συνέδριο θα διοργανωθεί τον Οκτώβριο του 2005 στο Παρίσι.