10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Πρόσωπο

Δήμητρα Παξινού

Δε χρειάζεται να τρελαθούμε κιόλας!

η Δήμητρα Παξινού μιλά στην Τζίνα Καλοβυρνά

Τα στερεότυπα είναι σαν τα σπυράκια· βγαίνουν εκεί που δεν τα περιμένεις και σε φέρνουν πάντα σε δύσκολη θέση. Η Δήμητρα Παξινού κάνει καθαρισμό στερεοτύπων στο 10%.

Γνωρίζοντας τη Δήμητρα Παξινού φρενάρεις απότομα μπροστά στις προκατασκευασμένες ιδέες που έχεις για τις τρανσέξουαλ. Συναντηθήκαμε στο Hungrybar μια Κυριακή απόγευμα του Γενάρη. Δεν είχα πολλή όρεξη να πάω, γιατί ήθελα να μείνω με την παρέα μου που θα παίζαμε επιτραπέζια. «Θα την ξεπετάξω στα γρήγορα και θα γυρίσω» δήλωσα φεύγοντας. Η Δήμητρα Παξινού, όμως, δεν είναι άνθρωπος που ξεπετιέται στα γρήγορα κι αυτό είναι κάτι που παρατηρείς μόλις την αντικρίσεις και επιβεβαιώνεις μόλις συζητήσεις μαζί της.

Δήμητρα, τράβηξες τα φώτα της δημοσιότητας επειδή ήσουν υποψήφια για το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για τη συμμετοχή σου στην ταινία του Βασίλη Κατσίκη CC TV, η οποία διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ήταν η πρώτη σου ταινία;

Ασχολούμαι με το θέατρο εδώ και έξι χρόνια στη Θεσσαλονίκη· συμμετείχα σε μια θεατρική ομάδα και είχαμε ανεβάσει παραστάσεις, αλλά σε πιο ερασιτεχνικό επίπεδο. Η ταινία πήρε πάρα πολύ καλές κριτικές και το βραβείο κριτικών. Ήταν πολύ μεγάλη τιμή για μένα το ότι βρέθηκα υποψήφια με άλλα μεγάλα ονόματα, δεδομένου ότι ήταν η πρώτη ταινία που έκανα.

Υποδύθηκες μια τρανσέξουαλ. Περιέχει βιογραφικά στοιχεία σου η ταινία;

Η υπόθεση της ταινίας είναι μια βιντεοκάμερα, η οποία έχει χαλάσει και καταγράφει ό,τι θέλει αυτή ενώ ταξιδεύει σε διάφορες χώρες και περνάει από πολλά χέρια. Κάποια στιγμή φτάνει και στα δικά μου χέρια και καταγράφει την ιστορία του δικού μου χαρακτήρα. Εμπεριέχει ορισμένα στοιχεία δικά μου, αλλά η ιστορία της ταινίας δεν ανταποκρίνεται στη δική μου· ο χαρακτήρας περνάει διάφορα άσχημα πράγματα που ευτυχώς δεν πέρασα εγώ.

Πιστεύεις ότι θα σου ανοίξει πόρτες η δημοσιότητα που είχες;

Ναι, το νομίζω, αλλά όχι επειδή είμαι η Δήμητρα και είμαι τρανσέξουαλ. Αν μου ανοίξει πόρτες θα είναι επειδή είμαι ηθοποιός, ήμουν υποψήφια για το βραβείο και συνεχίζω τα επαγγελματικά μου βήματα στο θέατρο και την τηλεόραση. Μετά από τη δημοσιότητα, έκανα κάποιες επαφές και σύντομα μάλιστα θα συμμετάσχω σε ένα θεατρικό έργο, το Βανίλια, το οποίο θα ανέβει γύρω στις 20 Φεβρουαρίου. Πιστεύω ότι είναι ένα καλό ξεκίνημα και ότι θα συνεχίσω έτσι, γιατί μου αρέσει πολύ το θέατρο. Πάντως, πρέπει να προσέχεις πολύ τις επιλογές σου μετά από ένα τέτοιο μπαμ στην τηλεόραση, γιατί όσο εύκολα μπορείς να βγεις στην τηλεόραση, εξίσου εύκολα μπορείς να χαθείς, γιατί η τηλεόραση καίει πρόσωπα.

Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ακούστηκες περισσότερο για τις υποκριτικές ικανότητες. Δυστυχώς κάποιες εκπομπές της μεσημβρινής ζώνης επέλεξαν να ασχοληθούν σχεδόν μόνο με τη σεξουαλική σου ταυτότητα. Αυτό πιστεύεις ότι θα σου επιφέρει συνέπειες επαγγελματικά ή προσωπικά;

Από τη στιγμή που είμαι αυτή που είμαι, δε γινόταν να μη βγει το θέμα στην επιφάνεια. Το καλό είναι ότι η αντιμετώπιση του κόσμου ήταν πάρα πολύ θετική. Δεν εστιάζουν τόσο πολύ στη σεξουαλική μου ταυτότητα. Το κακό είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ταμπέλα και ο κόσμος είναι «προκατειλημμένος» θετικά ή αρνητικά. Ωστόσο, φαίνεται πως αυτό τείνει να ξεπεραστεί και πλέον αρχίζουν να με βλέπουν και να με κρίνουν ως ηθοποιό – πάνω απ' όλα σαν άνθρωπο βέβαια. Μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένη απ' όλη την αντιμετώπιση.

Θεωρείς ότι η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει πολλά;

Ναι πιστεύω ότι είναι πιο ανοιχτόμυαλη, αν και σίγουρα υπάρχει κάποιο ταμπού. Ξέρεις όμως; Πάνω απ' όλα σημασία έχει τι άνθρωπος είσαι. Αυτό μετράει. Οτιδήποτε και να είσαι, όταν είσαι άνθρωπος που βγάζεις θετική ενέργεια, πιστεύω ότι εισπράττεις το ανάλογο από τον κόσμο.

Εσύ όταν συνειδητοποίησες αυτή την ιδιαιτερότητα, σου ήταν εύκολο να είσαι ανοιχτή προς τον έξω κόσμο, την οικογένειά σου;

Το συνειδητοποίησα πολύ μικρή και προσπάθησα να το φέρω εκεί που θέλω, εκεί που έπρεπε να είναι. Εννοείται ότι τα πρώτα χρόνια ήταν λίγο δύσκολα, αλλά μπορώ να πω ότι είμαι πολύ τυχερή σε αυτό, γιατί η οικογένειά μου με βοήθησε και με στήριξε. Με βλέπει θετικά και δεν είχα καμία άσχημη κατάληξη, να μπλέξω κάπου που δεν πρέπει. Έτσι μπόρεσα να ζήσω φυσιολογικά, να δουλεύω, να έχω τις παρέες μου, να κάνω ό,τι κάνει ένας άνθρωπος.

Αν είχες άλλη δουλειά θα ήταν πιο δύσκολο, δεδομένου ότι ο καλλιτεχνικός κόσμος θεωρείται πιο ανοιχτόμυαλος;

Έχω κάνει και άλλες δουλειές. Στις περισσότερες δουλειές δεν γνώριζαν για μένα και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Δεν ξέρω πώς θα ήταν τα πράγματα εάν γνώριζαν ποια είμαι και τι είμαι. Εντούτοις, έχω εργαστεί με ανθρώπους που δεν γνώριζαν και μετά που το έμαθαν, δε δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα διότι ήμουν σωστός άνθρωπος. Πάνω απ' όλα έχει να κάνει με το τι άνθρωπος είσαι. Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα ότι τελικά τα άτομα που κάνουν διόρθωση αλλαγής φύλου δε χρειάζεται να καταλήξουν στο πεζοδρόμιο. Μια προσπάθεια χρειάζεται.

Στην Ελλάδα γίνονται τέτοιες επεμβάσεις;

Απ' ό,τι ξέρω γίνονται, αλλά για να είσαι σίγουρη ότι θα πάνε όλα καλά, πρέπει να πας στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα καλύπτεται η εγχείριση;

Όχι, απ' όσο ξέρω. Σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού, ωστόσο, μέρος των εξόδων καλύπτεται από το ταμείο ασφάλισής σου.

Για κάποιες γυναίκες που γεννιούνται συμπτωματικά άντρες πιστεύεις ότι πρέπει να προχωρήσουν σε επέμβαση;

Δε θέλω να είμαι το παράδειγμα ή να γίνω πρότυπο. Πρέπει να το κάνουν μόνο εάν είναι 100% σίγουρες, εάν δηλαδή αισθάνονται πραγματικά ότι είναι σε λάθος σώμα και θέλουν να βρουν την ταυτότητά τους. Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις που ταλαντεύονται και μετά συμβαίνει ένα άσχημο σκαμπανέβασμα.

Τι αντιδράσεις εισπράττεις τώρα που είσαι αναγνωρίσιμο πρόσωπο;

Δεν είχα αρνητικές αντιδράσεις. Βέβαια, δεν έχω καταφέρει ακόμα να ζήσω με τα λεφτά από το θέατρο, και αναγκάζομαι κι εγώ να δουλεύω σ' ένα απλό καφέ, όπως πολλοί νέοι ηθοποιοί. Στο εν λόγω καφέ δούλευα πριν γίνει όλη αυτό το θέμα με την ταινία και το θετικό είναι ότι η αντιμετώπιση παραμένει πάρα πολύ καλή απ' όλους, τα αφεντικά μου, τον κόσμο… Θα ήθελα πραγματικά όμως κάποια στιγμή να μπορώ να συντηρούμαι από αυτό που με εκφράζει. Κι αν κάποια στιγμή δεν καταφέρω να σταθώ σε αυτό το χώρο, γιατί λαμβάνω υπόψη όλα τα ενδεχόμενα, δεν έγινε τίποτα. Εγώ προσπάθησα, έφτασα εκεί που μπορούσα. Δε χρειάζεται να τρελαθούμε κιόλας!

Σε βλέπω πολύ εξοικειωμένη, πολύ άνετη. Είναι πραγματικά τόσο εύκολο;

Γενικά δεν μπορώ να μιλήσω. Εγώ προσωπικά είμαι πολύ άνετη με το συγκεκριμένο θέμα, επειδή από πολύ μικρή ήξερα τι θέλω να είμαι και όλα πήραν το δρόμο τους πολύ φυσιολογικά. Ίσως βέβαια είμαι και τυχερή λόγω κατασκευής. Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Μη φανταστείς όμως ότι δεν υπήρξαν στιγμές που πέρασα κι εγώ δύσκολα. Είχα την υποστήριξη των γονιών μου, αλλά υπήρξαν στιγμές που πάλεψα, κουράστηκα, πόνεσα, αλλά χαίρομαι γιατί κατάφερα να φτάσω εκεί που θέλω.

Στην προσωπική σου ζωή;

Σε ορισμένες από τις σχέσεις μου δεν το καταλάβαιναν, αλλά ήθελα εγώ να τους δώσω να καταλάβουν, γιατί θέλω σε μια σχέση να είμαι αληθινή. Δε θα μπορούσα να κρυφτώ. Υπήρξαν φορές που αντιμετώπισα απόρριψη· άλλες φορές τα πράγματα κύλησαν ομαλά. Έχει να κάνει με τον κάθε άνθρωπο, ανάλογα με το πόσο έχει ξεπεράσει τα ταμπού του και σε βλέπει ως άνθρωπο.

Καταρχάς είναι κάτι που δε φαίνεται.

Πάνω απ' όλα είναι αυτό, σίγουρα, αλλά καλώς ή κακώς κουβαλάς το παρελθόν σου, είναι κομμάτι του εαυτού σου. Όταν έχεις κάτι τέτοιο, πρέπει να το μοιραστείς με τον άνθρωπό σου γιατί είναι καλύτερο να το μάθει από σένα, παρά από αλλού γιατί μπορεί να μαθευτεί με άσχημο τρόπο. Από κει και πέρα, εάν ο άλλος σε θέλει, σε θέλει για αυτό που είσαι πραγματικά. Ήταν ένα λάθος το οποίο διορθώθηκε και προχωράμε.

Μέχρι τώρα είμαι αρκετά ικανοποιημένη με τις σχέσεις μου. Αυτό το διάστημα είμαι με κάποιον άνθρωπο και στο μέλλον θα ήθελα να κάνω οικογένεια. Μου λείπει αυτό το κομμάτι. Ξέρεις τι; Κατάφερα να κάνω αυτό που ήθελα σαν άνθρωπος, να βρω την ταυτότητά μου. Κατάφερα ν' αναγνωριστώ μέσα από τη δουλειά μου. Θέλω πλέον να κάνω μια σωστή σχέση και να φτάσω κάποτε και στο γάμο.

Τι ισχύει νομικά;

Νομικά είμαι γυναίκα· νομικά μπορώ να κάνω κι εγώ ό,τι κι εσύ.

Με το καλό λοιπόν!