10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Είδηση

Καλύτερα δε γίνεται

του Δημήτρη Τσαμπρούνη

Η αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών ήρθε ένα βήμα πιο κοντά και στην Ελλάδα, αφού η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) υποστηρίζει τα αιτήματά μας.

Πρόκειται για την πιο σημαντική επιτυχία των γκέι αντρών και γυναικών σε επίπεδο θεσμικών παρεμβάσεων τα τελευταία χρόνια. Η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) και ο Τομέας Σεξουαλικής Ταυτότητας της Διεθνούς Αμνηστίας συνεργάστηκαν στενά και τον περασμένο Δεκέμβριο κατόρθωσαν να πείσουν την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), που είναι ανεξάρτητη αρχή παρά τω πρωθυπουργώ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να ψηφίσει υπέρ όλων των αιτημάτων μας. Στο φάκελο της αίτησής της, η ΟΛΚΕ είχε συμπεριλάβει αναλυτική νομική τεκμηρίωση για την επέκταση του πολιτικού γάμου για άτομα του ίδιου φύλου. Τις θέσεις της ΟΛΚΕ στη συνεδρίαση της ΕΕΔΑ υποστήριξαν ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος και η Ειρήνη Πετροπούλου.

Η ΕΕΔΑ αποδέχθηκε σχεδόν ομόφωνα τα αιτήματα της Διεθνούς Αμνηστίας και της ΟΛΚΕ για την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των γκέι αντρών και γυναικών. Σκληρή μάχη έδωσαν οι εκπρόσωποι της ΟΛΚΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς και οι «σύμμαχοί» μας στην ΕΕΔΑ να πείσουν για την ανάγκη αναγνώρισης του πολιτικού γάμου. Η μάχη κερδίθηκε, αφού η πρόταση για αναγνώριση του πολιτικού γάμου για άτομα του ίδιου φύλου υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (18 υπέρ 3 κατά). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού ψήφισε υπέρ όλων των θέσεων. Η ΕΕΔΑ έχει ήδη αποστείλει στα αρμόδια υπουργεία και στον πρωθυπουργό της χώρας τις προτάσεις της, τις οποίες παρουσιάζουμε συνοπτικά παρακάτω:

  • Επέκταση του αντιρατσιστικού νόμου 927 ώστε να περιλαμβάνεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός
  • Κατάργηση του άρθρου 347 του ΠΚ (βλ. τεύχος 6 του 10%).
  • Ευαισθητοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) για εκπομπές όπου προσβάλλονται γκέι και λεσβίες
  • Συστάσεις προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με αιχμή του δόρατος την εκπαίδευση των αστυνομικών για την ευαισθητοποίησή τους απέναντι σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού
  • Παροχή ασύλου λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού
  • Εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία με ισότιμη αντιμετώπιση του κάθε σεξουαλικού προσανατολισμού καθώς και εξάλειψη διακρίσεων για τους εκπαιδευτικούς λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας κοινωνικού φύλου (τρανσέξουαλ άτομα)