10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Υγεία

Μη ειδική ουρηθρίτιδα

Όταν το πουλί μας τσούζει!

του Κύρου Κόκκα και του Ανδρέα Παπαρίζου

Η ουρηθρίτιδα είναι μια φλεγμονή της ανδρικής ουρήθρας, (του σωλήνα από τον οποίο περνούν τα ούρα και το σπέρμα) και μπορεί να προκληθεί από πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς και από αίτια που δεν σχετίζονται με το σεξ. Ως ‘μη ειδική ουρηθρίτιδα' (ΜΕΟ) ορίζεται η μορφή της που οφείλεται οποιοδήποτε άλλο αίτιο εκτός από γονόκοκκο ή χλαμύδια. Παρότι η ΜΕΟ μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε σεξουαλικά ενεργό άνδρα, είναι πιο συχνή σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.

Μετάδοση

Παρότι υπάρχουν μερικά σπάνια νοσήματα του οργανισμού που την προκαλούν, η ΜΕΟ οφείλεται τις περισσότερες φορές σε μόλυνση από διάφορα μικρόβια κατά το πρωκτικό, στοματικό και κολπικό σεξ, αν δεν χρησιμοποιηθεί προφυλακτικό. Οι τρεις αυτές κοιλότητες του σώματος φιλοξενούν πολλά εκατομμύρια μικροβίων, μερικά από τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ΜΕΟ. Η πάθηση δεν μεταδίδεται με το αίμα, το φιλί, τα χάδια, το κοινό μπάνιο, τις πετσέτες ή την τουαλέτα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ΜΕΟ εμφανίζονται περίπου μέσα σε μια εβδομάδα από τη μόλυνση, παρότι μερικές ερεθιστικές ουσίες, όπως το σαπούνι, μπορούν να την κάνουν να εμφανιστεί σχεδόν αμέσως. Υπολογίζεται ότι το 50% των ανδρών που έχουν ΜΕΟ δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα περιλαμβάνουν: πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση, συχνουρία και λευκό ή θολό έκκριμα από το στόμιο της ουρήθρας που παρατηρείται περισσότερο το πρωί και που λερώνει το εσώρουχο.

Προσοχή: Μην πιέζετε την ουρήθρα να βγάλει περισσότερο έκκριμα, γιατί κινδυνεύετε να την τραυματίσετε, να χειροτερέψουν τα συμπτώματα και να καθυστερήσει η αποθεραπεία.

Διάγνωση

Η εξέταση για τη ΜΕΟ δεν είναι επώδυνη και περιλαμβάνει εξέταση των γεννητικών οργάνων, λήψη εκκρίματος από την ουρήθρα και καλλιέργεια των πρώτων πρωινών ούρων (που έχουν ληφθεί στο μέσον της ουρήσεως). Τα οριστικά αποτελέσματα μπορεί να χρειαστούν μέχρι μία εβδομάδα για να βγουν.

Θεραπεία

Η ΜΕΟ θεραπεύεται με αντιβιοτικά . Είναι σημαντικό να πάρει κανείς τη θεραπεία μέχρι τέλους για να εξασφαλίσει την πλήρη ίαση και να αποφύγει υποτροπές. Τα συμπτώματα μπορεί να εξακολουθήσουν τις πρώτες μέρες της θεραπείας, γιατί χρειάζεται λίγος χρόνος για να δράσει το αντιβιοτικό. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι σημαντικό να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή, καθώς και η κατανάλωση οινοπνεύματος (ερεθίζει την ουρήθρα).

Ενδέχεται να είναι απαραίτητο να πάρει και ο σεξουαλικός σας σύντροφος αντιβίωση για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της νόσου. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά. Μετά τη λήξη της θεραπείας πρέπει να γίνει επίσκεψη στον γιατρό, γιατί ίσως χρειάζεται να συνεχιστεί η αγωγή.

Αν η ΜΕΟ μείνει αθεράπευτη σε άτομο προσβλημένο από τον HIV το κάνει πιο μεταδοτικό, γιατί μέσα από τις πληγές που προκαλούνται λόγω της ουρηθρίτιδας στο εσωτερικό της ουρήθρας αυξάνεται το ποσό του ιού που περνά στο σπέρμα του. Για τον ίδιο λόγο ένα άτομο με μη θεραπευμένη ΜΕΟ μπορεί να μολυνθεί ευκολότερα από τον HIV, αν κάνει ενεργητικό σεξ χωρίς προφυλακτικό.

Προφύλαξη

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη ΜΕΟ είναι η χρήση προφυλακτικού στο πρωκτικό, στοματικό ή κολπικό σεξ. Όλοι όσοι είναι σεξουαλικώς δραστήριοι είναι έξυπνο να κάνουν περιοδικά εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και για ΜΕΟ.