10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Γυναίκες άλλες

Έλα να κάνουμε βλέμματα

Πώς φλερτάρουν οι γυναίκες μεταξύ τους

της Δήμητρας Μακατσώρη

Στο ερώτημα «πώς φλερτάρουν οι γυναίκες», χωρούν δύο απαντήσεις. Η πρώτη είναι: «κανονικά, όπως όλος ο κόσμος». Και η άλλη λέει ότι «όπου υπάρχουν πολλά οιστρογόνα, αργεί να ξημερώσει». Κυριολεκτικά.

Αν είσαι γυναίκα, γκέι και ψάχνεσαι είσαι το target-group μας. Υπάρχουν δύο παράμετροι, η πρώτη είναι το «πού» και η δεύτερη το «πώς». Το πρώτο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποια για να συναντήσει άλλες γυναίκες με τα ίδια ενδιαφέροντα είναι να πάει σ' ένα γκέι-μπαρ.

«Είναι χάλια. Μιζέρια και βάλε. Ηλίθιες, κομπλεξικές λεσβίες, που τηρούν ευλαβικά όλα τα στερεότυπα και ζουν δυο δεκαετίες πίσω· ούτε απ' έξω θέλω να περνάω!» ξεσπαθώνει η Ελένη, 39.

Στον αντίποδα, η Λίνα 23, ως νεότερη ίσως, είναι πιο χαλαρή:

«Εμένα μου αρέσουν τα γκέι μπαρ· μπορώ να γνωρίσω κόσμο, να εκφραστώ πιο ελεύθερα, να φιλήσω την καλή μου, να φλερτάρω, να χορέψω».

Το περιβόητο χάσμα γενεών;

Η αλήθεια είναι ότι τα λεσβιακά μπαρ έχουν κατηγορηθεί για πολλά: από έλλειψη αισθητικής έως απαράδεκτη συμπεριφορά τόσο των ιδιοκτητών (που συνήθως αρνούνται πεισματικά ότι το μαγαζί τους είναι γκέι), όσο και των θαμώνων.

«Παλιά, στα μπαρ πήγαινες, έβλεπες ένα κορίτσι, το κερνούσες ένα ποτό ή σε κερνούσε, μιλούσες, γνώριζες και την παρέα του, χόρευες πάνω στο μπαρ και στο τέλος ξημερωνόσουν τύφλα σε κάποια αγκαλιά. Τώρα, βλέπεις μόνο πλάτες. Στημένες γκόμενες, ωραίες αλλά άκαυλες, νομίζεις ότι έχουν καταπιεί ολόκληρο το μανάβικο, όχι ένα αγγούρι μόνο», παραπονιέται η Μελίνα, 38.

Έχει αλλάξει ο τρόπος που γίνεται πια το κονέ; Η Τζένη, 26 ετών, είναι σαφής:

«Με το βλέμμα. Κοιτάς, ίσα να τσιμπήσει η άλλη και μόλις δεις ανταπόκριση, ανελέητο φτύσιμο. Πας, της μιλάς και μετά πάλι φτύσιμο».

Δηλαδή, με το στόμα λες πάντα «όχι» ενώ με όλα τα υπόλοιπα λες «ναι»! Μήπως θα ήταν πιο απλό να πεις σε κάποια ότι σου αρέσει;

«Όλα γίνονται, απλά οι γυναίκες θέλουν παραμύθιασμα, απόρριψη, καψούρα. Είναι πιο εγκεφαλικές, περισσότερο της ανάλυσης, το σκέφτονται πολύ το πράγμα» εξηγεί η Σοφία, 30.

Εκτός από τα γκέι-μπαρ υπάρχουν κι άλλα μονοπάτια, με κυρίαρχο το Διαδίκτυο αλλά κυρίως για τις νεαρότερες γυναίκες.

«Την πρώτη μου επαφή με γυναίκα την έκανα μέσω τσατ» εκμυστηρεύεται η Κατερίνα, 18.

Πολλές γυναίκες στην ηλικία της χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως εύκολο και άμεσο τρόπο να γνωρίσουν ανθρώπους, αλλά σε γενικές γραμμές φαίνεται πως οι γκέι άντρες το προτιμούν περισσότερο από τις γυναίκες. Φαίνεται ότι στο Διαδίκτυο ισχύει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό το χάσμα γενεών. Η Στέλλα, 27 ετών, μας λέει την άποψη της:

«Μια γνωστή μου γνώρισε μέσω Ίντερνετ μια κοπέλα και τώρα είναι αρκετά χρόνια μαζί. Εγώ δεν θα το έκανα ποτέ. Ντρέπομαι λίγο, ειδικά αγγελία δεν υπάρχει περίπτωση να έβαζα. Ομολογώ ότι έχω χαζέψει λίγο τα προφίλ και όλες ζητάνε τρυφερότητα, συντροφικότητα, κάποια με χιούμορ και διάθεση για σινεμά και εκδρομές. Όπου ακούω τέτοια με πιάνουν τα γέλια. Φαντάζομαι τίποτα χοντρές άσχημες, κλεισμένες χρόνια σπίτι τους αγάμητες μέχρι θανάτου, που το Ίντερνετ έδωσε νόημα στη ζωή τους».

Τη ρωτώ λοιπόν: «όλες οι φίλες σου είναι χοντρές και αγάμητες ή μήπως οι χοντρές δεν έχουν δικαίωμα στην αγάπη;» Η Στέλλα απαντά:

«Η αλήθεια είναι ότι αρκετές τα έχουν τα κιλάκια τους. Φυσικά και έχουν δικαίωμα στην αγάπη, αλλά όχι στη δική μου».

Πώς φλερτάρουν τα κορίτσια;

«Καταρχάς, εκτός γκέι-μπαρ» απαντά η Στέλλα. «Ποτέ δεν έχω κάνει σχέση μέσα από μαγαζιά, μόνο τίποτα χαζά φλερτ, βλέμματα και τέτοια, όλες μου οι σχέσεις ήταν από παρέες, φίλες κοινών γνωστών».

Αυτό με τις παρέες παίζει πολύ γενικά και είναι κάτι που επιβεβαιώνουν σχεδόν όλες οι γυναίκες που αγαπούν γυναίκες: οι παρέες αποτελούν ίσως τον καλύτερο τρόπο γνωριμιών. Σε σπίτια, σε πάρτυ, σε εκδρομές, σε εστιατόρια, σε μπαρ, στη δουλειά. ανάμεσα σε ποτό, φαγητό, χαβαλέ ή υπαρξιακές συζητήσεις μπορεί να πέσει ένα βλέμμα, ένα χαμόγελο, ένα άγγιγμα.

«Οι λεσβιακες παρέες δεν έχουν πολλά μυστικά αφού συνήθως όλες έχουν πάει μεταξύ τους» μας πληροφορεί η Mελίνα. «Είναι εντελώς οικογενειακή κατάσταση και μετά μαζεύονται όλες οι πρώην και περνάν μια χαρά, τρώγοντας, πίνοντας, κάνοντας μαζί διακοπές και ψάχνοντας γκόμενες».

Η εν λόγω «ενδογαμία» φυσικά δεν είναι χαρακτηριστικό των παρεών λεσβιών – αρκεί κανείς να παρατηρήσει οποιαδήποτε φοιτητοπαρέα. Εξάλλου, πάρα πολλές λεσβίες διατηρούν επαφή με τις πρώην, σε φιλικό πια επίπεδο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες, διευρυμένες παρέες. Όπως ανέφεραν πολλές γυναίκες-μέλη της Λεσβιακής Ομάδας Αθήνας:

«Είναι αξία της λεσβιακής ταυτότητας να διατηρούνται οι σχέσεις και μετά το χωρισμό, γιατί ούτως ή άλλως η σχέση δεν αφορά μόνο το σεξ».

Είναι τα μπαρ, το Διαδίκτυο και οι παρέες οι μοναδικοί τρόποι γνωριμιών; Ρωτώντας την Αλεξάνδρα, 34 ετών, ανακαλύπτω και άλλους:

«Εγώ γνώρισα τη γυναίκα της ζωής μου σ' ένα σεμινάριο λογιστικής, δηλαδή σ' ένα εντελώς άσχετο περιβάλλον και αντικείμενο. Καθίσαμε δίπλα και πιάσαμε την κουβέντα. Από την αρχή ένιωσα αυτό το συναίσθημα του "κάτι τρέχει εδώ". Θυμάμαι πως απέφευγε να με κοιτάξει στα μάτια. Στο τέλος ανταλλάξαμε τηλέφωνα και όλα πήγαν μια χαρά».

Εμπρός, λοιπόν, όλες για επαγγελματική κατάρτιση, γρήγορα!

Γενικά ο επαγγελματικός χώρος παίζει αρκετά, είτε για τους εργαζόμενους, είτε για ανθρώπους που συναλλάσσονται με μια συγκεκριμένη εταιρία ή υπηρεσία.

«Έχεις πάει στο ΙΚΕΑ; Μιλάμε για gay-parade κανονικό», μας ενημερώνει η Έλλη, 22.

Κι εγώ η αφελής που νόμιζα ότι στο ΙΚΕΑ πας μόνο για έπιπλα.

«Η αλήθεια είναι πως έχει ενδιαφέρον να συναντάς έξω, στον "κανονικό κόσμο", γυναίκες που κυρίως συναντάς στα λεσβιάδικα αλλά με τις οποίες δεν έχεις μιλήσει ποτέ. Υπάρχει μια συνομωσία σιωπής σ' αυτές τις περιπτώσεις, ένα βλέμμα του στυλ "ξέρω τι κάνεις τα βράδια και κάνω κι εγώ ακριβώς το ίδιο"».

Πάντως, κάτι που επιβεβαίωσαν πολλές γυναίκες είναι ότι τα μεγαλύτερα όργια γίνονται στα πιο άσχετα μέρη και κυρίως σε straight μέρη και αρκετές φορές με straight γυναίκες.

«Εγώ δουλεύω κατά καιρούς σε straight μαγαζιά. Δεν υπήρξε ούτε μια βραδιά που να μην μου την πέσουν γυναίκες, κυρίως straight και μάλιστα εν ψυχρώ. Δεν τήρησαν ούτε καν τα προσχήματα, κατευθείαν απ' τα μαλλιά και στη σπηλιά. Το κακό είναι πως άμα κολλήσει καμιά, δεν την ξεκολλάς με τίποτα. Μάλλον τους φαίνεται πολύ εξωτικό και καλτ το να καψουρευτούν μια γυναίκα» εκμυστηρεύεται η Βάνα, 44.

Μια άλλη γυναίκα μας διαφωτίζει:

«Στα straight μαγαζιά, οι γυναίκες είναι πιο απελευθερωμένες, γιατί δεν χαρακτηρίζονται, μπορούν να έχουν μια περιπέτεια κάτω από τη μύτη όλων».

Από την άλλη, όπως πολλές λεσβίες έχουν πάθει και μάθει, οι σεξουαλικές επαφές με straight γυναίκες έχουν πολύ ταλαίπωρη συνέχεια – για τους προφανείς λόγους.

Ανάμεσα στους χίλιους τρόπους να φλερτάρεις, υπάρχει κι ο εξής: σου αρέσει ένα κορίτσι και πας και του το λες. Τρως τα μούτρα σου ή τρως το κορίτσι. Όμως εδώ μιλάμε για οιστρογόνα στο τετράγωνο. Οι γυναίκες μεταξύ τους είναι παράφορες. Τα ζουν όλα στο κεφάλι τους πάρα πολύ με αποτέλεσμα να φτάνουν πολύ εύκολα στην υπερβολή. Ρώτα μια λεσβία αν έχει γίνει τύφλα για γκόμενα έστω μια φορά στη ζωή της. Θα σου απαντήσει οπωσδήποτε «ναι».

«Δεν είναι τυχαίο, που στα λεσβιακά μπαρ κυριαρχεί η ελληνική μουσική και όλες τραγουδούν για κάποιο νταλκά. Άλλες γράφουν ποιήματα, άλλες ξενυχτούν έξω από το σπίτι σου, άλλες γράφουν στους τοίχους «Μαρία σ' αγαπώ», άλλες ξοδεύουν όλη τους την περιουσία για να περάσουν μισή ώρα μαζί σου, άλλες πλακώνονται για την αγάπη τους με τους μνηστήρες, άλλες τινάζουν τη ζωή τους στον αέρα για μια βραδιά, όλες ανεξαιρέτως, ζητάν να ζήσουν έναν παράφορο έρωτα που δεν έχει ξαναγίνει» λέει η Μαρία, 33.

Σε μια πολύ καλή μου φίλη αρέσει να παίζουμε ένα αγαπημένο της παιχνίδι, το «έλα να κάνουμε βλέμματα». Το παιχνίδι έχει ως εξής: Προσποιούμαστε ότι πάμε κάπου και υπάρχουν πολλά κορίτσια όλα διαθέσιμα για φλερτ και περιπέτειες. Το πακέτο περιλαμβάνει: 1. βάδισμα στο χώρο, 2. τσεκάρισμα του στόχου, 3. βλέμμα γεμάτο υποσχέσεις, 4. άναμμα τσιγάρου όλο υπονοούμενο (για όσες το έκοψαν, λυπάμαι δεν έχω πρόταση) και 5. θανατηφόρα ατάκα που βάζει το κορίτσι σε αναμονή. Δεν ξέρω αν ποτέ θα εφαρμόζαμε στην πράξη όλες αυτές τις μπούρδες που λέμε, αλλά είναι απόλυτα χαλαρωτικό και σου ανεβάζει την αυτοπεποίθηση. Αν λοιπόν βρεθείτε σε κανένα μπαρ ή παρέα ή κατάστημα επίπλων που "όλες έχουν καταπιεί το μανάβικο ολόκληρο", ξεκινήστε με τα βλέμματα και περιμένετε ν' ανάψουν τα αίματα.