10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Athens Pride Festival

Περήφανα στην Αθήνα

Φεστιβάλ Περηφάνιας Ομοφυλόφιλων και στην Ελλάδα – για πρώτη φορά με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων!

του Δημήτρη Νάστου

Μα έχουμε λόγο να νιώθουμε περήφανοι που είμαστε γκέι και κάνουμε και φεστιβάλ περηφάνιας; Το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι δα κάνα κατόρθωμα! Σαφώς. Δεν νιώθουμε περήφανοι επειδή είμαστε γκέι, αλλά επειδή ζούμε με το κεφάλι ψηλά. Και όχι κακομοιριασμένοι από τη ντροπή που μας φορτώνουν οι άλλοι για το «κουσούρι» μας. Γιατί αν έχουμε ένα «κουσούρι» είναι η κλειστοφοβία.

Υπερήφανος: 1. Αυτός που έχει αυξημένο συναίσθημα αξιοπρέπειας. 2. Αυτός που έχει ένα συναίσθημα ικανοποίησης και χαράς για κάτι που απέκτησε ή που κατάφερε να κάνει, να δημιουργήσει. Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής

Στις 25 Ιουνίου, η πλατεία Κλαυθμώνος θα γεμίσει χρώματα και μουσικές. Μια μεγάλη πλειάδα εξαιρετικά δραστήριων εθελοντών, καθώς και πολλές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, οργανώνουν το Φεστιβάλ Περηφάνιας Αθήνας 2005. Μετά από χρόνια αφάνειας, θα δηλώσουμε με αξιοπρέπεια την παρουσία μας. Κι αυτή τη φορά, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, που παραχωρεί το χώρο της πλατείας.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου θα στηθούν πάγκοι με υλικό για τα γκέι δικαιώματα και το HIV/AIDS, εκθέσεις αφίσας και ζωγραφικής, ενώ το βράδυ θα παίξουν dj και θα γίνει ένα μεγάλο, ανοιχτό πάρτι.

«Κανείς δεν θα πατήσει,» ακούω ήδη τη μεμψιμοιρία. Εννοείται ότι δεν θα δούμε τα πλήθη που συγκεντρώνονται στο Παρίσι ή την Κολωνία, όπου πέρσι άγγιξαν το μισό εκατομύριο. Όμως είμαστε πολύ περισσότεροι από μια χούφτα ονειροπαρμένοι. Στην πλατεία Κλαυθμώνος δεν θα είμαστε μόνο εμείς, αλλά και οι σύμμαχοί μας – φίλοι, αδέρφια, άνθρωποι που μας αγαπούν όπως είμαστε. Στρέιτ, γκέι και όλα τα ενδιάμεσα.

Όταν πρωτοξεκίνησαν τα gay pride στην Ευρώπη υπήρχαν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες και χειρότερες συνθήκες από τις σημερινές στην Αθήνα. Αλλά μόνο διεκδικώντας μπορούμε να πετύχουμε κάτι. Τα δικαιώματα ποτέ δεν χαρίζονται. Στις 25 Ιουνίου ελάτε με τους φίλους σας. Για ν’ αποκτήσουμε στην Ελλάδα αυτά που ζηλεύουμε στο εξωτερικό.

Μπείτε στο www.gayhomes.net/athenspride για περισσότερες πληροφορίες και για το πώς μπορείτε να συμβάλετε στην οργάνωση του Φεστιβάλ, συμμετέχοντας σε μια ομάδα εργασίας (π.χ. φιλοξενία επισκεπτών, μπαρ, διακόσμηση, κτλ). Στείλτε email στο athens_pride@yahoo.gr ή τηλεφωνήστε στο 6932-927976 για περισσότερες πληροφορίες.

Το Athens Pride Festival 2005 το υποστηρίζουν: ACT-UP Δράσε, Ερμής Κολωνίας, Greek lesbians community Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Βία, Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος, Πρωτοβουλία Ομοφυλοφίλων Κατά της Καταπίεσης, Σαπφίδες, Σύνθεση – Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση για το HIV/AIDS, Σωματείο Αλληλεγγύης Τραβεστί Τρανσέξουαλ Ελλάδος, Αντιγόνη.

Χορηγοί επικοινωνίας: 10%, Antivirus, Απελευθέρωση, www.lesbian.gr, ILGA Ευρώπης, Πολύχρωμος Πλανήτης, www.sapphogr.net/athenspride.