10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Ρεπορτάζ

www.agoria.gr

ψώνια στον κυβερνοχώρο

του Κωνσταντίνου Ματσούκα

«Γεια, με λένε Μάνο. Πάνε δέκα ολόκληρα λεπτά από την τελευταία φορά που μπήκα να δω αν είχα μηνύματα και ποιος έχει δει το προφίλ μου στο τσατ. Αναρωτιέμαι αν είναι εθιστικό».

Γεια σου Μάνο και σε όλα τα κυνηγόσκυλα στον gay κυβερνoχώρο. Με λένε Κ. Μ. και δεν ξέρω ν’ απαντήσω στην ερώτηση του Μάνου, αλλά ξέρω ότι οι ηλεκτρονικές γνωριμίες με έχουν εξυπηρετήσει με συγκεκριμένο τρόπο. Έχω μια «δυσκολία» που, όπως ανακάλυψα, είναι αρκετά κοινή ανάμεσα σε gay άντρες που δεν είναι ιδιαίτερα νέοι ή ωραίοι ή γυμνασμένοι κι ούτε έχουν φοβερή αυτοπεποίθηση για τις σεξουαλικές τους επιδόσεις. Στο σεξ χρειάζομαι χρόνο, χώρο και παιχνίδι για να χαλαρώσω και να συνεννοηθώ με τον εκάστοτε παρτενέρ μου. Γουστάρω την αμοιβαιότητα και την εξερεύνηση μάλλον παρά τις αχαλίνωτες ξεπέτες.

Το περασμένο φθινόπωρο, ένας φίλος πρότεινε να φτιάξω προφίλ σε κάποιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις για σεξ. Το σκεπτικό του ήταν ότι θα γλίτωνα το αρχικό στάδιο της διαπραγμάτευσης και θα συναντούσα άλλους άντρες που θέλουν παρόμοια προσέγγιση. Έφτιαξα λοιπόν το πρώτο μου προφίλ με αρκετούς δισταγμούς – αλλά κι έχοντας υπόψη μου τη βασική αρχή της αγοράς: επιλέξτε προσεκτικά το κοινό σας! Δεν έβαλα για παράδειγμα γυμνή φωτογραφία μου γιατί, το είπαμε, δεν θέλω κόπο, θέλω τρόπο.

Το επόμενο βήμα έχει πλάκα. Πρέπει να αποφασίσετε ποιο κομμάτι του αντρικού gay πληθυσμού θα χτυπήσετε. Μερικά προφίλ λένε μόνο τα απολύτως απαραίτητα και συχνά δεν είναι παρά μια σειρά από συντομεύσεις σε Greeklish, τύπου "40, hiv+, top, gym, psaxnei hiv+ bottom mexri 25". Άλλα, πάλι, είναι σαν μίνι νουβέλες με αναφορές σε πνευματικές αναζητήσεις και περιγραφές του ιδανικού συντρόφου. Έχω βρει μέχρι και γαστρονομικά προφίλ, όπου κάποιοι τύποι μοιράζονται τις αγαπημένες τους συνταγές.

Ξεκινώντας, έψαχνα κάποιον κοντά στην ηλικία μου, που να του αρέσει το αργό, χαλαρό σεξ και όσο δυνατόν περισσότερη ποικιλία στο κρεβάτι. «Ρώγες, μασχάλες, foreplay, δεμένα μάτια, σπασουάρ, έλλειψη τριχοφυΐας» ήταν μερικές από τις λέξεις-κλειδιά μου. Γρήγορα κατάλαβα ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και αποφάσισα να αγνοήσω επιδεικτικά όλες τις πληροφορίες για αγαπημένες χώρες, μουσικές ή κοινωνικές δραστηριότητες. Ήθελα κάποιον που να είναι όσο γίνεται λιγότερο ωραιοπαθής και να υποδηλώνει μάλλον το ποιόν του παρά να το κραυγάζει.

Προσπάθησα κι εγώ να είμαι λιτός και περιεκτικός. Δεν έψαχνα εξάλλου για τον Mr Τέλειο, αλλά για ένα κοινό θνητό που να ταιριάζει η χημεία μας για ένα βράδυ. Αυτό, για μένα, σημαίνει ότι κανενός η ψυχική διάθεση δεν θα είναι αλλοιωμένη από εξωτερικές προσθήκες. Ο νοών νοήτω.

Συνάντησα μερικούς φανταστικούς άντρες. Με κάποιους από αυτούς, μάλιστα, δεν κάναμε καν σεξ. Με τον Literary, για παράδειγμα, μέσα στο πρώτο μισάωρο, καταλάβαμε ότι δεν υπήρχε χημεία ανάμεσά μας. Κατά περίεργο όμως τρόπο, μας βγήκε τρελή διάθεση να μοιραστούμε τις ιστορίες μας. Εκείνος το έκανε με τέτοιο χιούμορ και αυτοσαρκασμό που στο τέλος της βραδιάς ήθελα να τον ξαναδώ. Κι έτσι κι έγινε. Με κάποιον άλλο, όταν βρεθήκαμε τυχαία λίγες εβδομάδες αργότερα σ’ ένα κλαμπ, ανακαλύψαμε ότι μαζί χορεύαμε τέλεια. Και το καθιερώσαμε.

Έχω κάνει καλό σεξ σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια. Όπως, για παράδειγμα, με τον Γρηγόρη / OmniX. Το ηλεκτρονικό του όνομα, όπως μου εξήγησε, σήμαινε ότι τα έκανε και τα ήθελε όλα, συμπεριλαμβανομένου του άγνωστου παράγοντα Χ. Αυτό μου άρεσε πολύ. Βρεθήκαμε Παρασκευή βράδυ και περάσαμε μαζί ολόκληρο το σαββατοκύριακο στο κρεβάτι. Προς μεγάλη μου λύπη, όμως, αρνήθηκε τις κρούσεις μου να το επαναλάβουμε.

Έχω αναγκαστεί να πω όχι στις σεξουαλικές προσκλήσεις αρκετών διαταραγμένων ανθρώπων. Θεωρώ διαταραγμένο κάποιον που δεν δέχεται τα όρια που του βάζεις. Τέτοιες δύσκολες διαπραγματεύσεις είχαν να κάνουν με το ασφαλές σεξ. Έκτοτε ξεκαθαρίζω τη θέση μου πολύ πριν πέσω στο κρεβάτι.

Έχω συναντηθεί με φίλους που είχαμε πολύ καιρό να τα πούμε. Με το Σάκη που είχα να δω από το Σίδνεϋ, πριν 15 χρόνια, βρεθήκαμε μέσω Gaydar. Un-fucking-believable!

Έχω μάθει πώς να διαβάζω τα κρυφά μηνύματα σε άλλα προφίλ. Κάποιος, π.χ., που δήλωνε ότι του αρέσουν τα ωραία πράγματα στη ζωή, όπως τα ταξίδια σε εξωτικές χώρες, τελικά έψαχνε για έναν πλούσιο εραστή που θα τον χρηματοδοτούσε.

Και έχω ανακαλύψει πόσο σημαντική είναι η ευγένεια όταν λες όχι σε κάποιον. Στην αρχή, ήταν αρκετά σοκαριστικός ο τρόπος με τον οποίο κάποιος τερμάτιζε μια ηλεκτρονική επικοινωνία, απλώς διακόπτοντας την κουβέντα, χωρίς ούτε ένα γεια, ή μερικές φορές και μια προσωπική συνάντηση: ψυχρά κι απότομα, σαν να ήσουν ένα ζευγάρι παπούτσια που τελικά αποφάσισε να μην αγοράσει. Δεν μπορείς να κάνεις πολλά γι’ αυτή την καταναλωτική διάθεση στο Διαδίκτυο. Πάντως, επειδή εμένα προσωπικά μου τη σπάει, προσπαθώ σε κάθε περίπτωση να είμαι ανθρώπινος.

Στην Ελλάδα, οι πιο πολλοί γκέι άνδρες που ξέρω με πρόσβαση στο Διαδίκτυο μοιράζουν την αναζήτηση συντρόφου ανάμεσα στον κυβερνοχώρο και στους υπόλοιπους χώρους όπου γίνεται ψωνιστήρι. Ο κυβερνοχώρος έχει πλεονεκτήματα. Ένα βασικό πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα να κανονίζεις ερωτικές συναντήσεις σχετικά εύκολα και γρήγορα από την ασφάλεια και την άνεση του σπιτιού σου. Φυσικά, δεν ευοδώνονται πάντα, αλλά εγγυήσεις δεν υπάρχουν ούτε για τις γνωριμίες σε άλλους χώρους.

Δεύτερον επιτρέπει γνωριμίες σε διεθνές επίπεδο. Μπορείς, για παράδειγμα, να βολιδοσκοπήσεις την κατάσταση σε μια χώρα στην οποία πρόκειται να ταξιδέψεις. Κάποιοι πιο ευφάνταστοι μπορούν να κάνουν εικονικό σεξ (με κάμερα) με τους Σουηδούς (ή Ιάπωνες) των ονείρων τους. Τρίτον, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας για ανθρώπους που είτε λόγω συστολής είτε λόγω φόβου δεν τολμούν να πάνε σε γκέι χώρους. Εξυπηρετεί επίσης τη μυστικότητα για όλους εκείνους που δεν έχουν ανακοινώσει στο περιβάλλον τους την έλξη τους γι’ άλλους άνδρες.

Το Διαδίκτυο έχει σίγουρα αλλάξει τη σεξουαλική ζωή ανδρών με περιορισμένες ευκαιρίες, όπως αυτοί που ζουν στην επαρχία. Σε περιοχές όπως η Θράκη, η Κρήτη και αλλού, οι γκέι ψάχνουν ερωτικούς συντρόφους αλλά και φίλους σε όλο το νομό, πράγμα διόλου αμελητέο, αφού μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε κανένας τρόπος να γνωρίσουν ομοίους τους, αφού ούτε καν μπαρ δεν υπάρχουν.

Τα chat room έχουν συχνά κατηγορηθεί ως ψυχρός και απρόσωπος τρόπος επικοινωνίας, αλλά δεν νομίζω ότι και στα μπαρ, στρέιτ ή γκέι, η επικοινωνία έχει την τιμητική της. Στο chat συναντάς κάθε καρυδιάς καρύδι, από ευγενικούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους που δεν ξεκινούν κουβέντα μ’ ένα στείρο «perioxi?», μέχρι λαλημένες περιπτώσεις που ξεκατινιάζονται στο main room με μηνύματα τύπου «oloi oi ellines gay eiste koules».

Το Διαδίκτυο δεν είναι παρά ένα εργαλείο και το πώς το χρησιμοποιεί ο καθένας καθορίζει και το πόσο χρήσιμο ή άχρηστο, βοηθητικό ή επιβλαβές είναι. Φιλιά, λοιπόν, σε όλους τους άντρες του κυβερνοχώρου που γνώρισα μέχρι σήμερα και στους υπόλοιπους, εύχομαι ο ηλεκτρονικός Ερμής να σας χαρίζει την εύνοιά του!


Οδηγίες προς εραστές

* Για να γίνετε συνδρομητής σε μερικές σελίδες υπάρχει χρέωση, αλλά οι περισσότερες είναι δωρεάν. Θα πρότεινα να χρησιμοποιήσετε τουλάχιστον μία φωτογραφία προσώπου. Χωρίς φωτό, στους πιο πολλούς "πελάτες" μπαίνουν ψύλλοι στ’ αυτιά και δικαίως.

* Η ηλικία είναι σχετική. Μερικούς gay άντρες τους πιάνει επιλεκτική Αλτσχάιμερ όσον αφορά την ηλικία τους. Μερικές καίριες ερωτήσεις μπορούν να ξεκαθαρίσουν την αλήθεια: π.χ. ανάμεσα στους Πελόμα Μποκιού και τους Petshop Boys χωράει ανετότατα μία δεκαετία.

* Προσοχή στους κυνηγούς κεφαλών, δηλ. σε άντρες που επιβεβαιώνονται με το κλείνουν ραντεβού στα οποία δεν εμφανίζονται ποτέ, χωρίς εξήγηση και χωρίς απολογία. Η εμπειρία μου είναι ότι ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα σπανίως πραγματοποιούνται.

* Πολλά προφίλ λένε ότι ψάχνουνε για σχέση. Καλά κρασιά. Από τους τριάντα έξι άντρες που γνώρισα, μόνο τους δύο είδα για πάνω από μία φορά. Με άλλα λόγια, το ποσοστό επανάληψης δεν ήταν πάνω από 1:18.

* Μερικοί άντρες είναι πολύ ευγενικοί όταν λένε όχι και άλλοι είναι παντελώς αγενείς και μερικές φορές δεν μπαίνουν καν στον κόπο να στείλουν μία έστω αρνητική απάντηση. Η πιο διπλωματική απόρριψη που εισέπραξα ήταν η εξής: «Αυτό είναι ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα. Η βάση δεδομένων μας επισημαίνει ότι δεν θα ήσασταν συμβατός με το προφίλ μας».


Ραντεβού μ’ έναν άγνωστο

* Ενημερώστε ένα φίλο για το πού θα βρίσκεστε ή τουλάχιστον γράψτε τη διεύθυνση και το τηλέφωνο και αφήστε τα κάπου όπου να είναι εύκολο να βρεθούν.

* Αν καλέσετε κάποιον στο σπίτι σας, μην αφήνετε εκτεθειμένα τιμαλφή.

* Αν η συνάντηση για κάποιο λόγο σας κάνει να αισθάνεστε δυσάρεστα, έχετε κάθε δικαίωμα να τη διακόψετε. Αντί όμως να πείτε κάτι του τύπου: «Ξενέρωσα, άστο γι’ άλλη φορά», πέστε κάτι όπως: «Πέρασε η ώρα! Ο συγκάτοικός μου θα επιστρέψει από στιγμή σε στιγμή». Γενικά, δεν είναι άσχημη ιδέα να υπαινίσσεστε την ύπαρξη και κάποιου άλλου στο χώρο σας.