10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Υγεία

Μη λες πίπες!

(και κάντες με ασφάλεια)

του Ανδρέα Δημόπουλου

«Το καλοκαίρι έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ, να το προϋπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή». Ετοιμάζετε κουβαδάκια, φτυαράκια, τσουγκρανίτσες και ξεκινάτε για εκδρομές: από την Ηλεία ως τη Βραζιλία και από το Μπατσί μέχρι το Μπαλί.

Αλλά όπως όλοι ξέρετε, ο «δαίμων της μεσημβρίας» δεν πρόκειται να σας αφήσει ήσυχους. Θα σας ακολουθεί όπου και αν πάτε, σαν την καβαφική «Πόλη». Θα σας γαργαλάει και θα σας παίρνει τα μάτια (και τα μυαλά) από το μυθιστόρημα, από το φαγητό, από τη τηλεόραση, την παρέα σας.

Το τεκνό του διπλανού δωματίου, του απέναντι τραπεζιού, της διπλανής πετσέτας, της κάτω κουκέτας, δόξα τω θεώ, δεν θα μείνετε άπραγοι. Και αν το καμάκι αποδώσει και περάσετε από το επίπεδο της «ματο - ψαρο -φαγίας», σε αυτό της πρακτικής εξάσκησης επί κλίνης, επί βράχου ή εντός φουσκωτού, τότε ποιος τη χάρη σας.

Και ναι μεν από προφυλακτικά, έχετε στοκάρει για να το κάνετε ασύστολα μέχρις Δευτέρας Παρουσίας, αλλά με τις πίπες τι γίνεται; Να τις ξεχάσετε για πάντα; Να στερήσετε την έμπνευση του καλλιτέχνη, την απογείωση του σέρφερ, το όνειρο του νταλικέρη, την παρέα του φαντάρου, την ελπίδα του μπάρμαν, τη χαρά του ψαρά, την επιβράβευση του τεκνού με τα δύο κιλά ζελέ στο μαλλί;

Είναι ή δεν είναι επικίνδυνες; Να παίρνετε ή να μην παίρνετε; Να δίνετε ή να μη δίνετε; Να βάζετε προφυλακτικό ή όχι; Ας κάνουμε ένα ταχύρυθμο…

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΙΠΑΣ

Από τον στοματικό έρωτα μπορεί να μεταδοθούν τα παρακάτω:

Σε αυτόν που παίρνει πίπα:

  • μέσω επαφής με δερματική βλάβη ή με εκκρίσεις του πέους (ακόμη και χωρίς εκσπερμάτωση): έρπητας, βλεννόρροια, σύφιλη (πολύ σπάνια, αλλά η τάση αυξάνεται στην Ευρώπη).
  • μέσω επαφής με το σπέρμα: ηπατίτιδα Β. Για τον HIV φαίνεται ότι αυτός που παίρνει πίπα δεν κινδυνεύει, αφού μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ελάχιστο ποσοστό μετάδοσης από στοματικό έρωτα. Αν υπάρχει κίνδυνος, οφείλεται στην επαφή του σπέρματος με πληγές στο στόμα.

Σε αυτόν που δίνει πίπα:

  • σύφιλη (πολύ σπάνια, αλλά η τάση αυξάνεται στην Ευρώπη), βλεννόρροια (αν αυτός που του παίρνει έχει βλεννόρροια στο φάρυγγα – πολύ σπάνιο). Για τον HIV είναι σίγουρο ότι αυτός που δίνει πίπα δεν κινδυνεύει.

ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

Τελικά, ναι. Για να είμαστε 100% σίγουροι, πρέπει να βάζουμε προφυλακτικό. Αλλά...

Επειδή οι περισσότεροι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε πίπες χωρίς καπότα, η αμέσως καλύτερη λύση είναι τα παρακάτω:

  • Κάνουμε εμβόλιο για ηπατίτιδα Β, ΤΩΡΑ! Πρέπει να κάνουμε αναμνηστικό κάθε 4-5 χρόνια. Αν έχουν περάσει 5 χρόνια τότε πρέπει ξανά από την αρχή.
  • Δεν βάζουμε στο στόμα μας πέος που έχει εμφανείς βλάβες (πληγή, σπυράκια) ή πυώδεις εκκρίσεις από την ουρήθρα.
  • Καλό είναι να μην τα έχουμε βουρτσίσει 2 ώρες πριν πάρουμε πίπα, ώστε να μην υπάρχουν μικροτραυματισμοί από τη βούρτσα.
  • Δεν αφήνουμε να εκσπερματώνουν στο στόμα μας.

Αν, παρ’ όλα αυτά, κάποιος εκσπερματώσει:

  • Είναι προτιμότερο να τα καταπιούμε (πάνε στα οξέα του στομαχιού) παρά να τα φτύσουμε (μπορεί να πάνε σε πληγή των ούλων μας).
  • Ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό και ΔΕΝ βουρτσίζουμε τα δόντια μας πριν να περάσουν 2 ώρες.
  • Δεν χρειάζεται να πάρουμε προφυλακτική αγωγή κατά του HIV, αντίθετα με ότι θα συνέβαινε σε αντίστοιχο περιστατικό σε πρωκτικό έρωτα.

Γυρίζοντας από τις διακοπές καλό είναι να κάνουμε σε κάποιο νοσοκομείο ένα τεστ για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ηπατίτιδες, σύφιλη HIV. Για τον HIV πρέπει να περάσουν 3 μήνες από την επικίνδυνη επαφή για να είμαστε 99% σίγουροι για τα αποτελέσματα, και 6 μήνες για 100% βεβαιότητα). Καλές πίπες – εεε, διακοπές.