10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Είδηση

Ομοφυλοφιλία στη Βουλή

του Δημήτρη Νάστου

Το πρόβλημα δεν είναι τι κάνεις στο κρεβάτι σου. Γιατί γκέι είσαι όλο το 24ωρο.

Το πρόβλημα με την ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα είναι ότι αντιμετωπίζεται ως προσωπικό θέμα (βλ. «δεν μας νοιάζει τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του» ή «O κόσμος πρέπει, επιτέλους, να αδιαφορήσει για το who fucks whom», όπως έγραφε η Σώτη Τριανταφύλλου στην Athens Voice, μπερδεύοντας αδικαιολόγητα το ευκταίο με το πραγματικό). Μόνο που η ομοφυλοφιλία δεν είναι προσωπικό θέμα! Είναι καθαρά κοινωνικό ζήτημα, διότι δεν επηρεάζει μόνο την προσωπική αλλά και την κοινωνική μας ζωή ως πολιτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώθηκε μια σημαντική νίκη στις 14 Ιουλίου. Η Ομοφυλοφιλική-Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας συναντήθηκε με τον Αλέκο Αλαβάνο, πρόεδρο του Συνασπισμού, ο οποίος τάχθηκε επίσημα υπέρ του γκέι πολιτικού γάμου. Επικροτούμε την προσπάθεια της ΟΛΚΕ να θέσει την ομοφυλοφιλία σε πολιτικό πλαίσιο, όπως επίσης και το ότι ξεκίνησε από τον αυτονόητο χώρο υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Η ΟΛΚΕ μας ενημερώνει ότι επαφές γίνονται επίσης με την Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ. Επαφές επιχειρούνται και με τη Νέα Δημοκρατία. Αντιθέτως, οι προσπάθειες προσέγγισης της Νεολαίας του ΚΚΕ αντιμετωπίστηκαν με παντελή αδιαφορία. Αυτό δεν μας εκπλήσσει, διότι θεωρούμε αυτονόητη την αρτηριοσκλήρωση του ΚΚΕ, το οποίο εξακολουθεί να φέρεται σαν γριά μυξοπαρθένα που σοκάρεται στο άκουσμα κακών λέξεων όπως «ομοφυλοφιλία».

Περιμένουμε πολλά από το ΠΑΣΟΚ, δεδομένων των εξαγγελιών του περί συμμετοχικής δημοκρατίας και κοινωνίας των πολιτών. Περιμένουμε επίσης από την κυβέρνηση να αποδείξει πόσο κεντρώα και προοδευτική είναι. Περισσότερο, ωστόσο, περιμένουμε από τον καθένα μας να κατανοήσει ότι η ομοφυλοφιλία του δεν περιορίζεται στο τι κάνει στο κρεβάτι του αλλά επηρεάζει όλη του τη ζωή, θέλοντας και μη. Τουλάχιστον, μέχρι να γίνουμε κόσμος όμορφα, αγγελικά πλασμένος. Και τότε πράγματι θα αδιαφορούμε για το who fucks whom.