10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Κοινότητα

Ένα περιοδικό για τη σωστή διαστροφή

www.qvzine.net

του Λύο Καλοβυρνά

Ένα ισχυρότατο όπλο εμφανίστηκε τον Ιούνιο, σκορπίζοντας το θάνατο σε δεκάδες ανύποπτες προκαταλήψεις και τραυματίζοντας θανάσιμα μεγάλο αριθμό στερεοτύπων.

«Το χιούμορ είναι το όπλο των άοπλων· βοηθά τους καταπιεσμένους να χαμογελάσουν με όσα τους κάνουν να υποφέρουν», είχε πει ο Σάιμον Βίζενταλ, ο διάσημος επιζών των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Με αυτό το υπερόπλο έκανε την πρώτη δυναμική παρέμβασή της η νέα ομάδα Queericulum Vitae στο Φεστιβάλ Περηφάνιας, στις 25 Ιουνίου. Σε πολύχρωμα φέιγ βολάν, τα ευρηματικά συνθήματα των παιδιών ρωτούσαν: «Είσαι στρέιτ ή γκέι; Όχι.» Προκαλούσαν: «Είμαι λούγκρα. Εσύ;» Δήλωναν: «Όλα τα σώματα είναι όμορφα».

Queericulum Vitae σημαίνει Πουστογραφικό Σημείωμα. Η ομάδα δημιουργήθηκε από μια δεκαριά παιδιά τον Οκτώβριο 2004, με βασικό εργαλείο το λόγο και στόχο να δημιουργήσουν «ένα χώρο έκφρασης για θέματα σεξουαλικότητας και το πώς τη βιώνει ο καθένας», λέει ο Κωνσταντής, μέλος της ομάδας. «Θέλουμε να βοηθήσουμε εμάς τους ίδιους να τοποθετήσουμε την ύπαρξή μας μέσα στην κοινωνία, αλλά και να δώσουμε στον κόσμο μια άλλη οπτική γωνία για το τι συμβαίνει τριγύρω».

Η ηλεκτρονική έκδοση της ομάδας www.qvzine.net, δηλώνει «περιοδικό για τη σωστή διαστροφή μας» και περιέχει πολυποίκιλο, ευφάνταστο και ενδιαφέρον υλικό. Στο πρώτο τεύχος ξεχωρίζει το αριστουργηματικό άρθρο Truck Festival 2004, που χρονογραφεί «τι δουλειά έχουν δύο πούστηδες και μια λεσβία στο φεστιβάλ φορτηγού».

Άλλα άρθρα πραγματεύονται τις δύσκολες, συχνά αδιέξοδες σχέσεις με την οικογένεια, ή βιβλία που θίγουν το φύλο, κοινωνικό και βιολογικό. Κοινός παρονομαστής στην αρθρογραφία, αλλά και όλης της δράσης τους, είναι η πολιτική, αλλά σε γλώσσα απλή. Όπως λέει ο Κωνσταντής: «Η σεξουαλικότητα είναι πολιτικό θέμα. Θέλουμε να αναδείξουμε τις πολιτικές πτυχές του να είσαι ομοφυλόφιλος. Οι δράσεις μας στοχεύουν στην έκφραση της σεξουαλικότητας και την καταπολέμηση της ομοφοβίας. Δεν δίνουμε απαντήσεις, θέτουμε ερωτήματα. Θέλουμε να προκαλέσουμε εσωτερικές συγκρούσεις στους άλλους για να έρθουν αντιμέτωποι με τον τρόπο που σκέφτονται και να βρουν οι ίδιοι απαντήσεις».

«Το χιούμορ ήταν μια συνειδητή επιλογή» συμπληρώνει η Ελένη, έτερο μέλος της ομάδας, σε σχέση με τα φέιγ βολάν που σκόρπισαν. «Θέλαμε να προκαλέσουμε προβληματισμό μέσα από το γέλιο. Θέλαμε επίσης το χιούμορ να λειτουργήσει καταλυτικά μες στην αγωνία και την αμηχανία που νιώθαμε στο Pride. Ωστόσο, τα συνθήματά μας δεν ήταν απλώς αστεία. Εγώ τα βρίσκω κωμικά και τραγικά συγχρόνως – με την έννοια του τραγικού που, μετά το γέλιο, έρχεται το συναίσθημα του γιατί τώρα γελάω μ’ αυτό, τι βρίσκω αστείο;» Πράγματι, ενώ νομίζουμε πως απλώς γελάμε με το ευφυολόγημα, ταυτόχρονα ξηλώνονται οι ραφές των ταμπού μας.

Οι Queericulum Vitae μας ταρακουνούν από τις μπαγιάτικες θέσεις μας και μας θυμίζουν ότι η πραγματικότητα όπως μας σερβίρεται είναι πολύ κακομαγειρεμένη, δύσπεπτη και ανθυγιεινή και ότι είναι καιρός να μαγειρέψουμε εμείς τη ζωή μας, με τα δικά μας συστατικά και το σεξ που μας ταιριάζει.