10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Ρεπορτάζ

Στο δρόμο για την ομόνοια

του Θοδωρή Αντωνόπουλου

Υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνει κάποιος εναντίον του ρατσισμού. Το πιο απλό είναι να αγοράσει αυτό το βιβλίο. Διαβάστε γιατί.

Οκτώβριος 1999. Εννιά αλλοδαποί πυροβολούνται εν ψυχρώ γύρω από την Ομόνοια. Ο Τόμι από την Γκάνα και ο Τίμοθι από τη Νιγηρία είναι από τους τυχερούς που επέζησαν. Ο πρώτος κουβαλά ακόμη μια σφαίρα στο κεφάλι. Ο δεύτερος, τραυματισμένος σοβαρά στη σπονδυλική στήλη, με δυσκολία στέκεται όρθιος. Δράστης είναι ο 24χρονος ακροδεξιός Κώστας Καζάκος, που η υπεράσπιση παρουσίασε ως ψυχοπαθή. Ο ίδιος απολογούμενος προκαλούσε το δικαστήριο: «Δεν μετανιώνω για ό,τι έκανα, γιατί προσέφερα υπηρεσία στην πατρίδα. Το κακό με τους ξένους έχει παραγίνει...».

Ο Καζάκος δεν ήταν μόνος. Μια ολόκληρη κοινωνία είχε οπλίσει το χέρι του εκείνο το φθινόπωρο. Ένα έθνος εκπαιδευμένο ως «περιούσιο», «ανάδελφο», επιφυλακτικό έως εχθρικό στο ξένο, το αλλιώτικο, το διαφορετικό. Μια χώρα αιφνιδιασμένη από την αθρόα μετανάστευση, που ακόμα και σήμερα την αντιμετωπίζει μόνο ως φτηνή εποχική εργατική δύναμη.

Η μέριμνα της Πολιτείας για τα θύματα, ελάχιστη. Η συμπαράσταση από εθελοντές γιατρούς και αντιρατσιστικές οργανώσεις συγκινεί, αλλά δεν επαρκεί. Έξι χρόνια μετά, 21 συγγραφείς και δημοσιογράφοι – ανάμεσά τους οι Β. Βασιλικός, Ντ. Χριστιανόπουλος, Ν. Δήμου, Στ. Κασιώτης, Ν. Παπανδρέου, Ρ. Γαλανάκη, Μ. Δούκα, Στ. Κούλογλου, Στ. Θεοδωράκης – συναντιούνται σε ένα «συλλογικό» βιβλίο, τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου θα διατεθούν στον Τόμι και στον Τίμοθι. «Ο Δρόμος για την Ομόνοια» (εκδ. Καστανιώτη) κυκλοφορεί ως ξόρκι, αντίδωρο, παραμυθία. Ας ενισχύσουμε την προσπάθεια όλοι όσοι έχουμε νιώσει μετανάστες, απόκληροι, παρίες μέσα στην ίδια μας τη χώρα. Όλοι όσοι χαράξαμε κάποτε τον προσωπικό μας «δρόμο για την Ομόνοια». Γιατί, όπως λέει κάπου ο Τίμοθι, «δεν μπορούμε να αφήσουμε το δέρμα μας να είναι το σύνορό μας». Ούτε το φύλο, τη φυλή, την πίστη, την ερωτική προτίμηση, να συμπληρώσουμε.