10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Γυναίκες Άλλες

Νέα γυναίκα στρέιτ ψάχνει

της Νεφέλης Παπαδοπούλου

H Λεσβία μοιάζει με την Ανταρκτική: πολλοί την έχουν ακουστά, λίγοι την έχουν δει. Έτσι, η στρέιτ που γνωρίζει μια γκέι γυναίκα για πρώτη φορά γίνεται ένας νέος Κουκ και αρχίζει την εξερεύνηση.

Στις μέρες μας είναι πλέον φαινόμενο συνηθισμένο, για να μην πω της μοδός, μια μοντέρνα στρέιτ γυναίκα να έχει τουλάχιστον έναν γκέι φίλο. Και λέω σκόπιμα γκέι «φίλο» και όχι «φίλη». Διότι, ενώ το look της γυναικοπαρέας που περιέχει γκέι άντρες φοριέται πολύ, το αντίστοιχο look της γυναικοπαρέας που περιέχει γκέι γυναίκες σπανίζει.

Τρανή τηλεοπτική απόδειξη είναι το Sex and the City. Η σειρά πραγματεύεται τη ζωή τεσσάρων μοντέρνων στρέιτ γυναικών και το μόνο αντρικό μέλος της παρέας είναι ο Στάνφορντ, που βεβαίως είναι γκέι. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή στον γκέι πληθυσμό ο αριθμός των αντρών μοιάζει να ξεπερνά αρκετά αυτόν των γυναικών. H Λεσβία μοιάζει λοιπόν λίγο με την Ανταρκτική: πολλοί την έχουν ακουστά αλλά λίγοι την έχουν δει από κοντά. Έτσι η στρέιτ γυναίκα που γνωρίζει μια γκέι γυναίκα για πρώτη φορά γίνεται ένας νέος Κουκ. Και αρχίζει η εξερεύνηση.

Φόβος

Ο Κουκ ξεκίνησε το ταξίδι του με σκοπό να φτάσει στην Ανταρκτική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει το ίδιο. Στη ζωή, ένα ρεύμα ή ένα φύσημα του ανέμου μπορεί να μας βγάλει σ' ένα λιμάνι εκτός χάρτη. Η εξερευνήτρια λοιπόν βρίσκεται σ' έναν Νέο Κόσμο και πρωτοέρχεται σε επαφή με τους κατοίκους του. Και τα λόγια της φτάνοντας στην ακτή είναι επηρεασμένα από την ανασφάλεια που προκαλεί το άγνωστο. «Κι αν μου την πέσει; Τι θα κάνω; Πώς θα το αντιμετωπίσω;».

Η φράση αυτή μπορεί να είναι μόνο μια σκέψη. Αν ποτέ αρθρωθεί θα είναι προς κάποια στρέιτ φίλη (αν είναι κοινή τους φίλη δε ακόμα καλύτερα, αφού θα μπορεί να καταλάβει, να συμπονέσει και να βοηθήσει αποτελεσματικότερα). Το σίγουρο είναι ότι η φράση δεν θα ειπωθεί ποτέ ευθέως στην καινούργια γνωριμία. Πράγμα που σημαίνει ότι, βαθιά μέσα της, η εξερευνήτρια γνωρίζει ότι ο φόβος αυτός δεν έχει λογική και το ένστικτό της τής λέει ότι αν τον εκστομίσει, θα εισπράξει ένα βλέμμα σαν να ήταν εκείνη το άγνωστο είδος. Διότι τι να πει; «Αν και μόλις σε γνώρισα, κι ενώ δεν έχω καμία ένδειξη ότι σου αρέσω, επειδή εσένα σου αρέσουν οι γυναίκες, κι εγώ είμαι γυναίκα, φοβάμαι ότι κάποια στιγμή θα μου την πέσεις κι εγώ θα νιώσω αμήχανα και δεν θα ξέρω τι να κάνω»; Υπάρχει έστω και μια στρέιτ γυναίκα που να έχει πει τέτοιο πράγμα ποτέ σε άντρα; Όχι βέβαια! Διότι η σεξουαλική διάθεση κάποιου απέναντί μας δεν είναι ποτέ δεδομένη. Όπως μια στρέιτ γυναίκα δεν βλέπει σεξουαλικά όλους τους άντρες, έτσι και μια γκέι γυναίκα δεν θέλει να κάνει σεξ με όλες τις γυναίκες και μάλιστα με το καλημέρα. Άντρες και γυναίκες, γκέι και στρέιτ, συμπαθούν, γουστάρουν, ερωτεύονται, θέλουν ή αγαπούν κάποιους ανθρώπους και όχι όλον τον ανθρώπινο πληθυσμό. Γι' αυτό, συντρόφισσες στρέιτ ας χαλαρώσουμε! Όταν μας την πέφτει κάποιος, είτε άντρας είτε γυναίκα, τα πράγματα είναι απλά: αν δεν γουστάρουμε μπορούμε να πούμε όχι. Αν γουστάρουμε, λέμε ναι.

Περιέργεια

Η επαφή με το άγνωστο προκαλεί φόβο. Είναι όμως γνωστό ότι όσο τρομάζει άλλο τόσο ιντριγκάρει. Αφού λοιπόν ξεπεράσει την αβεβαιότητα και το φόβο της, η στρέιτ εξερευνήτρια είναι πολύ πιθανό να θελήσει να αποβιβαστεί στη Νέα Λεσβιακή Γη για να τη γνωρίσει από κοντά. Και η σκέψη της, καθώς ετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα της βήματα στον άγνωστο γι' αυτήν κόσμο, είναι: «Περνάμε καλά μαζί και την πάω. Γιατί λοιπόν να μην το δοκιμάσω;»

H σκέψη αυτή γεννιέται επειδή ζούμε σε μια εποχή όπου οι εξερευνήσεις είναι και πάλι της μόδας. Οι καιροί έχουν βέβαια αλλάξει και οι εξερευνήσεις αυτές δεν είναι πλέον εδαφικές, όπως την εποχή του Kολόμβου, αλλά σεξουαλικές. Παλιά ο δυτικός κόσμος ήθελε να μάθει τις σεξουαλικές συνήθειες των Παπούα ή των Zουλού. Σήμερα ενδιαφέρεται περισσότερο για "φυλές" που ζουν μέσα του, όπως οι τραβεστί, οι τρανσέξουαλ, οι γκέι. Όταν λοιπόν μια στρέιτ γνωρίσει μια γκέι και δει ότι η δεύτερη είναι χαλαρή και προσιτή, χωρίς να φανερώνει καμία διάθεση να της την πέσει, τη θεωρεί αμέσως ακίνδυνη. Οπότε χαλαρώνει και παύει να νιώθει ότι πρέπει να φέρεται διαφορετικά. Αίσιο τέλος.

Υπάρχουν όμως κάποιες στρέιτ γυναίκες, που αντί να ανακουφιστούν που η γκέι γνωριμία τους είναι ακίνδυνη, πράγμα που θα τους επέτρεπε να απολαύσουν την παρέα ή τη φιλία τους, συχνά συμβαίνει το εξής παράδοξο: όσο πιο "ακίνδυνη" είναι η γκέι γυναίκα τόσο πιο "επικίνδυνη" μπορεί να γίνει η στρέιτ. Και όπως και στους εξερευνητές του παρελθόντος, δεν της αρκεί πλέον να γνωρίσει, αλλά επιθυμεί να κατακτήσει.

Διεκδίκηση

Αν η Νέα Γη και οι κάτοικοί της είναι άγριοι και αφιλόξενοι, οι εξερευνητές μπορεί να αποχωρίσουν. Αν όμως είναι ήρεμοι και φιλόξενοι, είναι πολύ πιθανό να θελήσουν να τους κατακτήσουν. Αν μάλιστα υπάρχουν και άλλοι που ενδιαφέρονται για την ίδια γη τότε η πιθανότητες αυξάνονται και αρχίζει ένα παιχνίδι διεκδίκησης με σημαία τη φράση «Γιατί αυτή κι όχι εγώ;» ή «γιατί εκείνη κι όχι εμένα;».

Έχοντας ξεπεράσει το Φόβο και όντας στο στάδιο της Περιέργειας, αν η εξερευνήτρια δει ότι τον "απαγορευμένο καρπό" τον γεύονται και άλλοι, τότε ξυπνάει μέσα της η διάθεση "το ξένο είναι πιο γλυκό", μια φωνή που όλοι έχουμε ακούσει, και αποφασίζει να δράσει. Με άλλα λόγια, όταν μια γκέι γυναίκα βρεθεί σε μια παρέα στρέιτ γυναικών, αν υπάρξει σεξουαλικό παιχνίδι με μια ή περισσότερες από αυτές, οι υπόλοιπες, ενδέχεται, από ανασφάλεια ή ζήλια, να διεκδικήσουν ρόλο στο παιχνίδι. Το θέμα δηλαδή δεν είναι πια «τι θα κάνω αν μου την πέσει» αλλά «πώς θα την κάνω να μου την πέσει». Έτσι ενεργοποιείται μια συμπεριφορά που κάποιες στρέιτ γυναίκες εφαρμόζουν στους άντρες: η (στρέιτ) γυναίκα χρησιμοποιεί βλέμματα, αγγίγματα και λογοπαίγνια ώστε να προκαλέσει τον κυνηγό, διατηρώντας άθικτο το ρόλο του θηράματος για την ίδια και άρα απαλλάσσοντας τον εαυτό της από οποιαδήποτε ευθύνη για τις πράξεις που μπορεί να επακολουθήσουν. Διότι, όπως ξέρουμε, αυτό που μένει μετά το γεγονός είναι το ποιος έκανε την πρώτη κίνηση και όχι το ποιος ώθησε με τη συμπεριφορά του τον άλλο στο να κάνει την πρώτη κίνηση.

Αν τελικά η γκέι γυναίκα αφεθεί στην εξερευνήτρια, την επόμενη μέρα, ή και ώρα, ακολουθεί συνήθως ένα ξεκαθάρισμα με φράσεις κλειδιά όπως «ήταν κάτι της στιγμής», «αυτό που μετράει για μένα είναι η φιλία μας» και «δεν ξέρω πώς προέκυψε, αλλά εμένα βασικά μου αρέσουν οι άντρες». Μετά το πιθανότερο είναι η νέα Kουκ να επιβιβαστεί στο πλοίο της και να επιστρέψει στα παλιά και γνώριμα λιμάνια.

Η γνωριμία με το άγνωστο προκαλεί πάντα αμηχανία και ανασφάλεια. Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και κανείς δεν μπορεί να κατηγορηθεί γι' αυτό. Τελικά όμως, σε κάθε ιστορία εξερεύνησης, δεν έχουν και οι δυο πλευρές λόγους για να φοβούνται;