10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Ρεπορτάζ

Με σπάνε στο ξύλο ή σπάω τη σιωπή;

του Λύο Καλοβυρνά

Πόσο ξύλο χρειάζεται να φάμε ακόμη για να μαζευτούμε και να πούμε φτάνει πλέον;

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου μια ομάδα δέκα περίπου νεαρών εισέβαλε στο Πεδίο του Άρεως με καδρόνια στα χέρια και επιτέθηκε στους γκέι που βρίσκονταν εκεί. Αυτόπτης μάρτυρας είδε κάποιον να τρέχει να ξεφύγει με το πρόσωπό του γεμάτο αίματα. Ο μάρτυρας απευθύνθηκε στην ιδιωτική ασφάλεια (;) του πάρκου ζητώντας την παρέμβασή της. Η απάντηση των φρουρών ήταν «Εσύ ποιος είσαι;» και η αντίδρασή τους αργή.

Δεν είναι είδηση ότι στο πάρκο κινδυνεύεις από αντράκια που ρίχνουν άγριο ξύλο, επειδή ξέρουν ότι οι αδερφές είναι νόμιμο θήραμα. Τι μπορείς να κάνεις ως γκέι λοιπόν; 1) να μην ξαναπατήσεις στο πάρκο. 2) να πηγαίνεις με κίνδυνο να φας ξύλο – χωρίς να αναφερθούμε στην ψυχική οδύνη.

Υπάρχει και τρίτη επιλογή. Να σπάσεις τη σιωπή. Όχι μόνος σου, βέβαια. Το 10% ρώτησε την ΟΛΚΕ τι σχεδιάζει ως σύλλογος για να σταματήσει η βία. Το μέλος της, Κυριάκος Καραπέτρος, μας ενημέρωσε:

«Στόχος της ΟΛΚΕ είναι να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κατά της βίας στα πάρκα, σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλο συνεργασίας με την αστυνομία. Το πρόγραμμα ονομάζεται "Σπάστε τη Σιωπή" και στοχεύει στη μεγαλύτερη προστασία των ομοφυλόφιλων στα πάρκα. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε διάλογο με την αστυνομία, ούτως ώστε να καταλάβει ότι οι εγκληματίες δεν είναι οι γκέι που ψωνίζονται αλλά άλλοι, που ασκούν βία και ληστεύουν. Επίσης πρέπει να πάψει και η ίδια η αστυνομία να βιαιοπραγεί εναντίον των ομοφυλόφιλων».

«Το πρόγραμμα "Σπάστε τη Σιωπή" βασίζεται στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τους γκέι δεν μπορείς να τους διώξεις από τα πάρκα, ό,τι και να κάνεις. Οπότε, η αστυνομία πρέπει να καταλάβει ποιο είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που τελείται στα πάρκα; Είναι η βία και η κακοποίηση που ασκείται σε ομοφυλόφιλους πολίτες! Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της αστυνομίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους και αυτό θα γίνει μέσα από το διάλογο, ο οποίος δεν είναι εύκολος αλλά δεν είναι ανέφικτος».

«Χρειαζόμαστε εθελοντές, διότι για να στηθεί το πρόγραμμα κάποιος πρέπει να μιλήσει με την αστυνομία αλλά και με τα θύματα. Πρέπει να γίνει καταγραφή των γεγονότων, ούτως ώστε να γίνουν επίσημες καταγγελίες. Δυστυχώς, από τη στιγμή που εμπλέκεται η αστυνομία οι περισσότεροι αποσύρονται, επειδή φοβούνται την αποκάλυψη. Πρέπει να καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια για να πείσουμε τα κακοποιημένα άτομα να έρθουν στην ΟΛΚΕ και να προβούμε επίσημες καταγγελίες. Δυστυχώς η αστυνομία δεν αρκείται σε μια καταγγελία μόνο από το σύλλογο. Οπότε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, που πρέπει να σπάσει».

«Στη Γερμανία έπεφτε πολύ ξύλο και η αστυνομία δεν έκανε τίποτα. Το πρόγραμμα "Σπάστε τη Σιωπή" ξεκίνησε από την αγανάκτηση κάποιων να πάψουν να είναι θύματα. Πόσο ξύλο χρειάζεται να φάμε ακόμη για να μαζευτούμε και να πούμε φτάνει πλέον; Κάποια στιγμή, οι Γερμανοί δεν άντεξαν άλλο. Πήγαν ενωμένοι και έσπασαν τη σιωπή! Εδώ και δέκα χρόνια το σεξ στο πάρκο είναι ασφαλές και η συνεργασία με την αστυνομία είναι άψογη».


Εάν θέλετε να βοηθήσετε ή να καταγγείλετε, απευθυνθείτε στην ΟΛΚΕ:
τηλ. 6947 597241