10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Κοινότητα

Η Αθήνα σε γκέι ρυθμούς

της Δώρας Παπαδήμου

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μπορεί να χτυπιέται υστερικά που υπάρχουμε, εμείς όμως ζούμε και χαιρόμαστε την πόλη μας. Η Αθήνα δονείται σε ομοερωτικούς ρυθμούς, προσφέροντας από αθλητισμό και λογοτεχνία, μέχρι πάρτυ και… πορνό.

Παγκόσμια Ημέρα του AIDS – κοινό πάρτυ στα gay bar!

Το AIDS δεν χρειάζεται ειδική ημέρα, είναι κοντά μας κάθε μέρα του χρόνου, άσχετα εάν μας βολεύει να το ξεχνάμε. Φέτος, η 1 η Δεκεμβρίου θα είναι διαφορετική. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες gay bar της πόλης μας οργανώνουν, με δική τους πρωτοβουλία, ένα μεγάλο κοινό πάρτυ στα μαγαζιά τους. Τα αγαπημένα μας μπαρ Big, Blue Train, Γρανάζι, Fou, Kazarma, Mayo, Play, Ραγές, So Bar So Food, Sodade (αλλά μάλλον και όλα τα υπόλοιπα gay bar) συντάσσονται μαζί μας στον αγώνα κατά του HIV και θα διαθέσουν τα έσοδα από το πάρτυ για το HIV/AIDS.

Το πάρτυ θα έχει ένα κοινό εισιτήριο, με το οποίο θα παίρνουμε ένα ποτό σε οποιοδήποτε συμμετέχον μπαρ πάμε! Το 10% χαιρετίζει αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία, διότι τα gay bar μπορούν και πρέπει να είναι σύμμαχοί μας στον αγώνα μας κατά του HIV και των διακρίσεων. Στο χέρι μας είναι να στηρίξουμε κι εμείς αυτή την προσπάθεια, διότι εμείς μπορεί να θυμόμαστε το AIDS κάθε 1 η Δεκεμβρίου, ο ιός όμως μας θυμάται κάθε μέρα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πάρτυ στο www.10percent.gr.


Πολύχρωμοι Συγγραφείς

 

Οι Εκδόσεις-Βιβλιοπωλείο «Πολύχρωμος Πλανήτης» συνεχίζουν τη σειρά λογοτεχνικών-ποιητικών βραδιών «Πολύχρωμοι Συγγραφείς», με παρουσιάσεις ελλήνων συγγραφέων και ποιητών, οι οποίοι θα συζητήσουν για τα έργα τους με το κοινό στο χώρο του βιβλιοπωλείου.

28 Σεπτεμβρίου 2005:
Ο συγγραφέας και μεταφραστής Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Το χέρι κάτω από το ρούχο 1996
Κωνσταντίνος 1997
Τα γυρίσματα του Κεραυνού 2001

26 Οκτωβρίου 2005:
Η ερευνήτρια και καθηγήτρια Λία Παπαδάκη
Γράμματα της Εύας Πάλμερ Σικελιανού στη Natalie Clifford Barney 1995

23 Νοεμβρίου 2005:
Ο συγγραφέας και ποιητής Αντώνιος Ρουσοχατζάκης
Konitsa my love και άλλα διηγήματα 1995
Εμπειρίες ταλέντου 1997
Μπιμπερό με κόκα κόλα 2000
Εδέμ 2002
Μυθιστόρημα μιας πόλης (Συμμετοχή) 2004

14 Δεκεμβρίου 2005:
Ο συγγραφέας και μεταφραστής Λύο Καλοβυρνάς
Πλαθολόγιο Λέξεων 2000
Πέφτω 2001
Αστάρτη: Οικογενειακή Γεωγραφία 2003
Θεϊκό Συνταγολόγιο 2005

Πολύχρωμος Πλανήτης: Αντωνιάδου 6, Πεδίον Άρεως. Τηλ. 210 8826600, www.colourfulplanet.com


Δραστηριότητες της ΛΟΑ

Το Σεπτέμβριο δεν αρχίζουν μόνο τα σχολεία, αλλά και η Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας. Η "φοίτηση" δεν είναι υποχρεωτική, αλλά σίγουρα είναι απολαυστική! Για έκτη συνεχή, γυναίκες που αγαπούν γυναίκες συναντιούνται και μοιράζονται σκέψεις, εμπειρίες, χαρές και προβληματισμούς κάθε Τρίτη στο χώρο τους. Στόχος: «προσπαθούμε να ψηλαφίσουμε την ταυτότητά μας και τελικά να αναγνωρίσουμε τους εαυτούς μας και να γίνουμε επιτέλους ορατές».

Τα μέλη της ΛΟΑ είναι γυναίκες κάθε ηλικίας, σωματότυπου και βαθμού δήλωσης της ομοφυλοφιλίας τους. Πρώτος στόχος είναι να γίνουν ορατές στον ίδιο τους τον εαυτό: «Συζητάμε τις σχέσεις μας με την οικογένεια, αλλά και με τον εαυτό μας, με τη σεξουαλικότητά μας, την ομοφοβία η δική μας και των άλλων, τη σχέση μας με τον φεμινισμό και την πολιτική κ.τ.λ.»

Η ΛΟΑ δεν περιορίζεται μόνο σε συζητήσεις. Δρα υποστηρικτικά και εμπνευστικά για πολλές γυναίκες που αγγίζουν για πρώτη φορά τον ερωτικό τους προσανατολισμό, παρέχοντας ένα ασφαλές πλαίσιο για να συζητήσουν και να εκφραστούν.

Επίσης οργανώνει προβολές λεσβιακών ταινιών, βραδιές για τη λεσβιακή δημιουργία, μουσική και ποιητική, αλλά και πάρτυ – κάποια μόνο για γυναίκες και κάποια και για τους άντρες φίλους τους. «Ξεκινώντας την έκτη χρονιά, περιμένουμε κι άλλες λεσβίες να συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια. Γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε ν’ αλλάξουμε τις ζωές μας αρκεί να πιστέψουμε στη συλλογική μας δύναμη.»

Βιογραφικό Σημείωμα ΛΟΑ

Τι είστε; Νέες και ωραίες... (αλλά και ο παλιός, ως γνωστόν, είναι αλλιώς).

Γεννηθήκατε; Το Νοέμβριο του 2000.

Πού σας βρίσκουμε; Ερεσού 12 (τελείως συμπτωματικά, σας ορκιζόμαστε).

Κάθε πότε; Τρίτη βράδυ 20:30.

Είστε πολλές; Επιμελείς και χωρίς απουσίες 20 με 25. Οι υπόλοιπες... φέρνουν χαρτί από τον κηδεμόνα τους.

Έρχονται γυναίκες στα πάρτι σας; Στο τελευταίο, 150.

Και στις προβολές ταινιών; 100 (δεν χωρούσαν άλλες/οι).

Ποια η σχέση σας με την πολιτική; Φλερτάρουμε ευγενικά.

Με τις φεμινίστριες; Ταιριάζουμε ψυχικά.

 


Δραστηριότητες της ΟΛΚΕ

Η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας συνεχίζει τις πολύ πετυχημένες δραστηριότητές της τις Πέμπτες στο «Στέκι», Τσαμαδού 13, Εξάρχεια. Το μπαρ κρατάνε εναλλάξ η ΛΟΑ και η ΟΛΚΕ. Για τις θεματικές βραδιές Οκτωβρίου και Νοεμβρίου ενημερωθείτε από το ηλεκτρονικό 10% (www.10percent.gr) ή καλέστε στο τηλέφωνο 6947 59 72 41 καθημερινά 18:00-20:00.

 


Γκέι Αθλητισμός

Η «Αθηνά Ολκεία», η ομάδα αθλητισμού και ελευθέρου χρόνου της ΟΛΚΕ, συνεχίζει δυναμικά τις δραστηριότητές της στην καινούργια χρονιά. Η «Αθηνά» θα συμμετάσχει επίσημα στους παγκόσμιους λεσβιακούς και γκέι αγώνες στο Μόντρεαλ τον Αύγουστο 2006. Για πληροφορίες συμμετοχής στους αγώνες ή για τις δραστηριότητες της «Αθηνάς» 6997 972 767 και στο ηλεκτρονικό 10% (www.10percent.gr).


1ο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικών Ομοφυλοφιλικών Ταινιών Πορνό

Αθήνα 7, 8 & 9 Νοεμβρίου 2005, Κινηματογράφος ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

Το 1ο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικών Ομοφυλοφιλικών Ταινιών Πορνό της Αθήνας είναι ένα πρωτοποριακό κινηματογραφικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με βάση το άριστο πρόγραμμα του Βερολινέζου παραγωγού και σκηνοθέτη Jurgen Bruning, επιμελητή και συνεργάτη του Μουσείου Κινηματογράφου και του Μουσείου Ομοφυλόφιλων του Βερολίνου. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει πρωτοποριακές πορνογραφικές ταινίες και γνωστά ντοκιμαντέρ, που έχουν προβληθεί σε πολιτιστικούς χώρους και διοργανώσεις που υποστηρίζονται από ευρωπαϊκούς κρατικούς πολιτιστικούς φορείς.

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει με την ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη Caught Looking (1991), με την παρουσία του σκηνοθέτη, που θα την προλογίσει.

Γιατί Gay Pronographic Art Film Festival;

Παίρνοντας θάρρος από την επιτυχημένη προβολή της ταινίας πολιτικού art porn The Raspberry Reich, του Καναδού σκηνοθέτη Bruce LaBruce, η Proud Promotions συνεχίζει την προβολή ομοφυλοφιλικών ταινιών με θέμα το σεξ και την πορνογραφία διότι είναι ένας ζωτικός χώρος για έκφραση του ερωτισμού και της σεξουαλικότητάς μας και μπορούν να λειτουργήσουν απελευθερωτικά.

Γιατί σεξ;

Το σεξ είναι ανατρεπτικό, το σεξ πείθει, αποσπάει την προσοχή και τιμάται από όλους, το σεξ είναι απαραίτητο, γαλουχεί, απαγορεύεται, είναι παράνομο, είναι ανώμαλο, μας συναρπάζει, πληρώνεται, σκοτώνει, υποκαθιστά τον έρωτα, καθηλώνει. Το σεξ πάντα είναι η ευχάριστη απάντηση σε οποιαδήποτε ηλίθια ερώτηση. Το σεξ είναι ο σκοπός και το μέσο, το σεξ θα έκανε καλό σε όλον τον κόσμο.

Γιατί πορνογραφία;

Διότι η πορνογραφία είναι ζωτική για την ελευθερία και ότι μια ελεύθερη και πολιτισμένη κοινωνία πρέπει να κρίνεται και από την προθυμία της να αποδέχεται την πορνογραφία. Ταινίες όπως το Romance και το Intimacy χρησιμοποιούν πορνογραφικά στοιχεία για να καινοτομήσουν στην αναπαράσταση της σεξουαλικότητας στην Έβδομη Τέχνη, ενώ ταινίες όπως το Baise-moi και το Lies καταλύουν τα όρια μεταξύ πορνογραφίας και συμβατικής ερωτικής κινηματογραφικής αναπαράστασης. Έτσι, η πορνογραφία βγαίνει από το περιθώριο και εισάγεται ως θέμα στον πολιτιστικό λόγο.

Γιατί ομοφυλοφιλική πορνογραφία;

Η ριζοσπαστική διαφορά της ομοφυλοφιλικής πορνογραφίας είναι ότι σε αυτήν οι ρόλοι καταρρίπτουν τα στερεότυπα της υποταγής, θυματοποίησης και απάθειας που αποδίδεται στη γυναίκα στην ετεροφυλοφιλική πορνογραφία. Η Germaine Greer λέει χαρακτηριστικά: "Κάθε άνδρας πρέπει να γαμηθεί στον κώλο προτού γαμήσει γυναίκα, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να καταλάβει ο ίδιος πώς είναι να είσαι ο αποδέκτης".

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα δείτε στο: www.lesbian.gr