10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Τσα!

Πουλάκια μέσα λοιπόν!

της Λένας Διβάνη

Μην παίζετε με αλανιάρικα πουλιά γιατί παίζετε με τη ζωή σας. Ούτε με δικό σας πουλί να παίζετε. Να βλέπετε φτερά και πούπουλα στην τηλεόραση μέχρι να κάνουν τα μάτια σας πουλάκια.

Μεγάλη συμφορά τα βρήκε τα πουλερικά αυτό το χειμώνα. Και – το χειρότερο αιφνίδια, τη στιγμή που καθόλου δεν το περίμεναν. Διότι όλα έβαιναν καλώς μέχρι τούδε για το φτερωτό είδος. Τα πτηνά είχαν την τιμητική τους, γνώριζαν ένα είδος δημόσιου θριάμβου. Η πρωινή, η μεσημβρινή και η απογευματινή ζώνη της τηλεόρασης λόγου χάριν είχαν αλωθεί κυριολεκτικά από τις κότες και συγκεκριμένα από το ξανθό και χαζοχαρούμενο είδος που έχει κάνει επάγγελμα το συστηματικό ξεπουπούλιασμα της τιμής και της αξιοπρέπειας όλης της υπόλοιπης ελληνικής πανίδας. Το βράδυ πάλι τα δελτία ειδήσεων και τα τηλεοπτικά debate είχαν γεμίσει με παπαγαλάκια όλων των κομμάτων. Όλα δήλωναν και το έπαιζαν αθώες περιστερές –ακόμα και κείνος ο θεσσαλονικιός αητός που έφαγε τα κι εγώ δεν ξέρω πόσα τρισ. Στα λαϊκά δικαστήρια της ζούγκλας του Μάκη το σήμα κατατεθέν, πουλί επίσης, ο φοβερός παπαγάλος και η ποινή πίσσα και πούπουλα.

Εμείς τα είχαμε ούτως ή άλλως βγάλει τα συμπεράσματά μας: Οι έντιμοι άνθρωποι στη χώρα μας είναι τρεις κι ο κούκος! Είχαμε μάλιστα συμβιβαστεί μ΄ αυτή την ιδέα. Ελπίζαμε απλώς πως αυτός ο κούκος θα φέρει γρήγορα την άνοιξη γιατί με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου τούτο τον χειμώνα άμα τον πηδήξαμε γι’ άλλα δέκα χρόνια άντε καθαρίσαμε, που λέει ο αφέντης τσουτσουλομύτης Διονύσης Σαββόπουλος.

Και ξαφνικά το κλίμα αντιστρέφεται. Τα πουλιά απ΄ τα σαλόνια βρέθηκαν (στου χάρου) τ’ αλώνια. Βγήκαν στην παρανομία όλα μαζί κι ένα ένα χωριστά. Εδάφους –αέρος, εδάφους- εδάφους και αέρος –αέρος, αποδημητικά αλλά και οικόσιτα, όλα. Εκεί που οι αλανιάρες κότες γνώριζαν τις καλύτερες μέρες τους ξαφνικά βγήκαν για ακόμα μια φορά στην παρανομία. Ο φονικός ιός χτύπησε πάλι τα πουλιά (ο θεός είναι άδικος τελικά. Γιατί όλοι οι φονικοί ιοί τα βάζουν με τα πουλιά;)

Πουλάκια μέσα λοιπόν! Άιντε πάλι μέσα στο μαντρί οι κότες και τα κοκόρια. Μην έρχεστε σε επαφή με τους πλανόδιους, συμβουλεύουν οι ειδικοί, αυτοί οι φτερωτοί χίπις, οι άστατοι Τζακ Κέρουακ των πτηνών, που πηγαινοέρχονται από ουρανό σε ουρανό, αυτοί την έκαναν πάντα τη δουλειά. Αυτοί βάζουν πάντα σε κίνδυνο την ωραία και ήσυχη ζωούλα μας. Μακριά απ’ αυτούς λοιπόν. Να είστε φρόνιμοι. Μην παίζετε με αλανιάρικα πουλιά γιατί παίζετε με τη ζωή σας. Ούτε με δικό σας πουλί να παίζετε. Καλό θα ήταν για προληπτικούς λόγους να βγάλετε ακόμα και το παπάκι απ΄ το e-mail σας (ξέρουμε όλοι τι βρωμιές κάνετε μέσα στα chat rooms). Τι να κάνετε όλη μέρα σπίτι, θα μου πείτε. Να βλέπετε φτερά και πούπουλα στην τηλεόραση μέχρι να κάνουν τα μάτια σας πουλάκια.