10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Κοινότητα

Χιώτης μάμπο!

του Λύο Καλοβυρνά

Νιώθεις τους μύες της πλάτης του κάτω από την παλάμη σου. Στο άλλο χέρι κρατάς το χέρι του. Είστε τόσο κοντά που νιώθεις την ανάσα του. Κοιτάζεστε στα μάτια και χαμογελάτε με λίγη αμηχανία. Και τότε σε ξενυχιάζει.

Τουλάχιστον μέχρι να μάθετε τα βήματα. Τα βήματα για να χορεύετε μάμπο, τσα τσα τσα, μέρενγκε και άλλους λατινοαμερικάνικους χορούς παρέα με το αγόρι σας, το κορίτσι σας – ή ένα άλλο αγόρι ή κορίτσι.

Δεν είμαστε ούτε Άμστερνταμ ούτε Νέα Υόρκη, όπου τα tea dance με λάτιν και ευρωπαϊκούς χορούς για γκέι και λεσβίες δίνουν και παίρνουν. Όμως τώρα και στην Αθήνα κάθε Κυριακή μια παρέα αντρών και γυναικών μαζεύονται, μέσω της Αθηνάς Ολκείας, για να μάθουν λάτιν χορούς και να ξεφαντώσουν σε ρυθμούς παλιούς αλλά σίγουρα όχι ξεπερασμένους.

«Ρε αυτό είναι της Kylie Minogue! Τσα τσα είναι;» αναφωνεί ο Γιώργος. Όταν σκεφτόμαστε μάμπο ή ρούμπα νομίζουμε ότι θ’ ακούσουμε τραγούδια του εξήντα, αλλά τελικά πολλά σημερινά κομμάτια χορεύονται στους ίδιους ρυθμούς. Βέβαια, ο κόσμος λατρεύει και τα παλιά κομμάτια, όπως αποδεικνύει το Νιαου βρε γατούλα, που ενθουσιάζει τους πάντες. Όλοι αδημονούν να μάθουν καλά τα βήματα για να μπορούν να χορεύουν χωρίς να μπερδεύονται. Μόλις τελειώσει το Let's Never Stop Falling In Love των Pink Martini κι οι χορευτές κάνουν διάλειμμα, ρωτώ γιατί έρχονται εδώ:

«Εγώ πήγαινα στα tea dance στο Λονδίνο και περνούσα υπέροχα» απαντά ο Παναγιώτης. «Είναι τέλειο να χορεύεις με κάποιον, όχι μόνος σου» είναι ο λόγος που δίνει η Βάγια. «Εμένα μου αρέσει πολύ αυτού του είδους η μουσική. Κι είναι ωραίο που βρισκόμαστε άγνωστοι μεταξύ μας και γνωριζόμαστε ενώ σπάμε πλάκα. Είναι ωραίος τρόπος να γνωρίζεις κόσμο» λέει ο Νίκος. «Δεν είναι τόσο απρόσωπα όπως στα μπαρ. Κι άλλωστε, αυτοί οι χοροί δεν είναι και τόσο δύσκολοι – με εξαίρεση το jive, στο οποίο μας βγήκε ο πάτος» δηλώνει ο Γιάννης.

Και γιατί εδώ κι όχι σε μια σχολή χορού; «Η διαφορά μας εδώ είναι ότι ξεμπουρλευόμαστε! Πειράζουμε ο ένας τον άλλον, σταματάμε αν θέλουμε για να κάνουμε ένα τσιγάρο, πίνουμε τα ποτά μας, ψιλοφλερτάρουμε κι άμα λάχει συνεχίζουμε σε κάποιο κλαμπ για practice» λέει η Κωνσταντίνα.

Γκέι και λεσβίες, αλλά και στρέιτ γυναίκες αποδεικνύουν ότι η μουσική δεν χαμπαριάζει από σεξουαλικούς προσανατολισμούς. «Στο επόμενο θα έρθει κι ο γκόμενός μου» λέει η Ντίνα. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε και στρέιτ άντρες – ένα μάλλον σπάνιο πουλί σε τέτοιες δραστηριότητες.

Πέφτουν πολύ γέλια και πειράγματα, ειδικά όταν πρέπει ν’ αποφασίσει το κάθε ζευγάρι ποιος οδηγεί (παίρνει το ρόλο του καβαλιέρου). «Είναι σεξιστικοί αυτοί οι χοροί – γιατί η ντάμα πρέπει να κάνει ό,τι πει ο καβαλιέρος;» εξίσταται η Ντίνα. Τ’ αγόρια δεν φαίνεται να έχουν τέτοιες ανησυχίες. Τουλάχιστον, εδώ δεν είναι προαποφασισμένο ποιος θα γίνει καβαλιέρος και ποιος ντάμα. Κι όπως είπε κι η Τζίντζερ Ρότζερς: «Έκανα όλα όσα έκανε ο Φρεντ Ασταίρ, και μάλιστα προς τα πίσω και με ψηλά τακούνια!»


Αν σας αρέσουν οι λάτιν χοροί και θέλετε να μάθετε, επικοινωνήστε με την Αθηνά Ολκεία: konstantina_k29@hotmail.com / athina@olke.org. Τηλ. 6997 972767. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Κυριακή στο Big ή το Kazarma.