10%
προηγούμενα τεύχη | σύνδεσμοι | οδηγός πόλης | INFO in english  
  περιεχόμενα τεύχους    
 
 

Αφιέρωμα: Μονογαμία

Πόση μονογαμία αντέχουμε;

Μόνο δύο στους δέκα το βρίσκουν εύκολο να είναι πιστοί. Άλλοι δύο στους δέκα θεωρούν τη μονογαμία αφύσικη. Οι περισσότεροι θα ήθελαν να είναι μονογαμικοί αλλά… δυσκολεύονται. Το μπέρδεμα δεν εμφανίζεται μόνο στους γκέι και τις λεσβίες αλλά και στους στρέιτ. Γιατί η πολυγαμία είναι φρούτο που φυτρώνει παντού.

Αν υπάρχει ένα κυρίαρχο στερεότυπο στην κοινωνία είναι η μονογαμία. Για τους στρέιτ θεωρείται η πιο φυσική κατάσταση ή, τέλος πάντων, η πιο επιθυμητή. Για τους γκέι, απεναντίας, το στερεότυπο είναι ότι είμαστε πολυγαμικοί μέχρι τελικής εξάντλησης.

Επειδή στο 10% δεν τα πάμε καλά με τους μύθους, θελήσαμε να ψάξουμε το θέμα πιο βαθιά. Γι’ αυτό διεξήγαμε μια μοναδική μέχρι σήμερα έρευνα στην Ελλάδα, ανοίγοντας κουβέντα για ένα θέμα για το οποίο όλοι μιλάμε, ακούμε, βλέπουμε και κουτσομπολεύουμε, αλλά ελάχιστα συζητάμε σοβαρά γι’ αυτό. Δίνοντας το λόγο σε εσάς τους αναγνώστες, παίρνουμε μια πρώτη γεύση στο ερώτημα: η λεσβιακή και γκέι κοινότητα που σιγά σιγά αναδύεται στην Ελλάδα τι είδουaς σχέσεις προτιμά να έχει;

Φυσικά, η μονογαμία δεν αφορά μόνο το σεξ αλλά και άλλες όψεις της ζωής. Γι’ αυτό θέσαμε σχετικά ερωτήματα, όπως πόσο μακρόχρονες σχέσεις κάνουμε, πού τις γνωρίζουμε, εάν συζούμε, εάν το ξέρει ο περίγυρός μας κτλ. Διακόσιοι τριάντα επτά άνθρωποι, γκέι και στρέιτ, απάντησαν σε 26 ερωτήσεις που δεν έχουν τεθεί ποτέ στον ελληνικό ομοφυλόφιλο πληθυσμό.

Τα αποτελέσματα αμφισβητούν πολλούς μύθους, αφού δείχνουν ότι:

  • Περισσότεροι στρέιτ θεωρούν τη μονογαμία αφύσικη απ’ ό,τι γκέι.
  • Οι στρέιτ την έχουν λιγότερο ως ζητούμενο και δυσκολεύονται περισσότερο να την εφαρμόσουν.
  • Οι γκέι μιλάνε περισσότερο με το σύντροφό τους για το θέμα της μονογαμίας.
  • Πάνω από τους μισούς γκέι είναι μονογαμικοί.
  • Γκέι και στρέιτ δημιουργούν μακρόχρονες σχέσεις περίπου σε ίδιο ποσοστό.
  • Σε γκέι και στρέιτ, η απιστία από μόνη της δεν είναι επαρκής λόγος χωρισμού.
  • Οι περισσότεροι δεν πιστεύουμε ότι η απιστία βλάπτει τη σχέση (ούτε όμως και ότι τη βοηθάει).

Θέλω αλλά δυσκολεύομαι

Θολό είναι το τοπίο ως προς το πώς βιώνουμε το θέμα της ερωτικής πίστης. Σε αυτές τις απαντήσεις εμφανίστηκαν οι μεγαλύτερες αναντιστοιχίες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι άλλα (θέλουμε να) πιστεύουμε και άλλα κάνουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ λόγου και πράξης δεν εμφανίζεται μόνο στους γκέι και τις λεσβίες αλλά και στους στρέιτ, γεγονός που σημαίνει ότι η πολυγαμία είναι φρούτο που φυτρώνει παντού.

Μόνο δύο στους δέκα γκέι και λεσβίες το βρίσκουν εύκολο να είναι μονογαμικοί. Άλλους δύο στους δέκα δεν τους απασχολεί η μονογαμία, είτε επειδή δεν τη θεωρούν απαραίτητη σε μια σχέση είτε επειδή τη βρίσκουν αφύσικη είτε επειδή δεν είναι το ζητούμενο στις σχέσεις τους. Πάντως, οι περισσότεροι (54%) θέλουν να είναι μονογαμικοί αλλά… δυσκολεύονται. Το παράδοξο; Οι στρέιτ δυσκολεύονται περισσότερο (59%) με τη μονογαμία, ενώ αφύσικη τη θεωρούν διπλάσιοι στρέιτ απ’ ό,τι γκέι. Επίσης το 11% των στρέιτ δεν θεωρούν τη μονογαμία ζητούμενο στη σχέση τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τους γκέι είναι μόνο 5%.

Πιστεύετε ότι η μονογαμία (gay & lesbian)

Είναι επιθυμητή αλλά δύσκολη

48%

Είναι επιθυμητή και εύκολη

24%

Είναι επιθυμητή αλλά ανέφικτη

6%

Δεν τη θεωρώ απαραίτητη

11%

Δεν είναι το ζητούμενο στις σχέσεις μου

5%

Τη θεωρώ αφύσικο πράγμα

4%


Πιστεύετε ότι η μονογαμία (straight & bi)

Είναι επιθυμητή αλλά δύσκολη

51%

Είναι επιθυμητή και εύκολη

13%

Είναι επιθυμητή αλλά ανέφικτη

8%

Δεν τη θεωρώ απαραίτητη

9%

Δεν είναι το ζητούμενο στις σχέσεις μου

11%

Τη θεωρώ αφύσικο πράγμα

8%

 

Από τα λόγια στην πράξη

«Δεν κάνω σεξ εκτός σχέσης ή είμαι μονογαμικός» δηλώνουν σχεδόν οχτώ στους δέκα. Ωστόσο, στην παρακάτω ερώτηση «Πόσο συχνά κάνετε σεξ εκτός της μόνιμης σχέσης σας;» μόνο το 52% απαντά «ποτέ». Άρα, το υπόλοιπο 26% είναι μονογαμικοί μόνο στη θεωρία. Το ποσοστό επιβεβαιώνεται και από την απάντηση «το έχω κάνει μόνο 1-2 φορές». Μάλλον οι συγκεκριμένοι άνθρωποι προσυπογράφουν την άποψη «μία ίσον καμία» και εξακολουθούν να θεωρούν τον εαυτό τους κατά βάση μονογαμικό, αφού το 1-2 φορές δεν... μετράει. Απεναντίας, το 23% είναι πιο ειλικρινές, δηλώνοντας ότι κάνει σεξ εκτός σχέσης πολύ συχνά ή περιστασιακά.

Πώς περνάει ο καιρός!

Μετά από πόσο καιρό αρχίζουμε το εξωσυζυγικό σεξ; Δύο στους δέκα αρχίζουν το εξωσυζυγικό σεξ από την αρχή της σχέσης, ενώ περίπου τρεις στους δέκα περιμένουν πρώτα να κλείσει χρόνο η σχέση. Για τους περισσότερους πάντως, τα βλέμματα αρχίζουν μέσα σε λίγους μήνες.

Μετά από πόσο καιρό αρχίσατε να κάνετε σεξ εκτός σχέσης;

Από την αρχή

20%

Μετά από λίγους μήνες

38%

Μετά από περίπου ένα χρόνο

27%

Μετά από 2-3 χρόνια

11%

Μετά από 5 χρόνια

4%

 

Μίλα του

Μόνο οι μισοί έχουμε συζητήσει με τον σύντροφό μας για το θέμα της μονογαμίας. Και η συντριπτική πλειοψηφία έχουμε συμφωνήσει να είμαστε μονογαμικοί. Οι στρέιτ μιλάνε πιο δύσκολα για αυτό το θέμα, αφού μόλις το 33% έχουν κάνει κάποια συμφωνία με το σύντροφό τους. Το ποσοστό των ανθρώπων που επιλέγουν την ελεύθερη σχέση κοινή συναινέση είναι ίδιο σε γκέι και στρέιτ.

Να του το πω;

Καλύτερα να μείνει κρυφό, αποφασίζουν οι περισσότεροι (57%) που επιλέγουν την πολυγαμία. Μόλις το 27% ενημερώνει το σύντροφό του για το σεξ εκτός παστάδας, ενώ το 16% τον ενημερώνει μόνο μερικές φορές. Ο κυριότερος λόγος που δεν το λέμε είναι επειδή «είναι μόνο σεξ και όχι κάτι πιο σοβαρό» (39%). Αρκετοί (31%) είναι πάντως και αυτοί που δεν το λένε επειδή ανησυχούν μη «διαλυθεί η σχέση», ενώ το 23% δεν το λέει επειδή ο άλλος δεν μπορεί να το δεχτεί.

 

Βοηθά ή βλάπτει;

Ανεξάρτητα από το αν θεωρούμε τη μονογαμία επιθυμητή ή όχι, ανεξάρτητα και από το αν την εφαρμόζουμε στην πράξη, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των γκέι (42%) πιστεύει ότι το σεξ εκτός σχέσης ούτε βλάπτει τη σχέση ούτε τη βοηθάει. Εντυπωσιακό είναι ότι την ίδια άποψη έχει το 57% των στρέιτ. Οι γκέι πάντως, είμαστε πιο απόλυτοι ότι το σεξ εκτός σχέσης επιδρά βλαβερά στη σχέση.

Θεωρείτε ότι το σεξ εκτός σχέσης (gay & lesbian)

Βλάπτει τη σχέση

47%

Βοηθάει τη σχέση

11%

Ούτε τη βλάπτει ούτε τη βοηθάει

42%

 

Θεωρείτε ότι το σεξ εκτός σχέσης (straight & bi)

Βλάπτει τη σχέση

33%

Βοηθάει τη σχέση

10%

Ούτε τη βλάπτει ούτε τη βοηθάει

57%

Οι έξι στους δέκα γκέι ενοχλούμαστε ένα ο σύντροφός μας κάνει σεξ εκτός σχέσης. Δύο στους δέκα προτιμάμε να μην το ξέρουμε. Όσο πάντως και να μας ενοχλεί, η απιστία από μόνη της δεν φαίνεται να είναι λόγος χωρισμού. Μόνο το 18,5% θα χώριζε το σύντροφό του εάν μάθαινε ότι έκανε σεξ εκτός σχέσης, ελάχιστα υψηλότερο από το 15,5% που δεν θα τον χώριζε. Οι έξι στους δέκα, πάντως, δηλώνουμε ότι μια τέτοια απόφαση χωρισμού εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, που δεν έχουν σχέση με την απιστία.

Πού γνωρίσαμε τη σχέση μας;

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα γνώρισαν τη μακρόχρονη σχέση τους μέσα από το Διαδίκτυο, γεγονός που αντικατοπτρίζει ότι το «dar» έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Στους στρέιτ αυτό το ποσοστό πέφτει σε λιγότερο από δύο στους δέκα. Άλλοι τρεις στους δέκα γνώρισαν τον σύντροφό τους μέσω φιλικού κύκλου, σε αντίθεση με τους στρέιτ, το αντίστοιχο ποσοστό είναι πέντε στους δέκα. Παρότι το πάρκο και τα τσοντοσινεμά θεωρούνται κατάλληλα μόνο για ανώνυμο σεξ, ένας στους δέκα γνώρισε τη μόνιμη σχέση του εκεί.

 

Πόσο καιρό «τα έχουμε»;

Μοιρασμένα είναι τα ποσοστά ως προς τη διάρκεια της πιο μακρόχρονης σχέσης. Πάντως, οι σχέσεις που ξεπερνούν τα 6 χρόνια εμφανίζουν ίδια ποσοστά σε γκέι και στρέιτ (15% και 16% αντίστοιχα).

 

Πόσο κράτησε η μεγαλύτερη σχέση σας; (gay & lesbian)

1-3 μήνες

17%

4-12 μήνες

22%

1-2 χρόνια

20%

2-5 χρόνια

27%

6-10 χρόνια

12%

πάνω από 10 χρόνια

3%


Πόσο κράτησε η μεγαλύτερη σχέση σας; (straight & bi)

1-3 μήνες

13%

4-12 μήνες

13%

1-2 χρόνια

21%

2-5 χρόνια

38%

6-10 χρόνια

8%

πάνω από 10 χρόνια

8%

 

Μαζί ή χώρια;

Μόνο το 47% των γκέι επιλέγουμε να συμβιώσουμε με τη μόνιμη μακροχρόνια σχέση μας. Η διάρκεια της συμβίωσης κυμαίνεται από 4 μήνες έως 5 χρόνια. Όσο για τις γιορτές, το 54% των γκέι αντρών και γυναικών έχει περάσει τουλάχιστον μία φορά γιορτές μαζί με το ταίρι του.

 

Πόσο καιρό συζείτε; (gay & lesbian)

1-3 μήνες

14%

4-12 μήνες

22%

1-2 χρόνια

23%

2-5 χρόνια

28%

6-10 χρόνια

9%

πάνω από 10 χρόνια

5%

 

Κρυφά ή φανερά;

Πόσοι στον κύκλο μας ξέρουν για την προσωπική μας ζωή εκτός γραφείου και οικογενειακών συγκεντρώσεων; Από τους γκέι που απάντησαν μόνο το 14% δεν κρύβει τη σχέση του από κανέναν. Η συντριπτική πλειοψηφία μιλάει ανοιχτά για τη σχέση του μόνο σε στενούς και επιλεγμένους φίλους. Από την άλλη πλευρά, ένα 7% προτιμάει να μη βγάζει άχνα για το ζήτημα.

Ως προς την οικογένεια, μόνο το ένα τρίτο νιώθει άνετα να το μοιραστεί κυρίως με τα αδέρφια και ακολουθεί μαμά, μπαμπάς και λοιποί συγγενείς που γνωρίζουν για τη σχέση. Εύλογο είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς κατοικούν κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

Μπαμπάς

Μαμά

Αδέρφια

Άλλοι συγγενείς

Ναι

20%

28%

42%

31%

Όχι

80%

72%

58%

69%

 

Κι ο γάμος;

Μικρή η έκπληξη που δεν είμαστε τόσο σίγουροι για το θέμα του γάμου, αφού σχεδόν οι μισοί γκέι και λεσβίες ούτε καν συζούν.

Αν υπήρχε δυνατότητα, θα κάνατε πολιτικό γάμο;

Ναι

32%

Ίσως

34%

Όχι

20%

Δεν μου πέρασε από το μυαλό

14%

 

Ταυτότητα έρευνας

Φύλο

Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 80,2% άνδρες, 19,4% γυναίκες, μία τρανσέξουαλ.

Σεξουαλικός προσανατολισμός

Σχεδόν οχτώ στους δέκα που απάντησαν ήταν ομοφυλόφιλοι/ες. Ένα 13,1 δήλωσαν ετεροφυλόφιλες/οι και ένα 9,3 αμφί

.

Ηλικία

Οι περισσότεροι (89%) είναι 20-39 ετών, δηλαδή στην ηλικία που κατά τεκμήριο θεωρείται η πιο δραστήρια σεξουαλικά. Τα ποσοστά στους στρέιτ ήταν σχεδόν πανομοιότυπα.

Μόρφωση

Η συντριπτική πλειοψηφία των γκέι που απάντησαν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου ή απολυτήριο λυκείου.

Κατοικία

Η πλειοψηφία όσων απάντησαν κατοικεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ το 14% ζει σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.

Πού κατοικείτε; (gay & lesbian)

Αθήνα

71%

Θεσσαλονίκη

6%

Πάτρα

2%

Άλλη πόλη

7%

Εξωτερικό

14%

Η έρευνα του 10% δεν έχει διεξαχθεί σε τυχαιοποιημένο δείγμα πληθυσμού, συνεπώς είναι μόνο ενδεικτική. Επίσης, ορισμένες ερωτήσεις έχουν νόημα μόνο για τους γκέι.